FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Double sound words live Get on your GeeGee
Quiz about Double sound words live Get on your GeeGee

Double sound words live. Get on your "Gee-Gee"! Quiz


Did you call your toy train a "choo-choo" or a "puff-puff" ? When we grow up we still like those words with the sound repetitions. Have an "away-day" with these questions about them.

A multiple-choice quiz by Philian. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Vocabulary

Author
Philian
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
132,822
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
12955
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: desertloca (9/10), toddruby96 (9/10), Guest 75 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What does the term "nitty-gritty" mean? Hint


Question 2 of 10
2. What does to "pooh-pooh" mean? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is one meaning of a "what-not"? Hint


Question 4 of 10
4. Something which is "lacking in colour, substance or force" is called which of the following? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following is the meaning of "tutti frutti"? Hint


Question 6 of 10
6. What does "harum-scarum" mean? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the tree bearing a melon-like fruit? Hint


Question 8 of 10
8. What is a "peg-leg"? Hint


Question 9 of 10
9. What name is sometimes given to a particular sort of sandal? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following can mean "cheerfully irresponsible"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : desertloca: 9/10
Today : toddruby96: 9/10
May 14 2024 : Guest 75: 8/10
May 05 2024 : BudHoney: 10/10
May 04 2024 : Guest 175: 8/10
May 03 2024 : Guest 50: 8/10
May 03 2024 : haydenspapa: 9/10
Apr 29 2024 : Reamar42: 8/10
Apr 25 2024 : Guest 79: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does the term "nitty-gritty" mean?

Answer: the basic facts about something

In the film of "Paint Your Wagon" some of the music was supplied by "The Nitty-Gritty Dirt Band". The basic facts are sometimes quite hard to face and the expression is usually about "getting down to the real nitty-gritty" implying that you search out the fine details no matter how unpleasant.
2. What does to "pooh-pooh" mean?

Answer: to pour scorn or disdain on something or somebody

The single word "pooh" is defined as an expression of contempt. Thus to "pooh-pooh" someone means to show no appreciation for someone's ideas or feelings.
3. Which of the following is one meaning of a "what-not"?

Answer: a small stand with shelves

Another meaning of "what-not" given by the dictionary is "a person or thing whose name is unknown or forgotten". Most of us have our own words which we use when our vocabulary fails us and we talk about "thingameejigs" or "thingies".This varies from area to area and from person to person.
4. Something which is "lacking in colour, substance or force" is called which of the following?

Answer: wishy-washy

In the celebrated English pantomime "Aladdin" Wishy-Washy is traditionally Aladdin's brother and they both work in a laundry for their mother - the dame of the pantomime.
5. Which of the following is the meaning of "tutti frutti"?

Answer: All of these meanings

Unsurprisingly, each of these meanings has escaped into the world of popular music to suggest someone really exciting and sexy or some experience which has many nice and agreeable things connected with it.
6. What does "harum-scarum" mean?

Answer: reckless, wild, giddy

There is a child's rhyme which in one version has the line,
"Harum-scarum, diddle-um, dare-um,
Whipsee, diddle-ee, dandee-dee !"
You have to admit that does sound rather wild and giddy.
7. What is the name of the tree bearing a melon-like fruit?

Answer: pawpaw

"pawpaw" is also spelled "papaw". The fruit of the pawpaw tree is also called a "pawpaw".
8. What is a "peg-leg"?

Answer: a name for an artificial leg made of wood

This is a term that has (quite rightly) dropped out of general usage. It tended to be associated with pirates or other seamen who lost legs in battles. However, Long John Silver, in spite of his crutch, was not a peg-leg. He did not have a substitute limb at all.
9. What name is sometimes given to a particular sort of sandal?

Answer: a flip-flop

This word was obviously coined after the sound it was supposed to make. A horse's shoe might go "clip-clop". In the song "Mule Train" the mule in question goes "clippity-clopping" along.
10. Which of the following can mean "cheerfully irresponsible"?

Answer: slap-happy

The other dictionary definition of "slap-happy" is "dazed as though from repeated blows". This could turn you into a "nit-wit" so that you accept "funny-money" instead of keeping hold of the "freebie". Thank you for playing this "rinky-dinky" "wing-ding".
Source: Author Philian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us