FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Egads More Art Terms
Quiz about Egads More Art Terms

'E'gads, More Art Terms! Trivia Quiz


The choice for 'E' art terms was not 'e'normous, but there were some 'e'xcellent ones among the 'e'lite few that were 'e'xtant. Please 'e'njoy and 'e'xcel!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art Terms

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,210
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
481
- -
Question 1 of 10
1. The 'Spiral Jetty' of Robert Smithson and Michael Heizer's 'Double Negative' are two examples of which type of art?
Hint


Question 2 of 10
2. An 'Ex-voto' is a piece of artwork created for which specific purpose?
Hint


Question 3 of 10
3. This term can be used to describe either a porcelain or metal object which as been fused on its outside surface with a layer of glass, or a smooth or glossy paint which creates a durable covering for a metal or wood object. What is it?

Answer: (6 letters...starts with 'E'!)
Question 4 of 10
4. Encaustic is a technique practiced for thousands of years, most notably by Jasper Johns in recent years. What unusual substance is mixed in with pigment during this technique?
Hint


Question 5 of 10
5. Which fellow has a style of furniture and architectural decoration named for him?
Hint


Question 6 of 10
6. Which very important object used by painters derives its English name from a Dutch word for 'ass'?

Answer: (5 letters...starts with 'E'!)
Question 7 of 10
7. Which of these artists would not be considered an 'expressionist'?
Hint


Question 8 of 10
8. Which technique, beginning with 'E', links Rembrandt, Whistler, Sickert and Hockney?
Hint


Question 9 of 10
9. This 'E' term refers to a representation of a human figure without the skin, exposing the various contracting muscles of the body. Name it!
Hint


Question 10 of 10
10. 'Esquisse' is another term for which of these?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The 'Spiral Jetty' of Robert Smithson and Michael Heizer's 'Double Negative' are two examples of which type of art?

Answer: Earth Art

Earth Art, also known as Land Art or Earthworks, involves the actual manipulation of rocks, soil and other geological materials to form pieces of art work. Generally Earthworks are very large in scale, with Smithson's 'Spiral Jetty', built on the Great Salt Lake in 1970, as a prime example. Earth Art should not be confused with Environment Art, which employs manmade objects in its craft.
2. An 'Ex-voto' is a piece of artwork created for which specific purpose?

Answer: Offering to God

The creator of an ex-voto (Latin: from a vow) piece is hoping for a favor from God in return for the creation of this art piece which sometimes depicts the creator. I call it kissing up!
3. This term can be used to describe either a porcelain or metal object which as been fused on its outside surface with a layer of glass, or a smooth or glossy paint which creates a durable covering for a metal or wood object. What is it?

Answer: Enamel

To famous types of enamelware are Champleve Enamel and Cloisonné Enamel, both used to decorate metal and/or porcelain.
4. Encaustic is a technique practiced for thousands of years, most notably by Jasper Johns in recent years. What unusual substance is mixed in with pigment during this technique?

Answer: Hot wax

The term 'encaustic' is derived from the Greek for 'burnt in'. It is a terribly painstaking process, which explains why not many artists attempt to use it, but Johns has created some excellent encaustic pieces such as his 'Flag' and his 'Target' paintings.
5. Which fellow has a style of furniture and architectural decoration named for him?

Answer: Charles Lock Eastlake

Eastlake was an English publisher of written works on decoration in the 19th century, including his most famous volume 'Hints on Household Taste', written in 1868. Though his book had a great influence on architects and furniture makers, the term 'Eastlake furniture' may perhaps be a misnomer, as his ideas seldom had much to do with its creation...but his influence cannot be denied.
6. Which very important object used by painters derives its English name from a Dutch word for 'ass'?

Answer: Easel

An easel is a stand that supports an artist's work...maybe a donkey would come to mind when thinking about an item of support? It did to the Dutch who termed the little stand an 'ezel', or ass!
7. Which of these artists would not be considered an 'expressionist'?

Answer: Cornell

While certainly the term 'expressionist' is broad, and could be used to describe the works of Kollwitz, Munch and Kokoschka, it isn't broad enough to describe Cornell's work. An expressionist is one who expresses his or her emotions within their artwork, often in exaggerated and dramatic fashion. Cornell was an American sculptor, associated with the Surrealists, who created assemblages in little boxes.
8. Which technique, beginning with 'E', links Rembrandt, Whistler, Sickert and Hockney?

Answer: Etching

All of these artists were practitioners of various etching techniques. Etching is a process that involves engraving onto a metal plate using a needle, wax and acid.
9. This 'E' term refers to a representation of a human figure without the skin, exposing the various contracting muscles of the body. Name it!

Answer: Ecorché

It may seem kind of gross (écorché means 'flayed' or 'without skin' in French), but écorché figures, both painted and sculpted, are very useful for a student of art. Even Michelangelo and Leonardo employed écorché in their drawings.
10. 'Esquisse' is another term for which of these?

Answer: Sketch

Esquisse is a French term for a sketch. Other related terms are modello, pensiero and sprezzatura...all Italian. Thanks for playing my quiz...I hope you enjoyed it, and learned something in the process! Please stay tuned for my 'F' quiz, coming soon. Also, for further E terms, please do not be afraid to try my E-F Asian terms quiz.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us