Quiz about Gardening For Beginners
Quiz about Gardening For Beginners

Gardening For Beginners Trivia Quiz


A gentle introduction to the noble art of gardening with a few more challenging questions for the experienced gardener

A multiple-choice quiz by Christinap. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Homes & Gardens
  8. »
  9. Plants & Gardens Flowers

Author
Christinap
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,701
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1193
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The rose Zephirine Drouhine has a notable feature. What is it? Hint

It is thornless
The smallest known rose
The only true blue rose
The tallest known rose

2. When should Clematis be pruned? Hint

After flowering
It depends on the variety
In the spring
Never

3. I have a beautiful "Paul McCartney" in my garden. What is it? Hint

Hydrangea
Sweet Pea
Rose
Honeysuckle

4. Which of the following was introduced to the UK in Victorian times as a decorative plant but has proved so invasive it is now illegal to allow it to occur in the wild?
Hint

Russian Vine
Japanese Knotweed
Bamboo
Pampas Grass

5. Which plant is commonly known as "The Butterfly Bush"? Hint

Honeysuckle
Buddleia
Geranium
Fuschia

6. Which bulb has a variety called "Red Riding Hood"? Hint

Lily
Daffodil
Tulip
Hyacinth

7. I have several "cranesbills" growing in my garden, what do I have? Hint

Marigold
Pansy
Busy Lizzie
Geranium

8. Pansies and Violas belong to the same family.

True
False

9. Rhododendrons originate from which region of the world? Hint

Europe
South Africa
The Himalayas
The Americas

10. I have white flowers in the spring, long and vicious thorns, my small blue/purple fruit makes a type of gin and I am found in hedgerows. What am I? Hint

Hawthorn
Blackthorn
Briar Rose
Bramble


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The rose Zephirine Drouhine has a notable feature. What is it?

Answer: It is thornless

This rose was introduced in 1868 and is a beautiful pink climbing rose with a wonderful perfume.
2. When should Clematis be pruned?

Answer: It depends on the variety

Clematis pruning gets a lot of people scratching their heads. There are 3 distinct groups of Clematis and whether you prune just after flowering or early in the Spring will depend on which group your plants belong to.
3. I have a beautiful "Paul McCartney" in my garden. What is it?

Answer: Rose

There is a long tradition of naming plants after celebrities, "Paul McCartney" is a pink quite large HT rose.
4. Which of the following was introduced to the UK in Victorian times as a decorative plant but has proved so invasive it is now illegal to allow it to occur in the wild?

Answer: Japanese Knotweed

Japanese Knotweed has proved almost impossible to destroy. It can grow from a root fragment of only 0.7g. It has such dense roots and gives rise to such a dense mat of leaf/stem litter that it prevents germintion by any other seeds and smothers any plant growing near it.
5. Which plant is commonly known as "The Butterfly Bush"?

Answer: Buddleia

Buddleia come in a variety of colours, all of which are nectar rich and attract butterflies in vast numbers.
6. Which bulb has a variety called "Red Riding Hood"?

Answer: Tulip

As the name suggests this tulip is red, it is also a dwarf variety, quite early flowering and very good at the front of a mixed border.
7. I have several "cranesbills" growing in my garden, what do I have?

Answer: Geranium

This the common name for the hardy geranium, not to be confused with the pelargonium often called geranium The name "cranesbill" comes from the seed pod which is long and pointed rather like the bill or beak of a crane.
8. Pansies and Violas belong to the same family.

Answer: True

Violas are smaller than pansies, but have the same shape to the flowers and come in as many colour combinations as their larger relatives.
9. Rhododendrons originate from which region of the world?

Answer: The Himalayas

Along with Azaleas and Magnolias these plants which flourish in UK gardens originally come from much higher altitudes.
10. I have white flowers in the spring, long and vicious thorns, my small blue/purple fruit makes a type of gin and I am found in hedgerows. What am I?

Answer: Blackthorn

The fruits are sloes which can be used to make sloe gin.
Source: Author Christinap

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us