FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about So You Think You Know Your Playing Cards
Quiz about So You Think You Know Your Playing Cards

So, You Think You Know Your Playing Cards? Quiz


We all know that the standard 52 card deck is used to play many games like Blackjack, Poker, Gin Rummy,etc. But do you REALLY pay attention to the cards while you're playing with them?

A multiple-choice quiz by SlipDaniels. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Card Games
  8. »
  9. Card Games Mixture

Author
SlipDaniels
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
186,153
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1532
Last 3 plays: Guest 1 (5/10), Guest 99 (6/10), Guest 107 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many face cards are in a standard deck? Hint


Question 2 of 10
2. How many one-eyed Jacks are there in a deck? Hint


Question 3 of 10
3. If I were talking about a Suicide King, which king am I referring to? Hint


Question 4 of 10
4. Which is the only Queen in the deck that faces to the right? Hint


Question 5 of 10
5. What is unique about the King of Diamonds? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the face cards are the only ones whose hair is colored? Hint


Question 7 of 10
7. What is unique about the Jack of Clubs? Hint


Question 8 of 10
8. Here's a tricky one for you. How many eyes on face cards are in a standard 52 card deck? Hint


Question 9 of 10
9. Which two Queens have the color blue on their crowns? Hint


Question 10 of 10
10. Which King has both hands showing? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Guest 1: 5/10
Jul 18 2024 : Guest 99: 6/10
Jul 09 2024 : Guest 107: 2/10
Jul 08 2024 : Guest 99: 0/10
Jul 02 2024 : Guest 174: 1/10
Jul 02 2024 : Guest 174: 4/10
Jun 30 2024 : Guest 124: 4/10
Jun 30 2024 : Guest 152: 0/10
Jun 30 2024 : Guest 152: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many face cards are in a standard deck?

Answer: 12

The King, Queen, and Jack of each suit are counted. Aces don't count as face cards.
2. How many one-eyed Jacks are there in a deck?

Answer: 2

The Jack of Spades and Jack of Hearts are both facing sideways, and are nicknamed one-eyed jacks since only one eye is visible.
3. If I were talking about a Suicide King, which king am I referring to?

Answer: King of Hearts

The King of Hearts is depicted with a sword by his head that makes it look like he's stabbing himself in the head with it, hence the nickname.
4. Which is the only Queen in the deck that faces to the right?

Answer: Queen of Spades

This is an interesting occurrence in a card deck. Perhaps it has something to do with the Queen of Spades being the "old maid" of the deck? Just something to ponder.
5. What is unique about the King of Diamonds?

Answer: Both of these

He is holding an axe and facing sideways. Strange, huh?
6. Which of the face cards are the only ones whose hair is colored?

Answer: Jacks

The Jacks have yellow hair, while the other two suits have white hair.
7. What is unique about the Jack of Clubs?

Answer: It is the only Jack with a feather in its cap

Just another weird little quirk about a card deck. The jack of diamonds is also mustache-less, so this is not a unique feature of the clubs one.
8. Here's a tricky one for you. How many eyes on face cards are in a standard 52 card deck?

Answer: 42

All face cards have two eyes, save the Jacks of Spades & Hearts, and the King of Diamonds. 2 X 12 = 24 then, 24 - 3 = 21. Each card has two faces, so 21 X 2 = 42. Simple, right?
9. Which two Queens have the color blue on their crowns?

Answer: Diamonds and Hearts

The two red-suited Queens both have blue and yellow crowns, while the black-suited Queens have black and yellow crowns.
10. Which King has both hands showing?

Answer: King of Hearts

He has one on his sword, and one on his stomach. (He's probably grabbing himself in pain from jamming that sword in his noggin'!)
I hope that after you've taken my quiz, you won't look at cards the same way again!
Source: Author SlipDaniels

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Deal Them In! Very Easy
2. A Small Test of Cards Easier
3. Why Not a Card Game? Easier
4. Shuffle Up and Deal! Easier
5. Card Games for One: An Introduction Easier
6. Match the Card Game Teaser Easier
7. Deal Me In Easier
8. A Deck of Cards Average
9. A Game Objective Average
10. What's the Deal? Average
11. All You Need Is a Deck of Cards Average
12. The Mystery Box Average

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us