FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sherlock Holmes The Ultimate Detective
Quiz about Sherlock Holmes The Ultimate Detective

Sherlock Holmes: The Ultimate Detective Quiz


How can you be certain you know some details about Sherlock Holmes and his adventures? Elementary, my dear Watson! Play the quiz and find out!

A multiple-choice quiz by DeepHistory. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
DeepHistory
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,085
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
458
Awards
Top 35% Quiz
Question 1 of 25
1. Where does Holmes keep his tobacco? Hint


Question 2 of 25
2. In the adventure "A Study in Scarlet", Holmes mentioned a monograph he has written. What is its subject? Hint


Question 3 of 25
3. In the story "A Scandal in Bohemia", Holmes used a disguise to enter the house of Irene Adler. What is it? Hint


Question 4 of 25
4. According to Holmes himself, which was his first case ever? Hint


Question 5 of 25
5. Let's return to the story," A Study in Scarlet". Where do Holmes and Watson meet for the first time? Hint


Question 6 of 25
6. How many years did the "Great Hiatus", Holmes' absence from London, last? Hint


Question 7 of 25
7. What was the name of Moriarty's henchman, who tries to murder Holmes in the "Adventure of the Empty House"? Hint


Question 8 of 25
8. What is the peculiarity of the Diogenes Club, of which Mycroft Holmes, Sherlock's brother, is a member? Hint


Question 9 of 25
9. Who is the sub-leader of the "Baker Street Irregulars", a band of street children who provide Holmes with information? Hint


Question 10 of 25
10. How many times does Holmes act as a narrator of his adventures? Hint


Question 11 of 25
11. What does Holmes comment about Watson's marriage? Hint


Question 12 of 25
12. In the story, "The Bruce-Partington Plans", a foreign agent tries to steal the plans. Who is he? Hint


Question 13 of 25
13. In "The Second Stain", Holmes is hired by a fictional Prime Minister. What is his name? Hint


Question 14 of 25
14. In which story does Holmes face the Ku Klux Klan? Hint


Question 15 of 25
15. In "The Adventure of The Red-Headed League", Holmes' client, a pawn broker named Jabez Wilson, is doing a clerical work on behalf of the League. What is it? Hint


Question 16 of 25
16. In "The Adventure of the Speckled Band", while spying on Doctor Grimsby Roylott's house, Holmes and Watson observe the doctor's baboon passing by. Watson mistakes the baboon as being what? Hint


Question 17 of 25
17. In "The Adventure of the Empty House", Holmes tells Watson that he used a specific martial art to rid the world of Professor Moriarty's presence. What is it? Hint


Question 18 of 25
18. In "The Adventure of the Priory School", Holmes mentions the bank in which he is a client. What is its name? Hint


Question 19 of 25
19. In the story "The Sign of the Four", Holmes says that he had once fought three rounds with a professional boxer at the Allison stadium. What was the boxer's name? Hint


Question 20 of 25
20. In "The Adventure of the Six Napoleons", an Italian crook, Beppo, shatters plaster busts of Napoleon, copies of the one made by Devin. What does he try to find? Hint


Question 21 of 25
21. Holmes once says that his housekeeper, Mrs Hudson, has Scottish origin. What is the name of the story in which this is revealed? Hint


Question 22 of 25
22. In which story does Mycroft Holmes, Sherlock's older brother, make his first appearance? Hint


Question 23 of 25
23. Returning to "A Study in Scarlet", what does Holmes say to Doctor Watson after Stamford introduces them? Hint


Question 24 of 25
24. According to Holmes himself, what was the strangest case he ever handled? Hint


Question 25 of 25
25. How many are the stairs connecting Mrs. Hudson's parlor with Holmes' salon? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Guest 173: 10/25
May 27 2024 : Guest 31: 15/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does Holmes keep his tobacco?

Answer: In a Persian slipper

Yes, Holmes keep his tobacco here! Watson comments on it in the "Adventure of the Musgrave Ritual". According to him, it's one of Holmes' oddest habits.
2. In the adventure "A Study in Scarlet", Holmes mentioned a monograph he has written. What is its subject?

