Quiz about Linguistics
Quiz about Linguistics

Linguistics Trivia Quiz


I present to you some rather challenging queries on the world of linguistics...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
41,994
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3228
Last 3 plays: buckeye52 (2/10), Guest 131 (2/10), Guest 202 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was considered the 'Father of Linguistics', a Swiss guy, who authored the seminal book entitled 'Course in General Linguistics'? Hint

Ferdinand de Saussure
Leonard Bloomfield
William James
Noam Chomsky

2. What is the name of the linguistic school which attempted to uncover 'Discovery Procedures' that are internally imbedded, and compose the underlying units of language? Hint

structuralists
transfomationalists
phenomenologist
deconstructionists

3. Since language is arbitrary, but contains 'Permitted Moves', what term best describes this view of communicational systems? Hint

random
games
structured
deviant

4. What three components, generally, make up a system of a typical language? Hint

phonology syntax semantics
frames semantics utterances
semiosis syntax frames
sign sign signs

5. What is the smallest segment of sound, that comprises the basic building blocks of a language? Hint

terameme
morpheme
phoneme
metameme

6. What is the term for unchanging, gliding vowels which combine two distinct vowel sounds into a single one? Hint

diphthongs
morpheme pairs
variations
complementary pairs

7. The morpheme is the smallest syntactical unit. How many morphemes would the word 'antidisestablishmentarianism' have? Hint

1
5
11
6

8. Which of the following is not a kind of morpheme that is found in most languages? Hint

inflectional
derivational
strange
free

9. What are the two main structures found when deconstructing a sentence into a tree-diagram? Hint

noun phrase and verb phrase
verb clause and prepositionals
s prepositions
determiners and deictics

10. After, we analyze the syntactical order and construction, and find it worthy of our 'Permitted moves', does it mean that it will convey an idea cogently to us?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was considered the 'Father of Linguistics', a Swiss guy, who authored the seminal book entitled 'Course in General Linguistics'?

Answer: Ferdinand de Saussure

2. What is the name of the linguistic school which attempted to uncover 'Discovery Procedures' that are internally imbedded, and compose the underlying units of language?

Answer: structuralists

Leonard Bloomfield's 'Language' laid down the science of language between 1933 to 1950, until Chomsky universalized the idea of language. The areas of phonological utterances were strictly analyzed, rather than the deep intentional structure...this is where they went wrong, since we know that utterances in general can be arbitrary.
3. Since language is arbitrary, but contains 'Permitted Moves', what term best describes this view of communicational systems?

Answer: games

4. What three components, generally, make up a system of a typical language?

Answer: phonology syntax semantics

5. What is the smallest segment of sound, that comprises the basic building blocks of a language?

Answer: phoneme

Phonemes on the average are 35 per language, English has 44 phonemes such as b, p, i, e, etc. The languages of the Caucasus may have the most with 89.
6. What is the term for unchanging, gliding vowels which combine two distinct vowel sounds into a single one?

Answer: diphthongs

7. The morpheme is the smallest syntactical unit. How many morphemes would the word 'antidisestablishmentarianism' have?

Answer: 6

They are anti- , dis, establish, ment, arian, and ism.
8. Which of the following is not a kind of morpheme that is found in most languages?

Answer: strange

9. What are the two main structures found when deconstructing a sentence into a tree-diagram?

Answer: noun phrase and verb phrase

Noun phrase and verb phrases also can be decomposed into smaller bundles....NP= D and N, etc.
10. After, we analyze the syntactical order and construction, and find it worthy of our 'Permitted moves', does it mean that it will convey an idea cogently to us?

Answer: No

Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : buckeye52: 2/10
Jan 27 2023 : Guest 131: 2/10
Jan 26 2023 : Guest 202: 9/10
Jan 26 2023 : Guest 41: 6/10
Jan 25 2023 : Guest 94: 3/10
Jan 25 2023 : Guest 86: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 115: 6/10
Jan 25 2023 : Guest 115: 6/10
Jan 24 2023 : Guest 174: 0/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us