FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Monsters and Beasts of Legend
Quiz about Monsters and Beasts of Legend

Monsters and Beasts of Legend Trivia Quiz


Monsters and fantastic creatures have been part of various cultures throughout world history. See if you can name these beasts. Let me know what you think! If you like this quiz, try my others by clicking on my name.

A multiple-choice quiz by dray37803. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology Mixture
  8. »
  9. Beasts of Myth

Author
dray37803
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
40,945
Updated
Jul 21 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
12 / 15
Plays
13846
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 109 (15/15), PurpleComet (13/15), ret0003 (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. There is only one of this special horse, usually depicted as being white, with the wings of a bird. Hint


Question 2 of 15
2. Another white horse, but instead of wings it has a single horn growing from its forehead. Hint


Question 3 of 15
3. This fearsome creature had the body of a man, but the head of a bull. Hint


Question 4 of 15
4. A creature with the body of a horse, but the upper torso, arms, and head of a man is known as this. Hint


Question 5 of 15
5. One of the most popular mythical creatures, this term refers to a giant lizard-like creature, which often breathes fire. Hint


Question 6 of 15
6. This creature is legendary throughout the world, under different names. It is the living dead, a man (or woman) who feasts on the blood of the living. It roams the night in search of prey, but is destroyed by sunlight. Hint


Question 7 of 15
7. This mythological creature had the head of a lion, the body of a goat, and the tail of a dragon. Hint


Question 8 of 15
8. This creature had the body and forepaws of a lion, and the head, wings, and talons of an eagle. Hint


Question 9 of 15
9. This is a creature who normally takes the form of a man, but changes into an animal when the moon is full. Hint


Question 10 of 15
10. A Norwegian legend that refers to the giant sea creature that attacks ships and sailors. Hint


Question 11 of 15
11. This refers to a female spirit, whose sorrowful wail portends death. Hint


Question 12 of 15
12. This is a demon who takes the form of a woman in order to seduce men. Hint


Question 13 of 15
13. This is a three-headed dog who guards the gates of Hades. Hint


Question 14 of 15
14. In Norse myth, this serpent is so large that it surrounds the world. Hint


Question 15 of 15
15. Also in Norse myth, this is a massive wolf, who bit off the hand of the god Tyr. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Guest 109: 15/15
May 24 2024 : PurpleComet: 13/15
May 24 2024 : ret0003: 15/15
May 21 2024 : Guest 35: 15/15
May 18 2024 : Creedy: 13/15
May 15 2024 : Thomas512: 13/15
May 14 2024 : Guest 24: 13/15
May 12 2024 : Buddy1: 11/15
May 10 2024 : Guest 177: 10/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There is only one of this special horse, usually depicted as being white, with the wings of a bird.

Answer: Pegasus

There is only one Pegasus of course.
2. Another white horse, but instead of wings it has a single horn growing from its forehead.

Answer: Unicorn

3. This fearsome creature had the body of a man, but the head of a bull.

Answer: Minotaur

It was known for being the guardian of labyrinths and mazes.
4. A creature with the body of a horse, but the upper torso, arms, and head of a man is known as this.

Answer: Centaur

Why can't centaurs dance? They have two left feet.
5. One of the most popular mythical creatures, this term refers to a giant lizard-like creature, which often breathes fire.

Answer: Dragon

Although fire is most popular, there are stories of dragons who breathe anything from ice to poison gas to acid. Dragons can be found in multiple cultures as well.
6. This creature is legendary throughout the world, under different names. It is the living dead, a man (or woman) who feasts on the blood of the living. It roams the night in search of prey, but is destroyed by sunlight.

Answer: Vampire

The most famous vampire, Count Dracula, was based on a real person. Bram Stoker loosely based his character on Vlad Teppes, aka Vlad the Impaler, who lived long ago in Romania. Transylvania is a real place in Romania as well.
7. This mythological creature had the head of a lion, the body of a goat, and the tail of a dragon.

Answer: Chimaera

The Chimaera was slain by Bellerophon.
8. This creature had the body and forepaws of a lion, and the head, wings, and talons of an eagle.

Answer: Griffon

9. This is a creature who normally takes the form of a man, but changes into an animal when the moon is full.

Answer: Lycanthrope

Although the most commonly known is the were-wolf (the literal meaning of the original Greek words from which lycanthrope derives), this term applies to any were-beast.
10. A Norwegian legend that refers to the giant sea creature that attacks ships and sailors.

Answer: Kraken

11. This refers to a female spirit, whose sorrowful wail portends death.

Answer: Banshee

12. This is a demon who takes the form of a woman in order to seduce men.

Answer: Succubus

In male form this is called an Incubus.
13. This is a three-headed dog who guards the gates of Hades.

Answer: Cerberus

Guess you need three dogfood bowls, huh?
14. In Norse myth, this serpent is so large that it surrounds the world.

Answer: Jormundgand

Also called the Midgard Serpent.
15. Also in Norse myth, this is a massive wolf, who bit off the hand of the god Tyr.

Answer: Fenrir

Tyr allowed his hand into the mouth of Fenrir, so that the wolf could be bound. He lost his hand in the process.
Source: Author dray37803

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us