FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Majestic Asian Art Terms
Quiz about Majestic Asian Art Terms

'M'ajestic Asian Art Terms Trivia Quiz


Once again I'm back with another installment in this seemingly endless, and marvellously popular, set of art terms quizzes dealing with the aesthetics of Asia. These terms begin with the letter M...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,176
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
298
- -
Question 1 of 10
1. The Japanese term for a horizontal scroll of substantial length is called what?
Hint


Question 2 of 10
2. This item, called 'mogu' in Mandarin Chinese, is used in Chinese art to symbolize long life.
Hint


Question 3 of 10
3. A 'mondop' is the temple assembly hall of the faithful from which culture?
Hint


Question 4 of 10
4. Frequently depicted in Buddhist art, this 'M' is the king of demons according to members of the Buddhist faith. Name him!
Hint


Question 5 of 10
5. 'Mogao' is an important name for fans of ancient Chinese Buddhist art. It refers to the Caves of the Thousand Buddhas located near which Chinese town in the remote west of the country?
Hint


Question 6 of 10
6. The Sanskrit term for the Buddhist boddhisattva of wisdom is which of these 'M's?
Hint


Question 7 of 10
7. In the 20th century, this term was used to describe Japanese 'folk art'.
Hint


Question 8 of 10
8. This is a popular style of pottery in Japan decorated with stamped patterns and a white slip-inlay. What is this style called?
Hint


Question 9 of 10
9. Which of these terms refers collectively to the 40 different symbolic gestures of the Buddha's hands and body as depicted in sculpture and painting?
Hint


Question 10 of 10
10. The mythical mountain upon which the Hindu gods reside is called what?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Japanese term for a horizontal scroll of substantial length is called what?

Answer: Makemono

The vertical version is called Kakemono. In Chinese, a scroll is called a 'juan'. Most paintings created in both Japan and China are painted upon these scrolls which make transport much easier. We have a lovely scroll from the National Palace Museum in Taiwan, the landscape painting upon it is wonderful to contemplate.
2. This item, called 'mogu' in Mandarin Chinese, is used in Chinese art to symbolize long life.

Answer: Mushroom

Specifically, the sacred mushroom of Chinese immortality is called 'lingzhi'. The Chinese are not the only culture in world history who have a long-life/mushroom connection, it seems that the rumors are rampant about a mysterious mushroom somewhere out there that will make Methusalehs of the masses!
3. A 'mondop' is the temple assembly hall of the faithful from which culture?

Answer: Thai

The mondop is an open pavilion, normally cube-shaped building capped with a conical structure.
4. Frequently depicted in Buddhist art, this 'M' is the king of demons according to members of the Buddhist faith. Name him!

Answer: Mara

The demon Mara tempted the Buddha himself while the enlightened one meditated under the Bodhi tree. Mara failed to tempt Buddha much as the demons failed to tempt St. Anthony in Christian myth.
5. 'Mogao' is an important name for fans of ancient Chinese Buddhist art. It refers to the Caves of the Thousand Buddhas located near which Chinese town in the remote west of the country?

Answer: Dunhuang

The town of Dunhuang served as the eastern terminus of the great Silk Road. Because it was a key point of exchange, many people were attracted to the area for its diversity and freedom of thought and creation. Within the Mogao caves were discovered the fruit of this creative activity, thousands of cave paintings, painted scrolls, literary works, etc.
6. The Sanskrit term for the Buddhist boddhisattva of wisdom is which of these 'M's?

Answer: Manjusri

While Manjusri is the Sanskrit term, the Chinese term is 'wenshu'. In art, Manjusri is usually depicted riding on a fierce tiger...now I ask you, is that wise?
7. In the 20th century, this term was used to describe Japanese 'folk art'.

Answer: Mingei

Mingei, which literally translates as 'folk art' from the Japanese, was coined by the philosopher Yanagi Soetsu (1889-1961) to describe a return to the more personal production of Japanese craftwork. It was a response to the move toward mass production and industrialization in Japanese society.
8. This is a popular style of pottery in Japan decorated with stamped patterns and a white slip-inlay. What is this style called?

Answer: Mishima

Though the term 'Mishima style' goes back to the 17th century, Mishima style ware was created as far back as the 10th century in Korea where it was called 'Korai'. As is the case with many art styles, philosophical trends, etc. Mishima style came via the mainland...through Korea.
9. Which of these terms refers collectively to the 40 different symbolic gestures of the Buddha's hands and body as depicted in sculpture and painting?

Answer: Mudra

Examples of mudra include dhyanamudra, where the Buddha's hands lay flat on his lap, and varadamudra, where his right arm extends downward with palm turned outward. If you ever imagine that images of the Buddha all appear to be the same, take a careful look at the placement of his hands...these sculptures are all subtly different.
10. The mythical mountain upon which the Hindu gods reside is called what?

Answer: Meru

Mt. Meru is the model for the design of many Hindu/Buddhist monuments, temples and sculptures. For example, Borobudur on Java is an example of a temple built in the imagined form and shape of Mt. Meru. Once again, thank you for joining me for this quiz, and please keep an eye out for my 'N' quiz...coming to a Quizzyland near you!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us