FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Asian Art Terms  Intellectual Jewels
Quiz about Asian Art Terms  Intellectual Jewels

Asian Art Terms - 'I'ntellectual 'J'ewels Quiz


As you may have ascertained from the title, these Asian art terms will begin with the letter 'I' (first five) and 'J' (final five). Good luck, have fun and happy learning!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,227
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
405
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The term for a Chinese character that is a symbolic representation of a thing or concept is called what in English?
Hint


Question 2 of 10
2. 'Ikebana' is the Japanese art of...?
Hint


Question 3 of 10
3. Frequently depicted in Hindu art, who is the Hindu god of thunder?
Hint


Question 4 of 10
4. 'Sumi' is the term for this item in Japan, while in China it is called 'mo'. What essential item for painting and calligraphy am I refering to here?

Answer: (I__ (A non-potable liquid!))
Question 5 of 10
5. This term refers to a type of pattern dyeing regularly employed in Indonesia using unwoven yarn. Name it!
Hint


Question 6 of 10
6. Many people practically equate Chinese jewelry to 'Jade' because it so frequently appears in jewelry stores throughout that country, but strangely there is not source for Jadeite within China despite it being such a huge country. Hence, the Chinese have traditionally imported their jadeite from which other Asian country?
Hint


Question 7 of 10
7. Perhaps the most famous work on paint theory in Chinese history is the 'bifaji', by which of these Chinese artists of the Tang period?
Hint


Question 8 of 10
8. The earliest period of Japanese history is practically equated with its pottery, which has been discovered in various sites on Honshu. What is the period, and the potteryware called?
Hint


Question 9 of 10
9. When a Japanese artist can create 'without thought' he or she is said to possess what skill?
Hint


Question 10 of 10
10. The legendary stories of Buddha which were often illustrated on wall paintings in China and other areas of Buddhist worship were known by what Sanskrit name?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The term for a Chinese character that is a symbolic representation of a thing or concept is called what in English?

Answer: Ideogram

There are hundreds of characters that can be classified as ideograms, perhaps the most recognizable would be the characters representing the sun 'ri' (a rectangular box with a line through the middle), the mouth 'kou' (a square box), a person 'ren' (two lines, approximately perpendicular with one another but one slightly longer, representing a torso with two legs walking) and several archaic characters that resemble pictures of bowls or jugs, representing the many ancient bronze containers of ancient China. The Hieroglyphics of ancient Egypt also may be classified as ideograms.
2. 'Ikebana' is the Japanese art of...?

Answer: Flower arrangement

Ikebana has become rather popular in the West, where people may now take college level classes at some universities. Flower arrangement may also include sticks, branches and virtually any other plant life form which includes long, extended shapes.
3. Frequently depicted in Hindu art, who is the Hindu god of thunder?

Answer: Indra

Akin to Thor of Norse myth, the thunder god Indra is also considered the god of the heavens and of war, and has also been called the King of the Vedic gods of the Hindu religion.
4. 'Sumi' is the term for this item in Japan, while in China it is called 'mo'. What essential item for painting and calligraphy am I refering to here?

Answer: Ink

Ink comes in sticks in East Asia, and becomes quite potent once moisture is added...don't drink it like that eunuch does in the film 'The Last Emperor'!
5. This term refers to a type of pattern dyeing regularly employed in Indonesia using unwoven yarn. Name it!

Answer: Ikat

Skill in the work of the ikat technique is so important in some areas of the Austronesian world that mothers-in-law judge their daughters-in-law by their ability to master the technique.
6. Many people practically equate Chinese jewelry to 'Jade' because it so frequently appears in jewelry stores throughout that country, but strangely there is not source for Jadeite within China despite it being such a huge country. Hence, the Chinese have traditionally imported their jadeite from which other Asian country?

Answer: Burma

This may explain in part why China has kept such close ties to Burma over the years.
7. Perhaps the most famous work on paint theory in Chinese history is the 'bifaji', by which of these Chinese artists of the Tang period?

Answer: Jing Hao

Jing Hao lived during the 9th and 10th centuries, the latter years of the Tang. His work, the 'bifaji' (Notes on Drawing Techniques) was very influential for hundreds of future artists in future dynasties.
8. The earliest period of Japanese history is practically equated with its pottery, which has been discovered in various sites on Honshu. What is the period, and the potteryware called?

Answer: Jomon

Jomon ware is the earliest known clay pottery ware found anywhere on Earth, making the native Japanese the inventors of pottery making technology. Though this pottery was still quite primitive in appearance, it was rather sturdy...and much of it has survived to the present day.
9. When a Japanese artist can create 'without thought' he or she is said to possess what skill?

Answer: Jiriki

Only the most supreme of Japanese artists could be described as possessing 'jiriki', the ability to create paintings and other craftworks as if it were second nature. 'Jiriki' means 'without thought'. Have we any jiriki quizmasters at Funtrivia?
10. The legendary stories of Buddha which were often illustrated on wall paintings in China and other areas of Buddhist worship were known by what Sanskrit name?

Answer: Jatakas

547 Jatakas are known to exist, though in Burma 3 more were created in order to achieve symmetry (or 550 total). The final 10 are the ones with the most import for true believers. Next up, 'K' terms...and for a special treat, there will be two of these! Keep your eyes peeled and your nose to the ground...and thanks for playing!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us