Quiz about In a Jam  or is it a Pickle
Quiz about In a Jam  or is it a Pickle

In a Jam - or is it a Pickle? Trivia Quiz


Hello, come on in. Sit down, I'll put the kettle on. I'm just re-organising my jam and pickle cupboard. *British/Australian terminology.

A multiple-choice quiz by auntie1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. British Foods

Author
auntie1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,227
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
771
Last 3 plays: ThickFingers (8/10), Luckycharm60 (5/10), Guest 165 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Sit here at the kitchen table. That's my latest batch of orange marmalade. Careful, it's still hot!
What is the origin of the word, "marmalade"?
Hint

Portugese - from "marmela" (quince).
Turkish - from "Marmara Denizi", (Sea of Marmara).
French - from "Maman est malade", (Mother is ill).
Italian - from Marmolada, a mountain in The Dolomites.

2. I just remembered the time my friends in The Indian Gang gave me the sobriquet of "Lady Marmalade".
A catchy tune, but can you remember who has actually recorded it?
Hint

LaBelle.
Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya and Pink.
Sheila E.
All these choices are correct.

3. Ah, the kettle's boiled. Milk and sugar? Here, try some Bread and Butter Pickle with your cheese sandwich.
What is the main ingredient of this preserve?
Hint

Bread
Potato
Butter
Cucumbers.

4. I'm saving this last jar of strawberry jam for a Devonshire Tea.
Which of the choices given most resembles a Devonshire Tea?
Hint

Smoko.
High Tea
Eton Mess
Cornish Cream Tea.

5. My first attempt at crab-apple jelly came out cloudy.
What did I do wrong?

Hint

I cooked it for too long.
The jars or lids must have been damp inside.
I put it in dirty jars.
I squeezed the bag.

6. Thanks for bringing me those things from your garden. They'll make a delicious relish. I'll just get the jam pan out again. Have I got enough vinegar?
You called them "Courgettes".
What do I know them as?
Hint

Cucumbers.
Dwarf beans.
Snap peas.
Zucchinis

7. How's your Dad? Take him a jar of this Mango Chutney. Would he prefer Hot or Mild?
What ingredient has made the difference between the Hot and the Mild batches?
Hint

Cloves
Cumin
Chilli
Cardamom

8. "Chutney". A strange word, don't you think? (Pass your teacup, I'll give you a refill).
Where did chutney originate?
Hint

India
Egypt
China
Spain

9. My grandson? Three years old now; here's his birthday photo. He just loves my tomato ketchup. He calls it "Gran's Sauce".
Which of these is not a variety of tomato?
Hint

Sweet Winesap.
Green Zebra
Black Russian
Brandywine

10. I enjoyed your visit; let me see you to the front gate. Don't drop your box of preserves, and please save the empty jars for me!
Oh, you've noticed my tree. It has large, soft leaves and the fruit is delicious in jam. The kids next door like the tree too, because they keep silkworms.
What species is my tree?
Hint

Apricot
Mulberry
Plum
Avocado


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sit here at the kitchen table. That's my latest batch of orange marmalade. Careful, it's still hot! What is the origin of the word, "marmalade"?

Answer: Portugese - from "marmela" (quince).

One would usually expect a marmalade to be made from citrus fruits.
However the name is derived from the Portugese word for "quince".
2. I just remembered the time my friends in The Indian Gang gave me the sobriquet of "Lady Marmalade". A catchy tune, but can you remember who has actually recorded it?

Answer: All these choices are correct.

LaBelle, from the album "Nightbirds", 1974.
Sheila E. from "Sex Cymbal", 1991.
Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya and Pink, "Moulin Rouge", 2001.

I got the nickname after bewailing on the Team Message Board that my marmalade had boiled all over the stove while I was preoccupied with Fun Trivia!
3. Ah, the kettle's boiled. Milk and sugar? Here, try some Bread and Butter Pickle with your cheese sandwich. What is the main ingredient of this preserve?

Answer: Cucumbers.

Bread and Butter Pickle consists mostly of sliced cucumber. Onions are added as well. Some other vegetables, such as capsicum, are optional. Not potato!
The boiled syrup is made from vinegar, sugar and spices.
The secret of the delicious "crunch" is to add the raw vegetables to the hot syrup just for long enough to return to the boil.
4. I'm saving this last jar of strawberry jam for a Devonshire Tea. Which of the choices given most resembles a Devonshire Tea?

Answer: Cornish Cream Tea.

