FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about She Wanted Dimes But I Could Only Pumpernickels
Quiz about She Wanted Dimes But I Could Only Pumpernickels

She Wanted Dimes But I Could Only Pumpernickels Quiz


Coin collecting is the hobby of collecting forms of minted legal tender including coins. This quiz celebrates this wonderful hobby.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Coins and Banknotes

Author
workisboring
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
386,021
Updated
Jun 16 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
221
- -
Question 1 of 10
1. Historical records showed that the hobby of coin collecting started with which Roman Emperor? Hint


Question 2 of 10
2. What field of study is most useful in (and most closely related to) coin collecting? Hint


Question 3 of 10
3. Collectors are interested in pursuing coins with unique characteristics. Which of the following is not an important coin characteristic to collectors? Hint


Question 4 of 10
4. The value of a collected coin can be determined by the condition of the coin. What is the name of the process of formally assessing the condition of the coin? Hint


Question 5 of 10
5. In what type of conditions should a collectible coin be stored? Hint


Question 6 of 10
6. Should a coin collector hold a coin by the faces?


Question 7 of 10
7. Beginning in 1999, the United States Mint released of a series of circulating commemorative currency coins honoring the fifty states in the country. Which denomination was used for these commemorative coins?

Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of a highly-crafted coin containing a polished finish?

Hint


Question 9 of 10
9. What type of coin is collected primarily for its precious metal content? Hint


Question 10 of 10
10. What type of coin is awarded for the successful completion of a heroic military task? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Historical records showed that the hobby of coin collecting started with which Roman Emperor?

Answer: Caesar Augustus

Roman historian Suetonius claimed that Roman Emperor Caesar Augustus was a coin collector during his reign. Caesar Augustus gave his collected coins, including old pieces of the kings and foreign money, as Saturnalia gifts.
2. What field of study is most useful in (and most closely related to) coin collecting?

Answer: numismatics

Numismatics is the study of the collection of currency. Fields of numismatics include the study of the collection of coins, tokens, paper money and other forms of payment media. Historical and economic studies of money's use and development are integrated into the field of numismatics.
3. Collectors are interested in pursuing coins with unique characteristics. Which of the following is not an important coin characteristic to collectors?

Answer: coins with unusual types of damage

Damaged coins usually aren't desired by collectors. Examples of damage include scratches or blemishes on the surface of the coin, dents on the rim of the coin or lack of luster or toning.
4. The value of a collected coin can be determined by the condition of the coin. What is the name of the process of formally assessing the condition of the coin?

Answer: grading

The grade of a coin determines the value of a collected coins. A coin graded "Mint" is the most valuable while a coin graded as "Poor" is the least valuable.

The grade of the coin is determined using an expert certification process. This process was conceived by the American Numismatic Association to determine the condition of the coin. Coin certification services can be used to determine the grade of the coin.
5. In what type of conditions should a collectible coin be stored?

Answer: moderate temperatures and low humidity

Each collectible coin should be kept in a cardboard or plastic storage container or album page. If a collector has a healthy number of coins in their collection, the collection could be put into a plastic box.

The coin collection should be put in a clean area with moderate temperatures and low humidity. Coin storage in attics and the basements are discouraged.
6. Should a coin collector hold a coin by the faces?

Answer: no

A collector should always hold the coins by its edges. The natural oils in the collector's skin will etch a fingerprint on the surface of the coin. Once the fingerprint is on the coin it's impossible to remove without further damaging the coin. The coin could also be damaged by scratching, rubbing or cutting.

For very valuable, mint coins, handling them while wearing soft gloves will prevent any fingerprints.
7. Beginning in 1999, the United States Mint released of a series of circulating commemorative currency coins honoring the fifty states in the country. Which denomination was used for these commemorative coins?

Answer: quarters

The 50 State Quarters Program saw the production of fifty unique state quarters by the United States Mint. Each of the fifty original quarters had a unique design for its state. Five state quarters were released annually beginning in 1999 based on the order of admission to the United States.
8. What is the name of a highly-crafted coin containing a polished finish?

Answer: A proof coin

A proof coin is very sought after coin by collectors. The coin is treated or "proofed" with a polishing dye to produce a glazed finish. Each proof coin comes with an official Certificate of Authenticity and is encased in a protective container.
9. What type of coin is collected primarily for its precious metal content?

Answer: bullion coins

A bullion coin is a coin made from precious metals such as gold, silver or platinum. Bullion coins are usually collected as an investment.
10. What type of coin is awarded for the successful completion of a heroic military task?

Answer: challenge coins

Challenge coins are coins which contain a military organization's insignia or emblem. This tradition was started by the Roman Empire. They rewarded the successes of their soldiers by presenting them with coins.

This tradition has been used by countries such as Canada, Australia, Switzerland, England and New Zealand. Presidents Clinton, Bush and Obama have collections of challenge coins presented to them by members of the military.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us