FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Invertebrates in Mythology
Quiz about Invertebrates in Mythology

Invertebrates in Mythology Trivia Quiz


Perhaps surprisingly, there are lots of invertebrates which feature in the mythology of various cultures through the ages. Come and take a quick look at some of them with me...

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology Mixture
  8. »
  9. Beasts of Myth

Author
Rowena8482
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,382
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
6846
Last 3 plays: quizzer74 (6/10), Bluebottle2 (3/10), Mazee1 (10/10).
Question 1 of 10
1. Aristaeus was the son of the Sun God Apollo and a huntress named Cyrene. Although a minor God in the Greek Pantheon, he is credited with playing a major part in the founding of the great city of Thebes, and also with introducing mortals to which useful process involving invertebrates? Hint


Question 2 of 10
2. The Kiowa Apache creation myth tells how strings were tugged to stretch and shape a ball of mud. The ball was pulled larger and larger and eventually became the Earth. The four strings were specific colours, black to the east, blue to the south, yellow to the west, and white to the north.
Which creature did the pulling of the strings and thus created Earth?
Hint


Question 3 of 10
3. The Tongan creation myth tells us how a plover pecked a "fat juicy worm" (or maggot) into three pieces and these pieces fell to the ground and became the first humans.
Which of the following was NOT one of these three first people?
Hint


Question 4 of 10
4. There are several legends in Greek mythology that tell us about the mighty warrior Orion. One of these tales tells us how Orion threatened to hunt and kill every animal on the Earth, and was only stopped when he was killed by an invertebrate. Both Orion and his spineless killer were then placed in the Heavens as constellations. Which constellation did the invertebrate in question become?

Answer: (One word, a constellation)
Question 5 of 10
5. In the creation story of the Cherokee people, the land is formed amid an endless sea when Dayuni'si, the "little water beetle", brings up mud from the depths. Although he himself is a water beetle, Dayuni'si is also known as "Grandchild of _____"; whose grandchild is he? Hint


Question 6 of 10
6. In the creation myth of the Native American Haida people, the first men are released into the world when a bored raven frees them from a trap. What were they trapped in? Hint


Question 7 of 10
7. In the creation myth of the Lakota Native Americans, a spider trickster figure went down to the underworld and brought the first man, Tokahe, up through a cave and out onto the Earth. What name do the Lakota give to this tricky spider? Hint


Question 8 of 10
8. The Navajo creation myth begins with the small "Black World" floating in the mists. It is populated by Holy Ones, Coyote, and the insect people who will eventually become men and women after journeying through the "Blue World" and "Yellow World" to the "White World", which is our Earth.
The Navajo ancestral homeland on the White World has a name of its own; what is this name?
Hint


Question 9 of 10
9. The Maori myths tell of the creation of insects by Hine-nui-te-po, who was an important Goddess, daughter of Tane the God of the Forests.
What was Hine-nui-te-po the Goddess of?
Hint


Question 10 of 10
10. The Mayan/Guatemalan creation myth is told in the "Book of the Mat" which has come down through the ages orally, and was first written down around the year 1700 by one Father Ximenez, a Spanish monk.
One of the earliest things to be mentioned in the text are crabs (of all things!), and the book is widely known by which other name?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : quizzer74: 6/10
Mar 25 2024 : Bluebottle2: 3/10
Mar 20 2024 : Mazee1: 10/10
Feb 24 2024 : GoodVibe: 0/10
Feb 21 2024 : jxhsutt: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aristaeus was the son of the Sun God Apollo and a huntress named Cyrene. Although a minor God in the Greek Pantheon, he is credited with playing a major part in the founding of the great city of Thebes, and also with introducing mortals to which useful process involving invertebrates?

Answer: Bee Keeping

As well as the skills needed for bee keeping, Aristaeus also gave humans the knowledge of cheese making, the making of traps and nets for hunting wild animals, and how to farm trees into orchards.
Cyrene was taken by Apollo to found the city of Cyrene, the ruins of which can be seen in modern-day Libya.
2. The Kiowa Apache creation myth tells how strings were tugged to stretch and shape a ball of mud. The ball was pulled larger and larger and eventually became the Earth. The four strings were specific colours, black to the east, blue to the south, yellow to the west, and white to the north. Which creature did the pulling of the strings and thus created Earth?

Answer: Tarantula

The original small ball of the legend was made from the sweat of the first four Gods. First the wind got inside and expanded it slightly, then the four Gods kicked it between them and it grew some more. Last but not least, Tarantula pulled on his threads and it became Earth.

