FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Paintings in Londons National Gallery
Quiz about Famous Paintings in Londons National Gallery

Famous Paintings in London's National Gallery Quiz


I'll name ten famous paintings, with the year they were painted. All you have to do is identify the artist. All the paintings are in London's National Gallery.

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art: By Museum

Author
stedman
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,387
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1734
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 161 (5/10), wwwocls (7/10), chabenao1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. "The Arnolfini Portrait" (1434)? Hint


Question 2 of 10
2. "The Ambassadors" (1533)? Hint


Question 3 of 10
3. "The Virgin of the Rocks" (c.1508)? Hint


Question 4 of 10
4. "The Hay Wain" (1821)? Hint


Question 5 of 10
5. "The Umbrellas" (1881-86)? Hint


Question 6 of 10
6. "Sunflowers" (1888)? Hint


Question 7 of 10
7. "The Rokeby Venus" (1647-51)? Hint


Question 8 of 10
8. "The Fighting Temeraire" (1839)? Hint


Question 9 of 10
9. "Marriage a-la-Mode" (1743)? Hint


Question 10 of 10
10. "The Water-Lily Pond" (1899)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 27 2024 : Guest 161: 5/10
Apr 26 2024 : wwwocls: 7/10
Apr 07 2024 : chabenao1: 10/10
Apr 07 2024 : misstified: 9/10
Apr 07 2024 : Chavs: 7/10
Apr 07 2024 : doh1: 10/10
Apr 07 2024 : psnz: 10/10
Apr 07 2024 : Rizeeve: 10/10
Apr 07 2024 : alan56: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Arnolfini Portrait" (1434)?

Answer: Jan van Eyck

Often wrongly referred to as the "Arnolfini Wedding", it is not in fact a wedding portrait. Nor is the wife pregnant: she is merely holding up her gown in what was the fashionable style of the time.
2. "The Ambassadors" (1533)?

Answer: Hans Holbein the Younger

The two figures are Jean de Dinteville (French Ambassador to England) and his colleague Georges de Selve, Bishop of Lavaur. The painting has recently been magnificently restored.
3. "The Virgin of the Rocks" (c.1508)?

Answer: Leonardo da Vinci

The painting's full title is "The Virgin with the Infant Saint John adoring the Infant Christ accompanied by an Angel".
4. "The Hay Wain" (1821)?

Answer: John Constable

Constable is one of the greatest of British landscape artists. The site of "The Hay Wain" is on the River Stour, near Flatford, in his native Suffolk.
5. "The Umbrellas" (1881-86)?

Answer: Pierre-Auguste Renoir

Renoir took several years to complete this painting. The different dates can be established not only by the different painting styles, but also by the changing fashions of the womens' costumes!
6. "Sunflowers" (1888)?

Answer: Vincent van Gogh

Van Gogh famously only sold one painting during his lifetime: "The Red Vineyard", which sold for 400 francs at an auction in Brussels, 5 months before his death. "Sunflowers" was painted at Arles, when he was working with Gauguin: there are other Sunflower pictures from the same period.
7. "The Rokeby Venus" (1647-51)?

Answer: Diego Velazquez

So called because it was in the collection at Rokeby Hall in Yorkshire before its move to the National Gallery in 1906.
8. "The Fighting Temeraire" (1839)?

Answer: Joseph Mallord William Turner

The picture shows the ship, which fought at the Battle of Trafalgar, in 1838 at the end of her career, being towed away to be broken up.
9. "Marriage a-la-Mode" (1743)?

Answer: William Hogarth

Actually a series of six paintings, showing the perils of marrying for money rather than for love. Both husband and wife end up dead: he killed by her lover; she commits suicide.
10. "The Water-Lily Pond" (1899)?

Answer: Claude-Oscar Monet

One of many treatments of Monet's famous garden at Giverny.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us