FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You Deserve a Break Today
Quiz about You Deserve a Break Today

You Deserve a 'Break' Today Trivia Quiz


Did you ever realize how many common phrases contain the word "break"? See if you can match the words on the right and take a break today.

A matching quiz by DizWiz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Idioms and Proverbs
  8. »
  9. Idioms with a Common Word

Author
DizWiz
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
388,363
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
944
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: lindamclean755 (10/10), Johnmcmanners (10/10), Guest 136 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Tonight is opening night for my friend's Broadway debut. Instead of wishing her good luck, I told her to break a _________.  
  ice
2. I barely have enough money to pay the monthly bills. Buying a new car would break the ____________.  
  bread
3. Susie's dog died. I wish I didn't have to be the one to break the bad _________.  
  sweat
4. I would love to sleep in tomorrow instead of getting up at the break of ____________.  
  dawn
5. The silence was deafening. I started telling jokes to break the ________.  
  tradition
6. Chuck Yeager is famous for being the first pilot to break the sound ___________.  
  bank
7. My friend's family served fish instead of turkey this past Thanksgiving. That was quite a break with ______________.  
  habit
8. My father used to smoke a pack of cigarettes a day. My mother finally convinced him to break that bad ___________.  
  barrier
9. At the Last Supper, Jesus and his apostles sat down to break _____________  
  news
10. Physical labor is not my cup of tea. One lap around the track and I break into a __________.  
  leg





Select each answer

1. Tonight is opening night for my friend's Broadway debut. Instead of wishing her good luck, I told her to break a _________.
2. I barely have enough money to pay the monthly bills. Buying a new car would break the ____________.
3. Susie's dog died. I wish I didn't have to be the one to break the bad _________.
4. I would love to sleep in tomorrow instead of getting up at the break of ____________.
5. The silence was deafening. I started telling jokes to break the ________.
6. Chuck Yeager is famous for being the first pilot to break the sound ___________.
7. My friend's family served fish instead of turkey this past Thanksgiving. That was quite a break with ______________.
8. My father used to smoke a pack of cigarettes a day. My mother finally convinced him to break that bad ___________.
9. At the Last Supper, Jesus and his apostles sat down to break _____________
10. Physical labor is not my cup of tea. One lap around the track and I break into a __________.

Most Recent Scores
Jul 09 2024 : lindamclean755: 10/10
Jul 03 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 19 2024 : Guest 136: 10/10
Jun 05 2024 : Guest 58: 10/10
Jun 03 2024 : Guest 97: 10/10
May 23 2024 : PurpleComet: 10/10
May 21 2024 : Guest 172: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tonight is opening night for my friend's Broadway debut. Instead of wishing her good luck, I told her to break a _________.

Answer: leg

Telling an actor to break a leg is the same as wishing them good luck. It is actually considered bad luck to wish a performer good luck. Whistling in the theater and saying the name Macbeth out loud are two other theater-related superstitions.
2. I barely have enough money to pay the monthly bills. Buying a new car would break the ____________.

Answer: bank

The phrase 'break the bank' has its roots in gambling. It typically means to win more money than the house or bank has to cover what the gambler is owed. In this context, 'break the bank' means too expensive or more than can be afforded to spend right now.
3. Susie's dog died. I wish I didn't have to be the one to break the bad _________.

Answer: news

'Breaking the news' to someone usually means that it will be bad or important news. Breaking news on the other hand means recent events as they are unfolding. News programs try and get the scoop on breaking news in order to attract viewers.
4. I would love to sleep in tomorrow instead of getting up at the break of ____________.

Answer: dawn

The crack of dawn is another way of describing when the sun first comes up. The break or crack of dawn is the moment the sun appears on the horizon to break in a new day. "Break of Dawn" is also a song from Michael Jackson's 2001 "Invincible" album.
5. The silence was deafening. I started telling jokes to break the ________.

Answer: ice

The phrase 'break the ice' is based on the nautical meaning of a ship breaking through icy waters. Later in the 17th century, the phrase took on a broader meaning of easing a socially awkward situation or leading the way in an untried area.
6. Chuck Yeager is famous for being the first pilot to break the sound ___________.

Answer: barrier

Charles (Chuck) Elwood Yeager became the first pilot to break the sound barrier. On October 14, 1947, Yeager flew his Bell X-1 aircraft faster than the speed of sound. Yeager was a former pilot in World War II. Actor Sam Shepard portrayed Yeager in the 1983 film "The Right Stuff".
7. My friend's family served fish instead of turkey this past Thanksgiving. That was quite a break with ______________.

Answer: tradition

Breaking with tradition means to do something different than what is normally done. Traditions, like turkey on Thanksgiving, are carried out year after year. Breaking from some religious traditions can be deemed severe and can constitute expulsion from the community.
8. My father used to smoke a pack of cigarettes a day. My mother finally convinced him to break that bad ___________.

Answer: habit

Smoking was an acceptable social habit for centuries. Only in the past 50 years has the negative impact of smoking been brought to light. In 1964, the US Surgeon General's report on the health risks related smoking finally brought awareness to the public. Unfortunately, too many people continue to smoke and ignore the proven health risks.
9. At the Last Supper, Jesus and his apostles sat down to break _____________

Answer: bread

One of the meanings of 'breaking bread' is to celebrate the Eucharist in Christian services. Jesus broke bread with his disciples at the Last Supper before he was crucified. This phrase can also mean to have an amiable interaction with someone.
10. Physical labor is not my cup of tea. One lap around the track and I break into a __________.

Answer: sweat

Besides the physical action of sweating, breaking into a sweat can also mean becoming nervous or frightened. The act of sweating is our body's thermal regulator. Sweating helps us cool down and get rid of excess heat.
Source: Author DizWiz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Talking Dutch Easier
2. Settle Down Very Easy
3. Down to Earth Very Easy
4. Hold Up Easier
5. I Caught a Cold Average
6. The Rainbow and the Rose Easier
7. I Got Nothing Here! Easier
8. Tipping the Scales Easier
9. Where Is My Mind? Very Easy
10. All About Fall Easier
11. Five Golden Rings Easier
12. Hang Ups! Very Easy

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us