Quiz about Gothic Architecture
Quiz about Gothic Architecture

Gothic Architecture Trivia Quiz


Here are some simple questions about Gothic Churches in Europe.

A multiple-choice quiz by apc1106. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Architecture
  8. »
  9. Medieval Architecture

Author
apc1106
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
278,790
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1437
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 180 (6/10), ohwell333 (6/10), Guest 24 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which European country is most closely associated with the Gothic style of architecture, as the country in which the style was first developed? Hint

England
Italy
Spain
France

2. Which of the following figures is credited with designing the first European Gothic church? Hint

Archbishop Gero
Gislebertus
Abbot Suger
Bishop Bernward

3. "The Royal Portal" can be found at which Gothic Church?
Hint

Salisbury Cathedral
Chartres Cathedral
Barcelona Cathedral
Milan Cathedral

4. Which of the following architectural elements is considered a "hallmark" of Gothic churches? Hint

Flying Buttresses
Ambulatories
Ribbed Groin Vaults
Stained Glass Windows

5. Which of the following architectural elements would most likely NOT be found on a Gothic church?
Hint

Jamb Statues
Gables
Dome
Rose Window

6. The Gothic period in architecture was followed by the Romanesque period.

True
False

7. The term "Gothic" was not used to describe this architecture until the Renaissance.

True
False

8. Which of the following French Gothic churches was commissioned by King Louis IX? Hint

Amiens Cathedral
Notre Dame de Paris
Reims Cathedral
Saint-Chapelle

9. Which of the following is NOT considered a Gothic church? Hint

Durham Cathedral
The Church of Sainte-Chapelle
Chartres Cathedral
Reims Cathedral

10. A revival of Gothic architecture occurred during the High Renaissance.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which European country is most closely associated with the Gothic style of architecture, as the country in which the style was first developed?

Answer: France

France is home to what is generally considered the first Gothic Church, the Abbey Church of Saint-Denis, and more Gothic churches than any other European country.
2. Which of the following figures is credited with designing the first European Gothic church?

Answer: Abbot Suger

Abbot Suger designed the Abbey Church of Saint-Denis, which was built in the 1130s. It was built with pointed ribbed groin vaults which allowed for extra height and stained glass windows, which created a seemingly divine space on the interior of the church.
3. "The Royal Portal" can be found at which Gothic Church?

Answer: Chartres Cathedral

The Royal Portal can be found on the west facade of Chartres Cathedral.
4. Which of the following architectural elements is considered a "hallmark" of Gothic churches?

Answer: Flying Buttresses

Ribbed groin vaults can also be found in Romanesque churches. Ambulatories and stained glass windows can be found in many churches, not just Gothic.
5. Which of the following architectural elements would most likely NOT be found on a Gothic church?

Answer: Dome

Gables, rose windows and jamb statues are three characteristically Gothic elements. The majority of Gothic churches followed a basilican ground plan and would be unlikely to have a central dome.
6. The Gothic period in architecture was followed by the Romanesque period.

Answer: False

Romanesque came before Gothic.
7. The term "Gothic" was not used to describe this architecture until the Renaissance.

Answer: True

Renaissance thinkers called these churches Gothic as a criticism; comparing it to the architecture of the barbarian Goths who sacked Rome in 476 A.D.
8. Which of the following French Gothic churches was commissioned by King Louis IX?

Answer: Saint-Chapelle

Louis IX commissioned Saint-Chapelle in 1242 A.D. to house precious relics he had collected.
9. Which of the following is NOT considered a Gothic church?

Answer: Durham Cathedral

Durham Cathedral is actually a Romanesque style church in England. Chartres Cathedral, the Church of Sainte-Chappelle and Reims Cathedral are all French Gothic churches.
10. A revival of Gothic architecture occurred during the High Renaissance.

Answer: False

A Gothic revival occurred during the 19th and 20th centuries.
Source: Author apc1106

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 180: 6/10
Dec 02 2022 : ohwell333: 6/10
Dec 02 2022 : Guest 24: 0/10
Dec 02 2022 : Guest 172: 1/10
Dec 01 2022 : Guest 84: 4/10
Nov 30 2022 : Guest 108: 7/10
Nov 30 2022 : Guest 35: 4/10
Nov 30 2022 : Guest 172: 1/10
Nov 30 2022 : Guest 174: 3/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us