It was still a smooth brown surface, so the Creator God then made the landscape, followed by the plants, animals, and people to live on it.
3. The Tongan creation myth tells us how a plover pecked a "fat juicy worm" (or maggot) into three pieces and these pieces fell to the ground and became the first humans. Which of the following was NOT one of these three first people?

Answer: Kahlua

There are several differences in the minor details of the Tongan myth, and scholars have attributed these to the stories being passed down via word of mouth for many generations before they were ever written down.
One of the three people (usually Momo) was a woman, and it is from them that all the Tongan people are descended.
4. There are several legends in Greek mythology that tell us about the mighty warrior Orion. One of these tales tells us how Orion threatened to hunt and kill every animal on the Earth, and was only stopped when he was killed by an invertebrate. Both Orion and his spineless killer were then placed in the Heavens as constellations. Which constellation did the invertebrate in question become?

Answer: Scorpio

Artemis (the Goddess of the hunt) and her mother Leta sent Scorpius to prevent Orion from killing all the animals. It was Zeus, the leader of the Gods, who made the constellation Scorpius, and later on Orion, and placed them in the night sky for all to see.
5. In the creation story of the Cherokee people, the land is formed amid an endless sea when Dayuni'si, the "little water beetle", brings up mud from the depths. Although he himself is a water beetle, Dayuni'si is also known as "Grandchild of _____"; whose grandchild is he?

Answer: Beaver

The Cherokee tale tells us how the land was created and inhabited only by the animals at first. The valleys and mountains were formed by Buzzard's wings, and then men and women arrived later to live on their land.
6. In the creation myth of the Native American Haida people, the first men are released into the world when a bored raven frees them from a trap. What were they trapped in?

Answer: Clam shell

Many Native American tribes (and various other world cultures) see the raven figure as a trickster, not to be trusted, but in the Haida story he is a benefactor. If it wasn't for raven opening the clam shell, there would be no men in the world. It was also the raven who then found women and brought them together with the men to bear children.
7. In the creation myth of the Lakota Native Americans, a spider trickster figure went down to the underworld and brought the first man, Tokahe, up through a cave and out onto the Earth. What name do the Lakota give to this tricky spider?

Answer: Iktomi

The tales say that Iktomi first caused a separation between the Sun God and his wife the Moon Goddess. This separation caused time to begin and the trickster then went down through the Wind Cave in the Black Hills to bring the first humans up to the surface, from the underworld, and out onto the Earth.
Scholars have often compared the figure of Iktomi (also known as Uktomi and Ikto) with that of the African spider trickster figure Anansi.
8. The Navajo creation myth begins with the small "Black World" floating in the mists. It is populated by Holy Ones, Coyote, and the insect people who will eventually become men and women after journeying through the "Blue World" and "Yellow World" to the "White World", which is our Earth. The Navajo ancestral homeland on the White World has a name of its own; what is this name?

Answer: Dinetah

The region of Dinetah, in what is now the United States, contains the four "Magic Mountains" of the Navajo and has many archaeological sites which are important to the history of the Navajo and Anasazi peoples. The area reaches from the San Juan River to the San Francisco Mountains.
9. The Maori myths tell of the creation of insects by Hine-nui-te-po, who was an important Goddess, daughter of Tane the God of the Forests. What was Hine-nui-te-po the Goddess of?

Answer: Night, Death and the Underworld

The name Hine-nui-te-po means "Great Lady of the Night" and she was the Goddess of the dead and ruler of the underworld.
The Maori people have an extensive cycle of mythology and folklore, much of which was written down by the Maori themselves from the nineteenth century onwards, and translated into English by missionaries and explorers such as Sir George Grey and William Colenso. These works are remarkable as it was unusual to find literacy among the indigenous people of the South Pacific at that time. It was far more common for the stories to be passed down by word of mouth.
10. The Mayan/Guatemalan creation myth is told in the "Book of the Mat" which has come down through the ages orally, and was first written down around the year 1700 by one Father Ximenez, a Spanish monk. One of the earliest things to be mentioned in the text are crabs (of all things!), and the book is widely known by which other name?

Answer: Popol Vuh

Little is known about the monk Francisco Ximenez, apart from his work on the preservation of the text of Popol Vuh, and two other books.
The book is still available and has been translated into several languages; the creation myth in question is in Chapters 1-3.
Cakchiquel is a language spoken by people in central Guatemala.
Quiche (as well as being a pastry containing egg, cheese, ham etc) was a Mayan Kingdom in Guatemala in the thirteenth century. It fell to Spanish invaders in the early sixteenth century.
Xbalanque is one of the "Hero twins" who appear in the various legends told in the Popol Vuh, along with his brother Hunahpu.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us