Quiz about Hot Wheels The Original 16
Quiz about Hot Wheels The Original 16

Hot Wheels: The Original 16 Trivia Quiz


How much can you remember about the original 16 Hot Wheels cars? Good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by knto. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Other Games & Toys

Author
knto
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,016
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
188
Last 3 plays: Guest 204 (5/10), Guest 173 (9/10), Guest 99 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which year did Hot Wheels cars first hit the shelves? Hint

1957
1966
1968
1970

2. How many of the original 16 cars were based on actual cars, production models or customized hot rods? Hint

12
16
14
6

3. Harry Bradley was the first Hot Wheels designer, and drove a car that was exactly what Elliot Handler, founder of Mattel, thought his toy cars should look like. He suggested that Bradley include his own vehicle in the original 16, which he did. Which vehicle is a replica of the one Harry Bradley drove? Hint

Custom Mustang
Custom Fleetside
Hot Heap
Custom Volkswagen

4. Elliot Handler, the founder of Mattel, wanted his Hot Wheels cars to have mag wheels, bright paint jobs, raked body, opening hoods with power bulges and side pipes. They also had one other thing which was a fad in the late 60s. This set them apart from other toy cars, and even later Hot Wheels. What was this seemingly insignificant thing that still sets these cars apart from others? Hint

vinyl tops
redline tires
multi-colored interiors
peace signs on the license plates

5. Ten of the first Sixteen Hot Wheels cars were production models. Only one of these appears as a convertible. Which model is it? Hint

Custom Mustang
Custom Firebird
Custom Cougar
Custom T-Bird

6. Ed "Big Daddy" Roth built a famous show car which turned into a famous Hot Wheels car. Which car was this? Hint

Hot Heap
Ford J-Car
Deora
Beatnik Bandit

7. Designed by Bill Cushenberry and based on Car Craft magazine's "Dream Car", the Python is one of Hot Wheels' original 16. It's original name was changed because Chevrolet was bringing out a car with the same name (which they never did). What was the original name of the Python? Hint

Edsel
Braxton
Corvair
Cheetah

8. Mattel's first Hot Wheels designer, Harry Bradley, was lured away from General Motors by a larger salary. Under shady circumstances he got a hold of plans for one of GM's cars not yet in production. The Hot Wheels version was on sale before the full sized 1968 version. Which car was this? Hint

Custom Camaro
Ford J-Car
Custom Corvette
Custom Barracuda

9. Many of the original 16 Hot Wheels cars have variations such as interior color, vinyl tops or differences in colors. One model has open hood scoops and louvered back windows (in some colors), making it the most diverse and difficult to collect of all originals. Which vehicle is this? Hint

Silhouette
Python
Custom Mustang
Custom Cougar

10. Supposedly the first Hot Wheels car to roll off the line and certainly one of the most famous, this model was recast for the 15th anniversary in 1983 and the 25th anniversary in 1993. It still sometimes appears as part of the regular line in stores. If you see one, you'd better grab it because it won't be there long. Which car is this? Hint

Custom Camaro
Custom Volkswagen
Custom Mustang
Custom Eldorado


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year did Hot Wheels cars first hit the shelves?

Answer: 1968

Although most of the original cars have 1967 stamped on their undercarriages, they were first sold the following year. Even though Mattel initially projected sales of 16 million, actual sales were 7 times their projections creating a black market until production could catch up.
2. How many of the original 16 cars were based on actual cars, production models or customized hot rods?

Answer: 16

All of the Hot Wheels cars from the original year were real cars, though several were one of a kind custom cars. Their own concept cars would come the following year.
3. Harry Bradley was the first Hot Wheels designer, and drove a car that was exactly what Elliot Handler, founder of Mattel, thought his toy cars should look like. He suggested that Bradley include his own vehicle in the original 16, which he did. Which vehicle is a replica of the one Harry Bradley drove?

Answer: Custom Fleetside

Elliot Handler came up with the idea while watching his grandchildren play with toy cars. They were drab in color, didn't roll well, and nearly all of foreign make. He wanted cars with 'California' looks which included bright colors, mag wheels and side pipes. But mostly they should be fast.
4. Elliot Handler, the founder of Mattel, wanted his Hot Wheels cars to have mag wheels, bright paint jobs, raked body, opening hoods with power bulges and side pipes. They also had one other thing which was a fad in the late 60s. This set them apart from other toy cars, and even later Hot Wheels. What was this seemingly insignificant thing that still sets these cars apart from others?

Answer: redline tires

All Hot Wheels collectors know that a 'redline' is a late 60's-mid-70's car. They also know that any redline in mint condition will be worth anywhere from $50-$500 or considerably more if it's a rare variation.
Redline tires were phased out in 1978 but still appear occasionally on special editions.
5. Ten of the first Sixteen Hot Wheels cars were production models. Only one of these appears as a convertible. Which model is it?

Answer: Custom Firebird

This low sleek car was the favorite of many kids and collectors. Hot Heap, a car based on the show car "Tognotti's T" was also a convertible.
6. Ed "Big Daddy" Roth built a famous show car which turned into a famous Hot Wheels car. Which car was this?

Answer: Beatnik Bandit

Beatnik Bandit was recast for the 25th anniversary in 1993 and is still occasionally produced for limited editions.
7. Designed by Bill Cushenberry and based on Car Craft magazine's "Dream Car", the Python is one of Hot Wheels' original 16. It's original name was changed because Chevrolet was bringing out a car with the same name (which they never did). What was the original name of the Python?

Answer: Cheetah

Some were produced with Cheetah on the underside. If you didn't already know this, and have a Python stashed away in your attic, you'd better go check. It could be worth thousands.
Bill Cushenberry also designed the Silhouette, another of the great Hot Wheels to appear in 1968.
8. Mattel's first Hot Wheels designer, Harry Bradley, was lured away from General Motors by a larger salary. Under shady circumstances he got a hold of plans for one of GM's cars not yet in production. The Hot Wheels version was on sale before the full sized 1968 version. Which car was this?

Answer: Custom Corvette

Sales of the Hot Wheels car boosted sales of the Corvette and vice-versa, or so they say.
9. Many of the original 16 Hot Wheels cars have variations such as interior color, vinyl tops or differences in colors. One model has open hood scoops and louvered back windows (in some colors), making it the most diverse and difficult to collect of all originals. Which vehicle is this?

Answer: Custom Mustang

These cars came in as many as 14 colors by the time they were retired with some colors such as pink and lavender being very hard to find.
10. Supposedly the first Hot Wheels car to roll off the line and certainly one of the most famous, this model was recast for the 15th anniversary in 1983 and the 25th anniversary in 1993. It still sometimes appears as part of the regular line in stores. If you see one, you'd better grab it because it won't be there long. Which car is this?

Answer: Custom Camaro

I've never seen it with a plastic base. It's one of the classic car designs of all time - the 1967 Camaro.
Source: Author knto

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 204: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 173: 9/10
Jan 22 2023 : Guest 99: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 67: 2/10
Jan 12 2023 : Guest 24: 2/10
Jan 09 2023 : Guest 74: 3/10
Jan 06 2023 : Guest 173: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 109: 2/10
Jan 04 2023 : Guest 47: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Yahtzee! Average
2. Twister Difficult
3. Shake, Rattle, and Roll Average
4. The Games People Play Average
5. Pinball Difficult
6. Word Play Easier
7. Ten Terrible Toys Tough
8. Slinkies Difficult
9. Games of Chance Easier
10. You Pick Scissors... I Pick Rock! Average
11. A Roll of the Dice Average
12. "One More For the Road" Easier

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us