A traditional Devonshire Tea offers fresh warm scones, a pot of tea (no teabags please), strawberry or raspberry jam and clotted cream.
A Cornish Cream Tea is almost identical.

Eton Mess is a dessert of fresh strawberries and cream with pieces of meringue.
The word "mess" rather than being a derogatory term, is said to come from the Latin "mensa" (table).

High Tea in Britain was an early evening meal which might include cold meat, sandwiches and cake.

Smoko is an old Australian-New Zealand term still heard occasionally; a short break from work to allow time for a cuppa, a smoke and a snack.
5. My first attempt at crab-apple jelly came out cloudy. What did I do wrong?

Answer: I squeezed the bag.

For a fruit jelly, the cooked fruit and juice are put into a jelly bag and allowed to drip into a container beneath. The filtered liquid is boiled with sugar until it jells. If you squeeze the jelly bag, some solids will pass through and you won't get the ideal crystal- clear preserve.

Cooking for too long may result in a fruity toffee, which may be tasty if it hasn't scorched.
Dirty jar? Unthinkable! All utensils, and hands, must be spotlessly clean.
Damp jars or lids are likely to encourage mould growth on the surface of your jam/jelly.
6. Thanks for bringing me those things from your garden. They'll make a delicious relish. I'll just get the jam pan out again. Have I got enough vinegar? You called them "Courgettes". What do I know them as?

Answer: Zucchinis

Botanically speaking, the zucchini is a fruit, but it's prepared and served as a vegetable.
Some zucchinis are yellow, while others come in shades of grey-green to almost black. Zucchini flowers can be eaten as fritters.
7. How's your Dad? Take him a jar of this Mango Chutney. Would he prefer Hot or Mild? What ingredient has made the difference between the Hot and the Mild batches?

Answer: Chilli

It's possible to have a deliciously aromatic and flavoursome chutney without any "bite" at all. There are many spices including those listed, which will ensure this. Just leave out the chilli.
If you enjoy your condiments hot, add chilli to taste - remember, the seeds are the hottest part. If you're chopping fresh or dried chilli, wash your hands thoroughly straight afterwards!
8. "Chutney". A strange word, don't you think? (Pass your teacup, I'll give you a refill). Where did chutney originate?

Answer: India

Chutney originated in India, but not as the boiled mixture of fruits, vinegar, sugar and spices which I know. The Hindi word is "Chatni".
In a traditional Indian home, chutney would always be freshly prepared for each meal. The ingredients would vary according to the distinctive style of each region, but could include coconut, limes, ginger, tomato, or yoghurt with freshly-ground spices.
In modern-day India, with many women now employed outside the home, it is likely that preserved commercial products might be used more frequently.
(Thanks to zorba_scank for her input).
9. My grandson? Three years old now; here's his birthday photo. He just loves my tomato ketchup. He calls it "Gran's Sauce". Which of these is not a variety of tomato?

Answer: Sweet Winesap.

Sweet winesap is a heritage variety of apple.
The tomato varieties I mentioned may be a bit obscure, but for preserves, I buy a carton of good old Roma when they are cheap and plentiful.
10. I enjoyed your visit; let me see you to the front gate. Don't drop your box of preserves, and please save the empty jars for me! Oh, you've noticed my tree. It has large, soft leaves and the fruit is delicious in jam. The kids next door like the tree too, because they keep silkworms. What species is my tree?

Answer: Mulberry

The silkworm is one of a few insects to be domesticated by man, another being the honeybee. Silkworms can survive on a diet of other types of leaf, but for successful silk production, they must be fed on copious amounts of fresh mulberry leaves.
A handy hint from a women's magazine; mulberry stains can be removed from skin and clothing by rubbing the stain with unripe mulberries before washing.
Source: Author auntie1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : ThickFingers: 8/10
Jan 17 2023 : Luckycharm60: 5/10
Jan 11 2023 : Guest 165: 7/10
Jan 06 2023 : Guest 84: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Gone...but NEVER Forgotten:

The Indian Gang has been fortunate to have some wonderful women as team mates over the years. Auntie1 has sadly passed away, and many others have since become inactive. This is a compilation of quizzes of 3 of those wonderful ladies to keep their quizzes alive for eternity...

  1. In a Jam - or is it a Pickle? Average
  2. A Prayer to the Immortals Average
  3. The Films of Giovanni Ribisi Average
  4. Old French Literature Average
  5. Takeshi Kitano and His Movies Average
  6. Welcome Back! Sydney 2000 Opening Average

2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us