FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about C the Art Terms Be the Art Terms
Quiz about C the Art Terms Be the Art Terms

'C' the Art Terms, Be the Art Terms Quiz


Another in my continuing series of art terms quizzes...I think you will find some recognizable terms here...enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
83,916
Updated
Nov 19 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2710
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is a term for a free-standing bell tower?
Hint


Question 2 of 10
2. Which of these C terms is the female counterpart of 'Atlantes'?
Hint


Question 3 of 10
3. The term 'Carolingian' refers to the arts promoted during the reign of which monarch and his successors?
Hint


Question 4 of 10
4. This is an art movement associated with Russian artists such as Gabo, Pevsner and Tatlin. Name it!
Hint


Question 5 of 10
5. One of these terms refers to an asymmetrical painting pose in which the subject's body parts twist away from one another, but which one?
Hint


Question 6 of 10
6. Capital, Stylobate and Shaft are all terms associated with which architectural construct that starts with C?
Hint


Question 7 of 10
7. Kurt Schwitters is most associated with which art form?
Hint


Question 8 of 10
8. Which of these pairs of artists are most associated with the use of Chiaroscuro?
Hint


Question 9 of 10
9. What was the very first camera called?
Hint


Question 10 of 10
10. The calotype was an early process invented by which pioneer of photography?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 06 2024 : desertloca: 8/10
Apr 12 2024 : pehinhota: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is a term for a free-standing bell tower?

Answer: Campanile

Campana is the Italian word for bell...so if you knew that, this question was a cinch! If you ever come to UC Berkeley, pay a visit to the campanile there, the world's 3rd largest. Also called Sather Tower, it's a great place to get a view of the entire bay area.
2. Which of these C terms is the female counterpart of 'Atlantes'?

Answer: Caryatids

Atlantes and Caryatids are human figures that can be found along columns in Ancient Greek architecture.
3. The term 'Carolingian' refers to the arts promoted during the reign of which monarch and his successors?

Answer: Charlemagne

'Carolingian' also refers to the dynasty founded by Charlemagne which ruled the Holy Roman Empire from the 8th to the 10th centuries. Carolingian art was basically a classical revivalist movement...with a German touch.
4. This is an art movement associated with Russian artists such as Gabo, Pevsner and Tatlin. Name it!

Answer: Constructivism

The movement, founded in 1913, focused on imitation of the modern forms and processes of the technological world. I think my favorite Constructivist artist is Naum Gabo who created seemingly delicate sculptural pieces with nylon string.
5. One of these terms refers to an asymmetrical painting pose in which the subject's body parts twist away from one another, but which one?

Answer: Contrapposto

In a contrapposto pose, the subject's lower body and upper body twist in opposite directions. The term contrapposto is from the Italian for 'to contrast' or 'set opposite'...makes perfect sense!
6. Capital, Stylobate and Shaft are all terms associated with which architectural construct that starts with C?

Answer: Column

A classical column consists of a Capital, Shaft and Base, and rests on a Stylobate.
7. Kurt Schwitters is most associated with which art form?

Answer: Collage

Schwitters, a German artist, was a member of the Dada movement. He was not the originator of the collage, but he did develop variations on it using discarded rubbish in order to create pictures.
8. Which of these pairs of artists are most associated with the use of Chiaroscuro?

Answer: Rembrandt and Caravaggio

Chiaroscuro is a style of painting that deals with contrasting degrees of tones and shading. Rembrandt and Caravaggio were two masters of this craft.
9. What was the very first camera called?

Answer: Camera obscura

A camera obscura employed a lens or small hole to throw an image upon a flat surface. A camera lucida was an innovation on the camera obscura, employing a prism rather than a lens.
10. The calotype was an early process invented by which pioneer of photography?

Answer: Talbot

William Henry Fox Talbot first patented this process in 1840, the first photographic process that utilized a negative to produce an image on paper. Please stay tuned...more art terms are coming to 'D'-light you. (Also, Asian art terms beginning with 'C' for those who want something more exciting still!)
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us