FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bware  The Art Terms are Back
Quiz about Bware  The Art Terms are Back

'B'-ware: The Art Terms are Back! Quiz


Okay...so I didn't get a ton of comments from the first of these, but the few who did have convinced me to continue unabated! Please have fun with these 'B' art terms!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
82,541
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
923
- -
Question 1 of 10
1. This style of art is associated with the emperor Justinian and the Eastern Roman Empire. What do we call it today?
Hint


Question 2 of 10
2. You may often see these architectural structures 'flying' outside Gothic cathedrals.
Hint


Question 3 of 10
3. A branch of German expressionism, which term describes a movement which began its 'construction' in Dresden beginning in 1905.
Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is a word describing a smaller, preliminary model of a larger work of sculpture?
Hint


Question 5 of 10
5. The art style created by Jean Dubuffet is called L'art ____. (fill in the blank)
Hint


Question 6 of 10
6. Which of these architects was known for using brise-soleil?
Hint


Question 7 of 10
7. Which of these individuals was not one of the 'blue horsemen' of Munich?
Hint


Question 8 of 10
8. This is a term for unglazed china that starts with B...name it!

Answer: (Two choices...one word, both start with B.)
Question 9 of 10
9. A style of art that became widespread in the 1960s and 1970s, and was employed by artists such as Nitsch, Mendieta and Acconci is called what?
Hint


Question 10 of 10
10. Eventually the term for an ancient Christian church, this word was derived from an Ancient Greek term for king. To which term am I referring?

Answer: (Bas____)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This style of art is associated with the emperor Justinian and the Eastern Roman Empire. What do we call it today?

Answer: Byzantine

Constantinople (formerly, Byzantium) was the capital of the Byzantine empire and center of Byzantine style beginning around 5th Century AD. The Turks finally brought the Byzantine period to an end with their sack of Constantinople (now, Istanbul) in 1453. However, Byzantine art still lives on in its influence of western art...despite having been superseded by Renaissance art styles.
2. You may often see these architectural structures 'flying' outside Gothic cathedrals.

Answer: Buttresses

Flying buttresses adorn cathedrals such as Notre Dame. They are used as reinforcement at points of particular stress in buildings and vaults. I hope for both of our sakes that you didn't choose 'bats'!
3. A branch of German expressionism, which term describes a movement which began its 'construction' in Dresden beginning in 1905.

Answer: Bridge

Called in German 'Die Brucke' (the bridge), the movement included such notables as Kirchner and Heckel. As can be imagined, they wished to build a 'bridge to the future' with this movement!
4. Which of the following is a word describing a smaller, preliminary model of a larger work of sculpture?

Answer: Bozzetto

Also known as a Maquette (sketch), a bozzetto is frequently made using terra-cotta.
5. The art style created by Jean Dubuffet is called L'art ____. (fill in the blank)

Answer: Brut

Dubuffet originated his 'brutal art' in the 1940s, inspired by children's drawings and also the artistic expressions of the imprisoned and insane.
6. Which of these architects was known for using brise-soleil?

Answer: Le Corbusier

Le Corbusier employed these structures to shade windows that would have otherwise been exposed to the sun. Brise-soleil (French, sun-break) are now commonly used in tropical climates that are blessed with an abundance of sun.
7. Which of these individuals was not one of the 'blue horsemen' of Munich?

Answer: Kokoschka

The blue horsemen or riders, aka 'der blaue reiter', were another group of expressionists (not all German though) who introduced a strain of mysticism into their expressionistic works.
8. This is a term for unglazed china that starts with B...name it!

Answer: Bisque

Not to be confused with the wonderful soup...I love lobster and tomato bisque...served in a bisque pot! Of course biscuit/bisque means...twice baked!
9. A style of art that became widespread in the 1960s and 1970s, and was employed by artists such as Nitsch, Mendieta and Acconci is called what?

Answer: Body Art

Very constroversial! Hermann Nitsch gained fame for this style of performance art which involves the artist's, or someone else's, body. For example, Nitsch might butcher an animal carcass, smearing the innards upon a subject's naked flesh. Quite disgusting, it's meant to display the cruelty of human-kind toward the animal kingdom. Acconci's most famous contribution, called 'Seedbed', is a little bit more lascivious in nature, so I shan't attempt to describe it here.
10. Eventually the term for an ancient Christian church, this word was derived from an Ancient Greek term for king. To which term am I referring?

Answer: Basilica

The ancient Greek term -- Basileus. Originally this term was meant to describe a public Roman building, it was co-opted by the early Christians and became the basis for their early churches. I hope you have enjoyed this quiz, please stay tuned for number 3, aka C!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us