Answer: How to identify the type of tobacco by its ashes

Holmes managed to find what type of cigar the killer was smoking, but the clue was not of major importance. However, Holmes demonstrated his superb skills and abilities here.
3. In the story "A Scandal in Bohemia", Holmes used a disguise to enter the house of Irene Adler. What is it?

Answer: A clergyman

Holmes sets an entire plot to fool Adler in order to find where she hides the photograph of the Bohemian Duke, that she uses to blackmail him. He tries to "protect" the lady from a "band of robbers" who are hired by him, and then he is "wounded" and carried into the house. Subsequently, using a false fire alarm (its origin was an explosive thrown by Watson), he finds what he wants.
4. According to Holmes himself, which was his first case ever?

Answer: The Adventure of the Gloria Scott

The Gloria Scott was a ship transporting convicts to Australia. The father of Holmes' sole friend before his meeting with Watson, Victor Trevor, was one of them.
5. Let's return to the story," A Study in Scarlet". Where do Holmes and Watson meet for the first time?

Answer: In the chemistry laboratory of a hospital in London

Holmes was making some experiments here by the time Watson arrives. The detective stuns the doctor with his powers of obervation from the moment of their meeting.
6. How many years did the "Great Hiatus", Holmes' absence from London, last?

Answer: Three years

Holmes had faked his death at the Reichenbach Falls, the place where he killed his opponent, ex-professor Moriarty, because the latter's most skillful and savage henchman had promised himself to eliminate the great detective.
7. What was the name of Moriarty's henchman, who tries to murder Holmes in the "Adventure of the Empty House"?

Answer: Sebastian Moran

According to Holmes, Moran was the second most dangerous man in London, ranked only behind Moriarty himself. The other people are criminals that Holmes faced and defeated but there is no connection between them and the Professor's gang.
8. What is the peculiarity of the Diogenes Club, of which Mycroft Holmes, Sherlock's brother, is a member?

Answer: Conversations are strictly forbidden, except in the Stranger's Room.

According to Sherlock, the Diogenes Club "is the oddest club in London, and his brother one of the oddest men". Mycroft is an agent for the British government and some say that the Diogenes Club is a basement for his undercover operation.
9. Who is the sub-leader of the "Baker Street Irregulars", a band of street children who provide Holmes with information?

Answer: Wiggins

Wiggins has the privilege of reporting to Holmes directly. Simpson and Billy are merely members of the band, while Johnson is an ex-convict turned informant.
10. How many times does Holmes act as a narrator of his adventures?

Answer: Two

In "The Blanched Soldier" and "The Lion's Mane" Holmes describes the cases. Two stories, "The Mazarin Stone" and "His Last Bow" are written in the third person.
11. What does Holmes comment about Watson's marriage?

Answer: That it was the doctor's sole chauvinistic action and he could not congratulate him.

In two stories, "Th Blanched Soldier" and "The Sign of the Four", those comments are made by the detective. In the story, "A Scandal in Bohemia", Holmes claims that marriage fits his friend and chronologist.
12. In the story, "The Bruce-Partington Plans", a foreign agent tries to steal the plans. Who is he?

Answer: Hugo Oberstein

Oberstein is finally arrested and spends 15 years in a British prison. La Rotier is only mentioned, but has no involvement. Lucas was a spy murdered in "The Second Stain" by his jealous paramour. Harrison is a traitor who steals the text of a naval treaty in the same-titled story.
13. In "The Second Stain", Holmes is hired by a fictional Prime Minister. What is his name?

Answer: Lord Bellinger

Lord Bellinger is perhaps a depiction of Lord Salisbury, Queen Victoria's favoured politician. The Duke of Holdernesse is involved in "The Adventure of the Priory School". Lord Holdhurst is Percy Phelps' uncle in "The Naval Treaty". Sir Eustace is the victim in "The Adventure of the Abbey Grange".
14. In which story does Holmes face the Ku Klux Klan?

Answer: The Five Orange Pips

Holmes'client, John Openshaw, is murdered by members of the deadly cult. Although the great detective sets a perfect trap, it is finally found that the Klansmen were drowned when their ship sank in the middle of a storm. Thus, some details of the case are still unknown.
15. In "The Adventure of The Red-Headed League", Holmes' client, a pawn broker named Jabez Wilson, is doing a clerical work on behalf of the League. What is it?

