FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sculpture and Pottery Terms
Quiz about Sculpture and Pottery Terms

Sculpture and Pottery Terms Trivia Quiz


Following is a quiz on terms having to do with sculpture and pottery. I'll give a description, and you select the correct term.

A multiple-choice quiz by ravenskye. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Author
ravenskye
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
33,004
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
918
- -
Question 1 of 10
1. What is a substance used for sculpting that resembles marble? Hint


Question 2 of 10
2. What is a caryatid? Hint


Question 3 of 10
3. What is pottery colored with a pale, grey-green glaze? Hint


Question 4 of 10
4. What is basaltware? Hint


Question 5 of 10
5. What is a name for a sculpture of the Crucifixion of Jesus Christ? The name is shared with the place where he was crucified.

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. Which is a design of stoneware pottery invented by Josiah Wedgwood? Hint


Question 7 of 10
7. What is pottery made of a mix of clay and fine sand that is usually unglazed?

Answer: (think of common garden pots)
Question 8 of 10
8. What is another name for a sculpture of a small boy, cherub, or Cupid? Hint


Question 9 of 10
9. What is a name for unglazed pottery?

Answer: (Not the same as number 7)
Question 10 of 10
10. What is a decorative carving resembling a basket of fruit or flowers? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a substance used for sculpting that resembles marble?

Answer: alabaster

A cameo is a small portrait in low relief. A diaglyph is a decorative carving with the design cut into it. Nankeen is pottery with a Chinese-style blue and white design.
2. What is a caryatid?

Answer: a supporting column decoratively carved as a female statue

3. What is pottery colored with a pale, grey-green glaze?

Answer: celadon

4. What is basaltware?

Answer: black pottery that is unglazed

5. What is a name for a sculpture of the Crucifixion of Jesus Christ? The name is shared with the place where he was crucified.

Answer: Calvary

6. Which is a design of stoneware pottery invented by Josiah Wedgwood?

Answer: jasper ware

In jasper ware, a raised white design contrasts with a colored (usually blue) background.
7. What is pottery made of a mix of clay and fine sand that is usually unglazed?

Answer: terracotta

8. What is another name for a sculpture of a small boy, cherub, or Cupid?

Answer: putto or amorino

9. What is a name for unglazed pottery?

Answer: bisque

10. What is a decorative carving resembling a basket of fruit or flowers?

Answer: corbeil

Source: Author ravenskye

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us