FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Grand G Art Terms
Quiz about Grand G Art Terms

Grand 'G' Art Terms Trivia Quiz


Once again I am back in this continuing series of terms related to art, this time words that begin with 'G'!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,973
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
688
- -
Question 1 of 10
1. This term in noun form refers to a highly fanciful artform which intermingles human and animal figures with foliage, scrolls and other decorative motifs. In adjective form it has come to refer to something bizarre and absurd and has developed a negative connotation. To which 'G' word am I referring?

Answer: (G______)
Question 2 of 10
2. A Grisaille painting is one done entirely in shades of which color?
Hint


Question 3 of 10
3. In the mid-19th century, Greek revival architecture became quite popular in the United States. Greek Revival is classified as a form of what greater movement?
Hint


Question 4 of 10
4. Keith Haring and Jean-Michel Basquiat were key figures in the appropriation of what form of street art into the elite museum-art culture?

Answer: (G_____)
Question 5 of 10
5. A French term, it refers to a sculpted effigy of the deceased which is laid upon the lid of a tomb or funerary monument. What is this term?
Hint


Question 6 of 10
6. Which of these terms refers to a preparation which includes Plaster of Paris or some other white pigment which is mixed with glue and water to form the ground for a painting or canvas?
Hint


Question 7 of 10
7. Of these painters, which was not considered one of the 'Giotteschi', or followers of Giotto?
Hint


Question 8 of 10
8. Also called 'body color' it is a medium of paint made with opaque pigments...what is it called?
Hint


Question 9 of 10
9. Often associated with many of the great cathedrals of Europe, what do we call the period of medieval art that came just prior to the Early Renaissance?

Answer: (G____)
Question 10 of 10
10. The 'Happenings' artists who became active in New York during the late 1950s-early 1960s were influenced by which radical Japanese movement that included the artists Murakami and Yoshihara?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This term in noun form refers to a highly fanciful artform which intermingles human and animal figures with foliage, scrolls and other decorative motifs. In adjective form it has come to refer to something bizarre and absurd and has developed a negative connotation. To which 'G' word am I referring?

Answer: Grotesque

Grotesque is a French word derived from the Italian 'grottesca' (cave painting)...same etymology as 'grotto' (from Latin).
2. A Grisaille painting is one done entirely in shades of which color?

Answer: Gray

This term comes from the French 'gris' which means gray, so you French speakers shouldn't have had trouble with this one. Grisaille is sometimes used for underpainting and to create a three-dimensional effect in imitation of sculpture.
3. In the mid-19th century, Greek revival architecture became quite popular in the United States. Greek Revival is classified as a form of what greater movement?

Answer: Neoclassicism

Interest in ancient Roman and Greek styles entered the imaginaries of many European and American painters and architects probably as a result of the exciting finds in formerly buried Pompeii and Herculaneum. Jacques-Louis David was the dominant figure of the Neo-classicist movement.
4. Keith Haring and Jean-Michel Basquiat were key figures in the appropriation of what form of street art into the elite museum-art culture?

Answer: Graffiti

Both Basquiat and Haring were active in the 70s and 80s in this controversial art movement that was ridiculed by many among the conservative art set. Both of them also died young, Basquiat from a drug overdose and Haring from AIDS...but their reputations are still alive today.
5. A French term, it refers to a sculpted effigy of the deceased which is laid upon the lid of a tomb or funerary monument. What is this term?

Answer: Gisant

Gisant means 'recumbent' in French, which makes sense...as the figures are supposed to represent very precisely the corpse of the deceased, sometimes even in the process of decay!
6. Which of these terms refers to a preparation which includes Plaster of Paris or some other white pigment which is mixed with glue and water to form the ground for a painting or canvas?

Answer: Gesso

A gesso mixture could be used for an oil-painting, tempera and several other applications.
7. Of these painters, which was not considered one of the 'Giotteschi', or followers of Giotto?

Answer: Cimabue

Cimabue could not possibly have been a Giotteschi (or Giottesque painter), he was quite a bit older than the famed artist Giotto and is actually believed to be his master.
8. Also called 'body color' it is a medium of paint made with opaque pigments...what is it called?

Answer: Gouache

Paintings created by using gouache are also known by that name. The term is French and is drawn from the Italian 'guazzo' which means 'puddle'.
9. Often associated with many of the great cathedrals of Europe, what do we call the period of medieval art that came just prior to the Early Renaissance?

Answer: Gothic

The term 'Gothic' was originally a derisive one which Italian artists of the Renaissance used to describe the medieval architecture which they related to the 'barbarian' tribes of northern Europe (which included the Visigoths and Ostrogoths). It is still used today to describe the period, but no longer carries the negative connotation. Rather, Gothic art is seen in its greatest splendor as a highly decorative and complex architectural style featuring wonderful stained-glass windows.
10. The 'Happenings' artists who became active in New York during the late 1950s-early 1960s were influenced by which radical Japanese movement that included the artists Murakami and Yoshihara?

Answer: Gutai

The Gutai Group (Gutai Bijutsu Kyokai) emphasized performance art and grand, multi-media environs for their exhibitions...much like the Happenings artists who appeared half a decade later. Well...I hope that G quiz wasn't too rough! The next quiz will involve both H and I terms...please keep an eye out for it!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us