FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Art Terms  J and K
Quiz about Art Terms  J and K

Art Terms - 'J' and 'K' Trivia Quiz


Yet another in this fascinating series of quizzes that explore the world of art and its exciting vocabulary. The first five terms in this quiz will start with 'J', and the second five...'K'. Enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,448
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
765
- -
Question 1 of 10
1. 'Jugendstil' is the German name for what modern art movement?
Hint


Question 2 of 10
2. Which of these terms was applied to the works of artists like Robert Rauschenberg and John Chamberlain in the 1950s?
Hint


Question 3 of 10
3. 'Jacobean Style' is a term applied to the furniture and architecture produced during the period of which English King's reign?

Answer: (Just his name will do)
Question 4 of 10
4. Which 'J' art term is used to describe the works of an artist during his/her formative years as a young person?
Hint


Question 5 of 10
5. The upright sides of a window or door are called by what term?
Hint


Question 6 of 10
6. The type of art created by Calder, Tinguely and others, in which pieces are placed in motion, is often referred to as what?

Answer: (Think: Movement)
Question 7 of 10
7. During the archaic Greek period, draped female figures appeared in great abundance. What were these figures called?
Hint


Question 8 of 10
8. A German term, this describes a small collection of rare and delicate art pieces kept by princes during the Renaissance period...what is it?
Hint


Question 9 of 10
9. Another ancient Greek term, this one refers to a container with a large mouth and body, a set of handles and an extended 'foot', used for the mixing of wine and water. What would we call such a container?
Hint


Question 10 of 10
10. Which of these words could aptly be used to describe a 'kitsch' art piece?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'Jugendstil' is the German name for what modern art movement?

Answer: Art Nouveau

L'Art Nouveau is known by several names, Jugendstil in Germany, Modernista in Spain and Modern Style in Britain. The name L'Art Nouveau is taken from a gallery opened by Siegfried Bing in 1895 in Paris, one of the movement's leading advocates.
2. Which of these terms was applied to the works of artists like Robert Rauschenberg and John Chamberlain in the 1950s?

Answer: Junk

This term was first used by Lawrence Alloway, British art critic and sculptor, to the works of these artists who constructed their pieces from various rubbish they found appealing. The inspiration for the Junk Artists of the 50s might have been Kurt Schwitters who also employed refuse to create his many collages beginning in 1918.
3. 'Jacobean Style' is a term applied to the furniture and architecture produced during the period of which English King's reign?

Answer: James I

This period, which lasted roughly from 1603-1625 (the reign period of King James), is named for the Latin version of King James I's name, Jacob. This is not to be confused with 'Jacobethan', a style which combines elements of both Jacobean and Elizabethan styles!
4. Which 'J' art term is used to describe the works of an artist during his/her formative years as a young person?

Answer: Juvenilia

Juvenilia is not necessarily to be confused with children's art, it is a later stage in the artistic development.
5. The upright sides of a window or door are called by what term?

Answer: Jamb

Some jambs in medieval churches are adorned with figures (called 'jamb' or 'column' figures), but most jambs are the boring kind that you see every day at the sides of your door!
6. The type of art created by Calder, Tinguely and others, in which pieces are placed in motion, is often referred to as what?

Answer: Kinetic Art

The word 'kinetic' is from the Greek 'kinesis' which means movement. Calder's 'Mobiles' are the most famous examples but there are many other great styles of Kinetic Art in the modern era, some that don't even really move...but appear to move, like Op Art pieces (optical illusions).
7. During the archaic Greek period, draped female figures appeared in great abundance. What were these figures called?

Answer: Korai

The singular form 'kore' means 'girl' in Greek. The male version of a Kore figures is called a Kouros, or Kouroi in plural form. These figures were usually made from marble and were draped with a chiton, the typical clothing of the time.
8. A German term, this describes a small collection of rare and delicate art pieces kept by princes during the Renaissance period...what is it?

Answer: Kunstkammer

A 'Kunstkammer' means literally an 'art chamber', while 'Kunstkabinette' refers to an 'art cabinet'. The term Kunstkammerstuck was used later on to classify any objects of art that might be kept in a Kunstkammer. These were not confined to Germany or even northern Europe, they are to be found in other parts of Europe as well.
9. Another ancient Greek term, this one refers to a container with a large mouth and body, a set of handles and an extended 'foot', used for the mixing of wine and water. What would we call such a container?

Answer: Krater

A krater (or crater) was usually decorated with scenes of merrymaking, which makes sense when we consider that they were used specifically at banquets and other festive social occasions.
10. Which of these words could aptly be used to describe a 'kitsch' art piece?

Answer: Cheesy

There are many examples and forms of kitsch in every popular culture, just look up at someone's fireplace mantle...if you find toys from a McDonald's Happy meal, bowling trophies or any other tawdry and/or gaudy tidbits, you're looking at kitsch. Velvet paintings of Elvis also count. Starting in the 60s pop artists began experimenting with kitsch for their fine arts pieces, much to the chagrin of art critics everywhere, and some artists like Jeff Koons (not too fond of his work) and Claes Oldenburg (quite fond of his!) have made a living off of this movement. Coming up next? An 'L' quiz of course! Also, please give my two Asian 'K' quizzes a try...they should be fun.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us