Answer: Copying the Encyclopaedia Britannica

The League was a trick by the thief and murderer John Clay in order to keep Wilson out of his house, thus enabling him to dig a tunnel connecting the pawn shop with a nearby bank. Clay's objective is clearly the French gold kept there and Holmes in the only one who can stop him.
16. In "The Adventure of the Speckled Band", while spying on Doctor Grimsby Roylott's house, Holmes and Watson observe the doctor's baboon passing by. Watson mistakes the baboon as being what?

Answer: A crooked child

Doctor Roylott was nothing but a criminal. He murdered one of his two stepdaughters and tried to kill the second, because of his unwillingness to give them the money they needed to marry. Holmes' encounter with the baboon is a minor incident.
17. In "The Adventure of the Empty House", Holmes tells Watson that he used a specific martial art to rid the world of Professor Moriarty's presence. What is it?

Answer: Baritsu

Baritsu, actually spelled Bartitsu, was invented in 1899. Since the narrative takes place in 1891, it's possible that Ziu Zitsu led Moriary to his death.
18. In "The Adventure of the Priory School", Holmes mentions the bank in which he is a client. What is its name?

Answer: Capital and Counties Bank, Oxford Street

Holmes names his bank when he receives a check of 6,000 pounds from the Duke of Holdernesse as a reward for his handling of the case.
19. In the story "The Sign of the Four", Holmes says that he had once fought three rounds with a professional boxer at the Allison stadium. What was the boxer's name?

Answer: McMurdo

It's uncertain who was the winner. Neil Gibson is an American tycoon, who appears in "The Problem of the Thor Bridge". Peter Carey is the victim in "The Adventure of the Black Peter" and Jack Croker is the culprit in "The Adventure of the Abbey Grange".
20. In "The Adventure of the Six Napoleons", an Italian crook, Beppo, shatters plaster busts of Napoleon, copies of the one made by Devin. What does he try to find?

Answer: The Borgia Black Pearl

Beppo and another Italian crook, Pietro Venucci, stole the pearl from the hotel room of its owner, helped by Venucci's sister. Then Beppo takes the pearl for himself and hides it in a Napoleon bust. Subsequently, he is imprisoned for one year because he stabbed another man in a street fight. Desperate, he starts breaking the busts trying to find it. Unfortunately for him, Holmes is involved.
21. Holmes once says that his housekeeper, Mrs Hudson, has Scottish origin. What is the name of the story in which this is revealed?

Answer: The Naval Treaty

When Holmes returns the treaty to Percy Phelps, he hides it under a tray. Trying to persuade Phelps to open it, he says that Mrs Hudson is a very good cook, despite her Scottish origin.
22. In which story does Mycroft Holmes, Sherlock's older brother, make his first appearance?

Answer: The Greek Interpreter

Mycroft appears or is mentioned in all of the stories above. He is 7 years older than Sherlock and acts on behalf of the British government. According to the detective, he is one of the oddest men in the English capital city.
23. Returning to "A Study in Scarlet", what does Holmes say to Doctor Watson after Stamford introduces them?

Answer: You have been in Afghanistan, I perceive.

With this display of his superb observation and deduction skills, Holmes stuns and intrigues his new friend into discovering how he earns a living.
24. According to Holmes himself, what was the strangest case he ever handled?

Answer: The Devil's Foot Root

The case involves two related murders, committed by two different people. The first killer murders his sister and drives his brothers into madness for financial motives. The second murderer kills the first for revenge, because he was in love with the latter's sister and victim. Both murders are committed with the assistance of the Devil's Foot Root, a toxic plant which can damage a man's mental health.
25. How many are the stairs connecting Mrs. Hudson's parlor with Holmes' salon?

Answer: 17

After Watson's failure to answer the question properly, Holmes makes the remark: "You see but not observe". The incident happens in the story "A Scandal in Bohemia", just before the visit of the Bohemian King.
Source: Author DeepHistory

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us