FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Luxurious Asian Art Terms
Quiz about Luxurious Asian Art Terms

'L'uxurious Asian Art Terms Trivia Quiz


Yet another in my series of Asian art terms quizzes, this one deals with various words that you may encounter when reading a book on Asian art that begin with 'L'...have a look!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
565
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the semi-mythical founder of Daoism (Taoism) who is frequently depicted in Chinese painting?
Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is a marsh grass whose fibers are used to weave fabrics in Austronesian society?
Hint


Question 3 of 10
3. One of these 'L' animals is used to symbolize courage in Chinese art, but which?
Hint


Question 4 of 10
4. Within Theravada (Hinayana) Buddhism, this is a Chinese term for highest ranking monks, those who have achieved Enlightenment.
Hint


Question 5 of 10
5. A very common item of Hindu sculpture, this is the erect phallus of Shiva, the god of destruction. What is it called?
Hint


Question 6 of 10
6. This term refers to the juice of a tree native to south China with the scientific name 'Toxicodendron verniciflua' that yields, through a purification process a substance that hardens and can then be carved and inlaid with mother-of-pearl. What do we call this item, frequently found in southern China and in Vietnam?
Hint


Question 7 of 10
7. In one of my 'K' term quizzes I referenced the Malaysian ceremonial weapon called a keris. What is a curve in one of these daggers called?
Hint


Question 8 of 10
8. She is the wife of Vishnu, and is frequently depicted in Hindu art. What is her name?
Hint


Question 9 of 10
9. A performance of the Indonesian traditional shadow puppet play known as the 'wayang kulit' is called what?
Hint


Question 10 of 10
10. In China this flower with pure white blossoms is a symbol of purity and beauty. It also has great significance in the Hindu religion, for one great flower emerges from Vishnu's navel and brings forth the god Brahma. To which flower am I referring?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the semi-mythical founder of Daoism (Taoism) who is frequently depicted in Chinese painting?

Answer: Lao Zi

Lao Zi (also spelled Lao Tzu) is also traditionally accepted to be the author of the Book of Changes (Dao de Jing), a book that has many interpretations...I can't figure it out!
2. Which of the following is a marsh grass whose fibers are used to weave fabrics in Austronesian society?

Answer: Lemba

Lemba is a marsh grass with the scientific name 'Curculigo latifolia'. Indonesian folk use the fibers of the Lemba grass to create the famed tie-dyed 'ikat' that is referenced in my Asian 'I' art quiz...check it out!
3. One of these 'L' animals is used to symbolize courage in Chinese art, but which?

Answer: Leopard

The leopard, or 'bao' in Mandarin Chinese, is also used as a symbol of warlike savagery. Chinese military officials traditionally wore 'mandarin squares' embroidered with leopards on the chests of their uniforms. I hope you didn't pick the eel!
4. Within Theravada (Hinayana) Buddhism, this is a Chinese term for highest ranking monks, those who have achieved Enlightenment.

Answer: Luohan

The Sanskrit term for a Luohan is 'Arhat'. In Chinese art, Luohan are frequently depicted in groups of either 16 or 18, and always in even numbers. They usually have bushy eyebrows and bald pates, and have a gnarled appearance...monkhood is apparently a rough trade!
5. A very common item of Hindu sculpture, this is the erect phallus of Shiva, the god of destruction. What is it called?

Answer: Lingam

Often the centerpiece of Hindu temples, it is a symbol of potency and hence very important as you can imagine. The Linga Parvata is the lingam belonging to the spouse of Shiva, Parvati...also frequently represented in sculpture.
6. This term refers to the juice of a tree native to south China with the scientific name 'Toxicodendron verniciflua' that yields, through a purification process a substance that hardens and can then be carved and inlaid with mother-of-pearl. What do we call this item, frequently found in southern China and in Vietnam?

Answer: Lacquer

Lacquerwear is very popular in China and Vietnam, a sign of wealth and prestige. Inlaid on the hardened lacquer surface can be found various interesting portraits of wildlife, fantastical landscapes and other related items.
7. In one of my 'K' term quizzes I referenced the Malaysian ceremonial weapon called a keris. What is a curve in one of these daggers called?

Answer: Luk

Depending on the number of luk in the average keris, different symbolisms could be derived. Some fascinating examples of keris with a number of luks can be found in any large museum with an Asian collection. I highly encourage you to venture to your local art museum and check them out!
8. She is the wife of Vishnu, and is frequently depicted in Hindu art. What is her name?

Answer: Lakshmi

Lakshmi is a goddess of perfect beauty, and serves as the Hindu goddess of good fortune and wealth. Her origin story is somewhat similar to the Greek Aphrodite. She emerged from the primal sea of milk, which when churned, brought her forth holding a lotus flower in her hand.
9. A performance of the Indonesian traditional shadow puppet play known as the 'wayang kulit' is called what?

Answer: Lakon

The term 'lakon' could be akin to 'play', but the plot has already been set. These shadow puppet plays have been performed for hundreds of years and depict the primal stories of Hindu myth...fascinating to behold.
10. In China this flower with pure white blossoms is a symbol of purity and beauty. It also has great significance in the Hindu religion, for one great flower emerges from Vishnu's navel and brings forth the god Brahma. To which flower am I referring?

Answer: Lotus

The lotus root is delicious, though I have never seen paintings of it...it's not exactly a beautiful thing! I hope you were able to enjoy this quiz...and please stay tuned for my 'M' quiz...coming soon!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us