FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about More Magical Art Terms
Quiz about More Magical Art Terms

More 'M'agical Art Terms Trivia Quiz


There are so many useful 'M' art terms that I felt compelled to do a second quiz on the topic. Please enjoy, once again, some art terms that begin with 'M'!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,057
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
747
- -
Question 1 of 10
1. This is the term used to describe the style of later Renaissance artists such as Parmigianino, Pontormo and El Greco. What is this 'ism' that begins with 'M'?
Hint


Question 2 of 10
2. Employed by artists such as Oldenburg and Calder, this 'M' describes art works which are planned to be produced in unlimited numbers, making them available to any collector who wished have them. What is this commonly used term?
Hint


Question 3 of 10
3. During the process of producing this artform, glass pieces called 'tesserae' might be used. To which art form am I referring?
Hint


Question 4 of 10
4. Something like a 'collage', this 'M' refers to a collection of ready-made images that are fragmented, arranged and assembled in order to form a coherent message to the viewer. What is such a work called?
Hint


Question 5 of 10
5. Which term describes the architectural style of Moslems who remained in Spain during the period of the Reconquest?
Hint


Question 6 of 10
6. This term was coined by Marcel Duchamp in 1932 to describe the Kinetic sculptures of Alexander Calder. What term did the very creative Duchamp use to describe Calder's fun works?

Answer: (Also a type of phone...'M')
Question 7 of 10
7. Which of these terms is used to describe ancient tombs of Egypt which existed prior to the Great Pyramids?
Hint


Question 8 of 10
8. One of these architectural terms refers to the central hall or main area of an ancient Mycenean house...but which one?
Hint


Question 9 of 10
9. A trend in modern art, artists within this genre attempt to reduce their subject matter to simple geometric forms and reduce their own personal expression to the point of unrecognizability. What is this 'M' movement called?
Hint


Question 10 of 10
10. Within the ancient Doric Order, this 'M' is a space between two triglyphs along the frieze. Which of these words would meet this description?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is the term used to describe the style of later Renaissance artists such as Parmigianino, Pontormo and El Greco. What is this 'ism' that begins with 'M'?

Answer: Mannerism

The term 'Mannerism' derives from the Italian 'Maniera', meaning 'style'. Vasari was the first to widely employ the term in reference to the decline from the period of the High Renaissance in which artists, reacting against the High Renaissance art, showed signs of exaggeration and artificiality in their works. Parmigianino's 'Madonna with the Long Neck' is an excellent example, as we can see the Virgin's extended neck and a disproportionate Child in her arms.
2. Employed by artists such as Oldenburg and Calder, this 'M' describes art works which are planned to be produced in unlimited numbers, making them available to any collector who wished have them. What is this commonly used term?

Answer: Multiples

The process involved the production of a work that can be reproduced by industrial processes an unlimited number of times. Some in the arts community have disparaged this phenomenon, claiming that craftsmanship is discarded in favor of mass-production. My goodness, though...wouldn't you love to have a Calder mobile hanging from your ceiling...or an Oldenberg lipstick sculpture to lean against in your bathroom?
3. During the process of producing this artform, glass pieces called 'tesserae' might be used. To which art form am I referring?

Answer: Mosaic

Mosaics have been in existence for thousands of years, but the most well-known mosaics were created during Roman imperial times, when many families had great mosaics created on the floors of their homes.
4. Something like a 'collage', this 'M' refers to a collection of ready-made images that are fragmented, arranged and assembled in order to form a coherent message to the viewer. What is such a work called?

Answer: Montage

In popular culture, photomontages are probably the most common form...sometimes tastefully done, I might add...sometimes...
5. Which term describes the architectural style of Moslems who remained in Spain during the period of the Reconquest?

Answer: Mudéjar

Mudéjar was a term which was used for the Moslems themselves, and the style developed from a combination of traditional Arab styles and the popular Gothic architecture of the day. As you might have guessed, Mozárabe is the opposite phenomenon (arts of the Christians in Spain under Muslim rule).
6. This term was coined by Marcel Duchamp in 1932 to describe the Kinetic sculptures of Alexander Calder. What term did the very creative Duchamp use to describe Calder's fun works?

Answer: Mobile

And if 'mobile' isn't fun enough, how about 'stabile'...the term used to describe Calder's stationary, ground or floor-based works. Mobiles have now become a part of our housing decor, just look in any baby's crib if you don't believe that!
7. Which of these terms is used to describe ancient tombs of Egypt which existed prior to the Great Pyramids?

Answer: Mastabas

Mastabas were single step architectural forms used to house the bodies of the Pharaohs. The first step pyramid was developed by stacking mastabas, ever diminishing in size, one on top of the other...for example the pyramid of Djoser, designed by his royal architect Imhotep.
8. One of these architectural terms refers to the central hall or main area of an ancient Mycenean house...but which one?

Answer: Megaron

The Megaron is characterized by containing the central hearth of an ancient Mycenean home, and also frequently has a pillared porch. Some excellent examples of these ancient architectural constructs still remain for us today.
9. A trend in modern art, artists within this genre attempt to reduce their subject matter to simple geometric forms and reduce their own personal expression to the point of unrecognizability. What is this 'M' movement called?

Answer: Minimal art

Minimalists existed in the early decades of the 20th century, for example Kasimir Malevich, but the Minimal art movement really came to fruition in the 60s and 70s with artists like Flavin, Judd and Kelly. Many have rejected the Minimalist trend, claiming that art must include some form of self-expression...but I find some of the Minimalist works fascinating.
10. Within the ancient Doric Order, this 'M' is a space between two triglyphs along the frieze. Which of these words would meet this description?

Answer: Metope

The word 'metope' means 'opening between' in Greek, which makes sense! The metopes were frequently decorated with relief sculptures, and some spectacular examples can be found in any of the great museums with some of the spoils of Ancient Greece. Thank you once again for perusing one of my art terms quizzes, once again I feel compelled to urge you to try some of my Asian art terms quizzes...please don't be shy!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us