FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Oh  Look at the Lovely Art Terms
Quiz about Oh  Look at the Lovely Art Terms

'O'h! Look at the Lovely Art Terms Quiz


In this quiz, 'o'nly art terms beginning with the letter 'O' are featured. They are not 'o'bvious, and at some times are 'o'bscure...but you'll enjoy it anyhow...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
106,690
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
617
Question 1 of 10
1. This very familiar object of architecture received its name originally from the Greek word meaning 'a pointed pillar'. What is this construct, most commonly associated with ancient Egypt?

Answer: (O_____)
Question 2 of 10
2. The term "ottocento" is used to describe art from which century? (Be careful, you must know that this is a trick question!)
Hint


Question 3 of 10
3. Who applied the term 'Orphism' to describe the style of paintings he had viewed at an exhibition of the Section d'Or in October 1912?
Hint


Question 4 of 10
4. Which of these terms relates to the artwork of the Dadaists, and especially Marcel Duchamp?
Hint


Question 5 of 10
5. Art created during under the auspices of the Holy Roman Empire during the 10th and 11th centuries has which term frequently applied to it?
Hint


Question 6 of 10
6. This term, along with 'gisant', refers to sculpted figures to be found on funerary monuments. What is this 'o' term?
Hint


Question 7 of 10
7. What is the term used in the modern day to refer to the artwork of untrained individuals that is put on display in galleries and museums?
Hint


Question 8 of 10
8. What is the word, derived from the French, that refers to an artist's entire output?
Hint


Question 9 of 10
9. The term 'Op Art' (or Optical Art), used to describe the works of artists like Josef Albers, Bridget Riley and Victor Vasarely, was first coined in what magazine in the 1960s?
Hint


Question 10 of 10
10. The term 'Odalisque' refers to a concubine or slave girl in a Turkish harem. Which of these artists painted the most famous 'Odalisques'?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This very familiar object of architecture received its name originally from the Greek word meaning 'a pointed pillar'. What is this construct, most commonly associated with ancient Egypt?

Answer: Obelisk

The most famous modern obelisk (from the Greek "obelos") is the Washington Monument in Washington D.C. An obelisk is defined as a pillar topped by a four-sided pyramid. Usually obelisks were found at the entrance of various ancient Egyptian temples; several examples of these may be seen now in western cities such as London and New York, having been pilfered from Egypt!
2. The term "ottocento" is used to describe art from which century? (Be careful, you must know that this is a trick question!)

Answer: Nineteenth

The Italian term "ottocento" translates as 'eight hundred'. The 19th century is composed of the years 1801-1900, so naturally it follows that it is the "ottocento". Well, perhaps not naturally...and yes, this was a confusing question!
3. Who applied the term 'Orphism' to describe the style of paintings he had viewed at an exhibition of the Section d'Or in October 1912?

Answer: Apollinaire

The term 'Orphism' was a reference to the ancient Greek singer and poet Orpheus, and suggested a new primacy of lyricism and color in the paintings which Apollinaire had beheld. The name Delaunay (both Robert and Sonia) is most commonly attached to this movement that may also be termed 'Orphic Cubism', since its ideas stemmed from that earlier movement. Orphism, as a cohesive movement, died out in a short time, only having been prevalent for about 3 years, but its influence persists even up to the present.
4. Which of these terms relates to the artwork of the Dadaists, and especially Marcel Duchamp?

Answer: Objet Trouvé

The phrase 'Objet Trouvé' can be translated as 'found object' and refers to the various items selected by artists, usually related to Dada art, who create assemblages, collages or 'Ready-Made' works. Other prominent artists associated with this term are Paul Nash and Joseph Cornell.
5. Art created during under the auspices of the Holy Roman Empire during the 10th and 11th centuries has which term frequently applied to it?

Answer: Ottonian

This term refers to Otto I (the Great) who founded the Holy Roman Empire in 962 A.D. During this period, ivory sculpture and metalwork were predominant, with occasional large-scale bronze casting performed. Life-size human figures in various mediums were also popular during this period.
6. This term, along with 'gisant', refers to sculpted figures to be found on funerary monuments. What is this 'o' term?

Answer: Orant

In the 'gisant' position (Fr., recumbent) the effigy of the dead person is in a lying position, and is often represented as a corpse. In the 'orant' position, the deceased is represented in prayer...getting holy! Many individuals would choose to have themselves depicted both ways on their tombs.
7. What is the term used in the modern day to refer to the artwork of untrained individuals that is put on display in galleries and museums?

Answer: Outsider art

Something of a snobbish term, it has also been employed to refer to the works of the mentally ill, rural folk and anyone else outside the mainstream art world. The works of rural folk with no formal training is also referred to as 'Naive' art. I prefer to think of all art as just 'art'.
8. What is the word, derived from the French, that refers to an artist's entire output?

Answer: Oeuvre

This term could also be used to refer to one's total production of quizzes in Quizzyland. I suppose that that would make quiz creation software our palette!
9. The term 'Op Art' (or Optical Art), used to describe the works of artists like Josef Albers, Bridget Riley and Victor Vasarely, was first coined in what magazine in the 1960s?

Answer: Time

This term first appeared in the October 1964 issue of 'Time', and soon became a cultural phenomenon. It's a name-play on the other popular movement of the time, Pop Art. Op art pieces may often include optical illusions which tend to 'move' when you stare at them for an extended period of time. This is one of the really fun movements of modern art!
10. The term 'Odalisque' refers to a concubine or slave girl in a Turkish harem. Which of these artists painted the most famous 'Odalisques'?

Answer: Ingres

Many famous painters have dabbled in the subject, but none more famously than Ingres. Possibly his single most famous painting is 'La Grande Odalisque', to be found in the Louvre. I dare say you won't be disappointed by a close-up look at this masterpiece. Thank you once again for attempting the impossible, that is...this quiz. I hope you enjoyed it!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us