FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Asian A Art Terms
Quiz about Asian A Art Terms

Asian 'A' Art Terms Trivia Quiz


If you enjoyed my 'A' art terms quiz, perhaps you'll also like this one...dealing with art terms from India to Japan that begin with A...enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
82,867
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
398
- -
Question 1 of 10
1. What is the Sanskrit term for a Luohan, an enlightened and wise monk of Theravada Buddhism?
Hint


Question 2 of 10
2. Mother-of-pearl is provided from the shells of what sea creature whose name begins with A?

Answer: (Otters love these!)
Question 3 of 10
3. This is a style of Japanese porcelain, glass-like in appearance, which is made from kaolin clay (aka China clay).
Hint


Question 4 of 10
4. She is the Japanese goddess of the sun.
Hint


Question 5 of 10
5. Which of these terms refers to a type of banana fiber used to create fabrics and baskets in the Philippines?
Hint


Question 6 of 10
6. A Japanese term, it refers to semi-erotic pictures depicting lovers. What would we call this?
Hint


Question 7 of 10
7. Anagama is a Japanese term referring to which of the following?
Hint


Question 8 of 10
8. Which of these plants is the symbol of spring and feminine beauty in Chinese art?
Hint


Question 9 of 10
9. The floating nymphs that can be found throughout Asian art, from India to China to Cambodia, are referred to by what Sanskrit name?
Hint


Question 10 of 10
10. Demons can be frequently seen in both Hindu and Buddhist art. Which of these terms is a general term for demons in this religious art?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Sanskrit term for a Luohan, an enlightened and wise monk of Theravada Buddhism?

Answer: Arhat

Luohan is the Chinese term, while arhat is he Sanskrit term for these enlightened individuals whose next step will be into nirvana. In Chinese art you usually see 16 to 18 arhats depicted together.
2. Mother-of-pearl is provided from the shells of what sea creature whose name begins with A?

Answer: Abalone

Mother-of-pearl is used for a variety of purposes in Asian art, for example as inlays on lacquer-ware...which the Vietnamese especially prize.
3. This is a style of Japanese porcelain, glass-like in appearance, which is made from kaolin clay (aka China clay).

Answer: Arita

Arita porcelain usually possesses a blue underglaze with colorful enamels overglazed. Sometimes gold dust is mixed in! The finest Arita procelain is the Nabeshima style which, in the past, was made only for the aristocracy.
4. She is the Japanese goddess of the sun.

Answer: Amaterasu

Amaterasu Omikami is the ancestral mother of the Japanese royal family and is depicted in various art pieces.
5. Which of these terms refers to a type of banana fiber used to create fabrics and baskets in the Philippines?

Answer: Abaka

The very fine abaka fibers are used by some ethnic groups in the Philippines to create wonderful textiles. The scientific name for the banana fibers is 'Musa textilis'.
6. A Japanese term, it refers to semi-erotic pictures depicting lovers. What would we call this?

Answer: Abuna-e

Abuna-e, aka 'dangerous pictures', should not be confused with ukiyo-e (floating world) pictures which did not contain the risque content. However, some of the practicioners of ukiyo-e, for example Utamaro, also produced Abuna-e prints. Abuna-e prints were not lascivious by any means, but were considered risque vis-a-vis the conservative establishment.
7. Anagama is a Japanese term referring to which of the following?

Answer: Kiln

Anagama wood firing kilns are the oldest style kilns still used in Japan. Their structure is tunnel-like with slits for ventilation, and they provide greater control over the firing process for the user.
8. Which of these plants is the symbol of spring and feminine beauty in Chinese art?

Answer: Apple blossom

Interesting...of course we all know that the apple is symbolic of temptation in Western art...something of a contrast I would think.
9. The floating nymphs that can be found throughout Asian art, from India to China to Cambodia, are referred to by what Sanskrit name?

Answer: Asparas

The name Asparas means 'those who glide over water', a fitting name for nymphs I would think! In China, they are called 'feitian' (aka flying spirits) and can be seen most vividly in the Mogao caves at Dunhuang.
10. Demons can be frequently seen in both Hindu and Buddhist art. Which of these terms is a general term for demons in this religious art?

Answer: Asuras

Asuras can literally be found everywhere in Buddhist and Hindu art, from Japan to Sri Lanka. They are often found laying prostrate with their conquerer's foot upon their heads! Thanks for playing this quiz, I hope that it was fun and enlightening...and please stay tuned for more!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us