FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beasts Of Myth And Legend
Quiz about Beasts Of Myth And Legend

Beasts Of Myth And Legend Trivia Quiz


Recent beasts and mythical monsters. Good luck!

A multiple-choice quiz by afterblue. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology Mixture
  8. »
  9. Beasts of Myth

Author
afterblue
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
14,523
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
3819
Last 3 plays: Steelflower75 (12/15), Robert907 (13/15), Guest 2 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Of which beast did Tennyson write - "Below the thunders of the upper deep; Far, Far beneath the abysmal sea, His ancient, dreamless, uninvaded sleep..." Hint


Question 2 of 15
2. This monster had the body of a goat, the head of a lion and the tail of a serpent. Popularly depicted as fire vomiting. Hint


Question 3 of 15
3. This beautiful beast according to legend could be hunted with the help of a Virgin. Allegedly, her purity will lull him to lay his head on her lap and then hunters would finish him off with spears. Hint


Question 4 of 15
4. One look at this creature and you would turn to stone and it ain't the Basilisk.

Answer: (Think Medusa)
Question 5 of 15
5. A couple of these creatures dropped by Confucius mom's house when he was born. Hint


Question 6 of 15
6. According to Hindu mythology, this was the first avatar of Vishnu, the Preserver of Life. Hint


Question 7 of 15
7. They are Japanese water spirits with monkey like faces and turtle like bodies and are known to feed on human entrails. Hint


Question 8 of 15
8. This fabled monsters was hatched from the egg of a rooster by a serpent and its name is derived from the Greek word that means `Little King'.

Answer: (One Word)
Question 9 of 15
9. Let's not leave out West Virginia which was home to this mythical 'beast' that was associated with mutilated animals and the collapse of a certain bridge in peak traffic. Some believe the sightings were warnings. Hint


Question 10 of 15
10. A diamond choked cave at the Richtersveld in South Africa was guarded by this mythical monster. Hint


Question 11 of 15
11. Buried in Arthurian Legend, this beast was born of the union of an Incubus and a Virgin. It had a leopard like body, a forked tongue and feet like a 'hart'. Hint


Question 12 of 15
12. Meaning "double walker" this mythical creature is like a shadow self, accompanying every human.

Answer: (One word)
Question 13 of 15
13. After all those terrifying beasts, this race of creatures is peaceful and shy. They live in anthills and reveal themselves only to children below 4 years of age, wizards or women who are pregnant. Hint


Question 14 of 15
14. With the body of a man and the head of a bull, this creature ate 7 boys and 7 girls yearly.

Answer: (One Word)
Question 15 of 15
15. The Tibetan name for the 'abominable snowman'.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Steelflower75: 12/15
Mar 22 2024 : Robert907: 13/15
Mar 01 2024 : Guest 2: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of which beast did Tennyson write - "Below the thunders of the upper deep; Far, Far beneath the abysmal sea, His ancient, dreamless, uninvaded sleep..."

Answer: The Kraken

"...The Kraken sleepeth". Popular especially in Norwegian Literature, the Kraken was said to be about 1.5 miles long and often mistaken for an island.
2. This monster had the body of a goat, the head of a lion and the tail of a serpent. Popularly depicted as fire vomiting.

Answer: Chimera

The Chimera was slain by Belleraphon while he was on the winged horse Pegasus. Her name means `she goat' of all things.
3. This beautiful beast according to legend could be hunted with the help of a Virgin. Allegedly, her purity will lull him to lay his head on her lap and then hunters would finish him off with spears.

Answer: Unicorn

There are a lot of arguments about why the Unicorn allowed itself to be tamed only by Virgins. In my humble opinion, there is something very phallic about that horn.
4. One look at this creature and you would turn to stone and it ain't the Basilisk.

Answer: Gorgon

The Gorgons were three sisters with snake like hair, boar like tusks and scaly skins. While Stheno and Euryale were immortal, poor Medusa was mortal and killed by Perseus.
5. A couple of these creatures dropped by Confucius mom's house when he was born.

Answer: Azure Dragons

According to legend Azure Dragons signify the birth of great people.
6. According to Hindu mythology, this was the first avatar of Vishnu, the Preserver of Life.

Answer: Fish

This avatar helped rescue Manu from floods that would destroy all life to start another yuga (cycle) of creation.
7. They are Japanese water spirits with monkey like faces and turtle like bodies and are known to feed on human entrails.

Answer: Kappa

Though they are known to feed on humans, people sought to appease the Kappa by feeding it Cucumbers. Kappas were not mean or malicious and you could benefit from their awesome healing powers if they liked you.
8. This fabled monsters was hatched from the egg of a rooster by a serpent and its name is derived from the Greek word that means `Little King'.

Answer: Basilisk

Thanks to its exotic heritage, the Basilisk had wings and a snake like tail and its gaze could kill a human.
9. Let's not leave out West Virginia which was home to this mythical 'beast' that was associated with mutilated animals and the collapse of a certain bridge in peak traffic. Some believe the sightings were warnings.

Answer: Mothman

Inspiration for the movie the 'Mothman Prophecies', scientists claimed that what people actually saw was a crane!
10. A diamond choked cave at the Richtersveld in South Africa was guarded by this mythical monster.

Answer: Grootslang

Natives say the Grootslang is a spirit snake whose job is to guard the cavern from treasure hunters. Witnesses have claimed to have seen 3 feet wide tracks, but scientists believe that the Grootslang is probably a 25 foot python seen alarmingly close.
11. Buried in Arthurian Legend, this beast was born of the union of an Incubus and a Virgin. It had a leopard like body, a forked tongue and feet like a 'hart'.

Answer: The Questing Beast

The similarity between this beast and Merlin ends with its conception. A princess desired her own brother and to fulfil her incestuous desires summoned an Incubus. The Incubus took the form of her brother and tricked her into having sex with him. It is called the questing beast because it is always thirsty and looking for water.
12. Meaning "double walker" this mythical creature is like a shadow self, accompanying every human.

Answer: Doppelganger

Only you could 'see' your doppleganger. Or animals like dogs and cats, as they were always sensitive to the presence of it.
13. After all those terrifying beasts, this race of creatures is peaceful and shy. They live in anthills and reveal themselves only to children below 4 years of age, wizards or women who are pregnant.

Answer: Abatwa

According to African legend, they are the tiniest creatures in human form. If a pregnant woman sees a male abatwa, she will give birth to a boy.
14. With the body of a man and the head of a bull, this creature ate 7 boys and 7 girls yearly.

Answer: Minotaur

Of Crete. King Minos, the husband of the beast's mother, ordered that a maze be built to contain the beast on Crete. The Minotaur was eventually killed by Theseus.
15. The Tibetan name for the 'abominable snowman'.

Answer: Yeti

It means `magical creature'.
Source: Author afterblue

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us