FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Artists in Londons Tate Modern
Quiz about Famous Artists in Londons Tate Modern

Famous Artists in London's Tate Modern Quiz


Tate Modern is Britain's new national museum of modern art, containing international works from 1900 to the present day. I'll name ten pieces from the gallery, with the year they were produced. All you have to do is identify the artist.

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art: By Museum

Author
stedman
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
104,433
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
729
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 83 (10/10), Guest 31 (9/10), Guest 109 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. "The Kiss" (1901-4)? Hint


Question 2 of 10
2. "Nude Woman with Necklace" (1968)? Hint


Question 3 of 10
3. "Red Slate Circle" (1988)? Hint


Question 4 of 10
4. "The Seagram Murals" (1958/9)? Hint


Question 5 of 10
5. "Summertime: Number 9A" (1948)? Hint


Question 6 of 10
6. "Composition with Grey, Red, Yellow and Blue" (1920)? Hint


Question 7 of 10
7. "Portrait of Greta Moll" (1908)? Hint


Question 8 of 10
8. "Forms Without Life" (1991) Hint


Question 9 of 10
9. "Little Dancer Aged Fourteen" (1880-1: cast 1922) Hint


Question 10 of 10
10. "Equivalent VIII" (1966) Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 83: 10/10
May 24 2024 : Guest 31: 9/10
May 16 2024 : Guest 109: 10/10
May 15 2024 : Guest 46: 8/10
May 14 2024 : Guest 161: 2/10
Apr 26 2024 : wwwocls: 4/10
Apr 24 2024 : Guest 83: 2/10
Apr 03 2024 : Guest 91: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Kiss" (1901-4)?

Answer: Auguste Rodin

Far from being the celebration of romantic love it is often assumed to be, this sculpture by Rodin (1840-1917) represents the adulterous lovers, Paolo and Francesca da Rimini. In Dante's "Inferno", they were condemned to whirl forever in the winds of Hell. Of the four similar versions of this sculpture, none were actually carved by Rodin himself. Three were worked by other sculptors under his direction, while the fourth was carved in 1929 after his death, so can hardly be said to be by him at all.
2. "Nude Woman with Necklace" (1968)?

Answer: Pablo Picasso

Picasso (1881-1973) painted nudes throughout his long career. This late work comes over as a brutal arrangement of orifaces, breasts and limbs. The face is that of his second wife, Jacqueline Roque.
3. "Red Slate Circle" (1988)?

Answer: Richard Long

Long (b.1945) is known for his work with natural materials, including many ephemeral sculptures created in the open air, photographs of which then become artworks themselves. This particular piece, however, uses actual slabs of red slate from the border of Vermont and New York State.
4. "The Seagram Murals" (1958/9)?

Answer: Mark Rothko

Commissioned for the Four Seasons Restaurant in the Seagram Building in New York, this set of sombre red, black and maroon murals were in the event never installed there. They were presented to the Tate in 1968/69 by Rothko (1903-70) himself, who worked with the Gallery in displaying them to best advantage, in low light and a compact space.
5. "Summertime: Number 9A" (1948)?

Answer: Jackson Pollock

Pollock (1912-56) painted this in his Long Island studio, by his usual method of dripping and pouring paint over a large canvas lying flat on the ground. Abstract in the extreme, it is nevertheless vibrant and bursting with life.
6. "Composition with Grey, Red, Yellow and Blue" (1920)?

Answer: Piet Mondrian

This is an early example of Mondrian's (1872-1944) pure geometric abstraction. It consists of a grid of horizontal and vertical lines in primary colours, plus black and grey.
7. "Portrait of Greta Moll" (1908)?

Answer: Henri Matisse

This was Matisse's (1869-1954) first commissioned portrait. Greta Moll was one of the ten original students of the Matisse Academy, founded in 1908. Apparently the painting process was not straightforward, and the portrait was extensively reworked during the series of sittings.
8. "Forms Without Life" (1991)

Answer: Damien Hirst

Rather easier on the eye than Hirst's (b.1965) more famous pickled shark, sheep and cows, this consists of a selection of shells purchased in Thailand and displayed in a glass cabinet. Whether this qualifies it to share space in Tate Modern with Picasso and Matisse is for posterity to decide.
9. "Little Dancer Aged Fourteen" (1880-1: cast 1922)

Answer: Edgar Degas

The original of this bronze sculpture by Degas (1834-1917) was sculpted in wax. After his death, his heirs had over 20 bronze casts made from the original, of which this is one. The model, Marie van Goethen, was a pupil in the ballet class at the Paris Opera.
10. "Equivalent VIII" (1966)

Answer: Carl Andre

How could a quiz on Tate Modern omit the famous bricks? 120 firebricks arranged in a two-brick-high block on the floor. Originally, Andre (b.1935) created eight of these in a series of 120-brick combinations, which were "equivalent" to each other, hence the name. The subject of a famous controversy in the 1970s, when the cost of a heap of bricks was subject to some trenchant criticism.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us