FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mythical Creatures
Quiz about Mythical Creatures

Test yourself! Take this Mythical Creatures Quiz | Mythology Mixture


Match each mythical creature with its description.

A multiple-choice quiz by nmerr. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology Mixture
  8. »
  9. Beasts of Myth

Author
nmerr
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,938
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2662
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: moonraker2 (8/10), Guest 109 (10/10), Guest 174 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of the most famous characters in Chinese mythology was created from chaos and the sky. This creature was exceptionally strong and had the ability to travel great distances on clouds. Who is he? Hint


Question 2 of 10
2. Deep in the swamps of Australia lurks a mythical being so malevolent it lures people and other creatures into the murky water to drown or be devoured. What is this creature called? Hint


Question 3 of 10
3. Which fire-breathing creature, located in the mountains of Asia Minor, is a mix of lion, goat, and dragon? Hint


Question 4 of 10
4. In Norse mythology what creature, associated with sailors, lived in the graves of Vikings and haunted the living? Hint


Question 5 of 10
5. Although it has been called many things around the world, parents of misbehaving children have warned their children of a visit by this frightening creature. Which of the following is a name for this creature? Hint


Question 6 of 10
6. In the forests of Russia lives an ugly old witch. She flies through the air and sometimes kidnaps and eats small children. Who is she? Hint


Question 7 of 10
7. An odd-looking creature with the back of a turtle and head of a lion has been said to have terrorized villages in southern France. What is this creature called? Hint


Question 8 of 10
8. In medieval mythology, which of these is a creature, resembling a large serpent, that could kill with a single glance? Hint


Question 9 of 10
9. Beware the full moon! This is the time when a human-like creature roams about, howling at the moon. It possesses superhuman strength and is easily recognized by the hair covering its body. What is this creature called? Hint


Question 10 of 10
10. This violent creature from Norse mythology and Scandinavian folklore is hairy and ugly. It lives in caves in remote mountains and does not like humans. Name this foreboding creature. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : moonraker2: 8/10
May 26 2024 : Guest 109: 10/10
May 25 2024 : Guest 174: 7/10
May 25 2024 : skatersarehott: 0/10
May 25 2024 : cherm: 6/10
May 25 2024 : Chavs: 10/10
May 25 2024 : flwrchyld: 9/10
May 25 2024 : mandy2: 7/10
May 25 2024 : jmac5cicada: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the most famous characters in Chinese mythology was created from chaos and the sky. This creature was exceptionally strong and had the ability to travel great distances on clouds. Who is he?

Answer: Monkey King

According to Chinese legend, the Monkey King had the ability to transform himself into many forms. He had learned his skills as the student of a Taoist priest. After he lost a bet with Buddha, the Monkey King was imprisoned under a mountain for 500 years. The novel "The Journey to the West" describes the Monkey King's adventures.
2. Deep in the swamps of Australia lurks a mythical being so malevolent it lures people and other creatures into the murky water to drown or be devoured. What is this creature called?

Answer: Bunyip

Descriptions of the Bunyip vary. Some myths describe it as a large snake while others believe it to be half-human. Most scientists believe that Bunyip is a myth. Some, however, believe that the creature might have existed as a diprotodon, a large marsupial of the Pleistocene period.
3. Which fire-breathing creature, located in the mountains of Asia Minor, is a mix of lion, goat, and dragon?

Answer: Chimera

The distinctive feature of the Chimera was the goat head that emerged from its back. The Chimera was not a friendly creature. It killed anything that crossed its path. The Chimera eventually had its comeuppance. The hero Bellerophon, riding on his horse Pegasus, used a spear to jam a piece of lead into Chimera's throat, suffocating the beast.
4. In Norse mythology what creature, associated with sailors, lived in the graves of Vikings and haunted the living?

Answer: Draugen (Draugr)

Since the Draugen took over the graves of dead Vikings, they became undead Vikings. Possessed of incredible strength and the ability to change shape, the Draugen were a formidable force. It has been said that if a sailor saw a draugr rowing half a boat, he knew he was doomed.
5. Although it has been called many things around the world, parents of misbehaving children have warned their children of a visit by this frightening creature. Which of the following is a name for this creature?

Answer: Bogeyman

The Bogeyman, sometimes spelled Boogeyman, is also known as Sack Man. The Japanese have a form of Bogeyman called Namahage and Spanish-speaking countries call him El Cuco. The origin of the Sack Man dates back to 16th and 17th century Spain. Orphan collectors traveled around collecting young orphans in sacks before returning them to an orphanage.

Many of the children died before they made it back to the orphanage. The orphan collector thus became a skinny old man with a sack who stole and ate naughty children.
6. In the forests of Russia lives an ugly old witch. She flies through the air and sometimes kidnaps and eats small children. Who is she?

Answer: Baba Yaga

In the Czech and Polish languages she is known as Baba Jaga. In Bosnia and Croatia she is known as Baba Roga. In Romania she is Baba Cloanţa. The name may change but one thing remains the same: Baba Yaga is always old, mean and ugly. Baba Yaga travels through the air in a large mortar using a pestle to guide her, looking for children to kidnap.
7. An odd-looking creature with the back of a turtle and head of a lion has been said to have terrorized villages in southern France. What is this creature called?

Answer: Tarasque

Tarasque terrorized villages in southern France, particularly the area around Provence, as it burned everything in sight. The offspring of the Bible's Leviathan and Onachus, a scaly beast from Spain, Tarasque was eventually tamed by Saint Martha who lured the creature back to Provence with prayers and songs.
8. In medieval mythology, which of these is a creature, resembling a large serpent, that could kill with a single glance?

Answer: Basilisk

The Basilisk, also known as cockatrice, was born from the egg of a chicken and hatched on toad dung. Pliny the Elder described the Basilisk as resembling a cow, although most accounts refer to it as resembling a reptile. If a person happened to look the creature in the eye, that person would die instantly. Not a pleasant way to go.
9. Beware the full moon! This is the time when a human-like creature roams about, howling at the moon. It possesses superhuman strength and is easily recognized by the hair covering its body. What is this creature called?

Answer: Werewolf

Werewolves date back to medieval times. The term comes from the Old English word wer, which means man, and wolf. According to myth, a person could only become a werewolf by either being bitten by one or being born that way. Clinical lycanthropy is a psychological disorder in which a patient believes him or herself to actually be a wolf.

Although rare, these cases have been documented in scientific journals.
10. This violent creature from Norse mythology and Scandinavian folklore is hairy and ugly. It lives in caves in remote mountains and does not like humans. Name this foreboding creature.

Answer: Troll

Trolls differ in size and shape according to the part of Scandinavia from which they came. In Norse mythology trolls were known as jŲtunn. They generally lived in caves and clustered together in families. In parts of Scandinavia there are large stone landmarks that are said to be trolls that turned to stone once they came out into the sunlight. I have a collection of those cute little troll dolls. So far they have behaved themselves.
Source: Author nmerr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us