FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Where Angels Fear to Tread
Quiz about Where Angels Fear to Tread

Where Angels Fear to Tread Trivia Quiz


All the books in this quiz feature somewhat 'twisted' and darker versions of the city of London. How many of them do you know?

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Specific Subjects & Themes
  8. »
  9. Places in Literature

Author
Rowena8482
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
343,693
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
396
Question 1 of 10
1. London Below is a very dangerous place for travellers, and the only Angel there is insane and locked away to save the world from his evil plans. In which book do we meet the murderous Angel Islington? Hint


Question 2 of 10
2. James Asher is a Victorian academic and ex-spy who is accosted one night during his train journey home, and enlisted to track down whoever (or whatever) is systematically murdering the Vampire community of London one by one. With the life of his beloved wife at stake, he is compelled to track down the killer on behalf of the surviving Vampires. Who wrote about James? Hint


Question 3 of 10
3. In this twisted reality that is the dark heart of London, it is always 3am, and visitors can buy and sell anything at all, if they only have the means. Take a stroll along the Street of the Gods, or read today's "Unnatural Inquirer", but stay out of the way of Walker...

Where are we?
Hint


Question 4 of 10
4. Peter Grant is just an ordinary constable with the Metropolitan Police in London until one night when he takes a witness statement from a ghost. Soon apprenticed to the last Police Wizard, he quickly discovers there is a lot more to his beloved City than meets the ordinary eyes. Who writes the books about Peter and his superior Thomas Nightingale? Hint


Question 5 of 10
5. When all the statues and gargoyles of London come to life, and nobody can see them but him, George knows something very strange is happening. This odd sequence of events, written about by Charlie Fletcher, begins during a school trip; where to? Hint


Question 6 of 10
6. In this book by Esther Friesner, Queen Victoria is on the throne of Britain and in the prime of her life. Bran's Wall protects the country from the outside world, and to mention Bessemer the Heretic is to invite swift approbation. Once a year, the Queen must produce the magical artifact that is the seat of her power, but it has been stolen. What is this artifact, which must be found in time or the country will fall? Hint


Question 7 of 10
7. In "Vanished", Harper Blaine is blackmailed into going to London by the Master Vampire of her home city, Seattle. As well as a nest of Vampires in Clerkenwell, she meets an ancient Egyptian Goddess, guarding the entrance to which building? Hint


Question 8 of 10
8. In the "Mortal Engines" series by Philip Reeve (published in the USA as "Hungry City Chronicles") almost all the residents of the post-apocalyptic, mobile London, are divided into membership of four main Guilds. Which of these is NOT one of those Guilds? Hint


Question 9 of 10
9. The beginning of the end of the world for Jack Churchill comes one morning when he is walking home alongside the Thames. He hears a cry for help and witnesses a man being brutally killed by a strange giant, under the Albert Bridge. The only other witness is a passing lawyer; what is her name? Hint


Question 10 of 10
10. The UK television show "Ashes to Ashes" was not exactly a vision of a London that never was, but featured an almost alien London of the 1980s, when policewoman Alex Drake woke up there/then after being shot in 2008. Which character from "Ashes to Ashes" is credited with writing the spin-off book "The Future of Modern Policing"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. London Below is a very dangerous place for travellers, and the only Angel there is insane and locked away to save the world from his evil plans. In which book do we meet the murderous Angel Islington?

Answer: Neverwhere

"Neverwhere" by Neil Gaiman was first published in 1996, and was nominated for a British Fantasy Society Award. It was also made into a BBC television series, in which the Angel was played by Oscar winning actor Peter Capaldi.
2. James Asher is a Victorian academic and ex-spy who is accosted one night during his train journey home, and enlisted to track down whoever (or whatever) is systematically murdering the Vampire community of London one by one. With the life of his beloved wife at stake, he is compelled to track down the killer on behalf of the surviving Vampires. Who wrote about James?

Answer: Barbara Hambly

The book in question was published under the title "Immortal Blood" in 1988, and reprinted using the title "Those who Hunt the Night" in 2011. It is the first book in a series featuring James Asher.
3. In this twisted reality that is the dark heart of London, it is always 3am, and visitors can buy and sell anything at all, if they only have the means. Take a stroll along the Street of the Gods, or read today's "Unnatural Inquirer", but stay out of the way of Walker... Where are we?

Answer: Nightside

The "Nightside" series is written by Simon R. Green, and began in 2003 when "Something From the Nightside" was published. The books feature private detective (and semi-supernatural being) John Taylor and his beloved Suzie Shooter.
4. Peter Grant is just an ordinary constable with the Metropolitan Police in London until one night when he takes a witness statement from a ghost. Soon apprenticed to the last Police Wizard, he quickly discovers there is a lot more to his beloved City than meets the ordinary eyes. Who writes the books about Peter and his superior Thomas Nightingale?

Answer: Ben Aaronovitch

The first book about Peter was published as both "Rivers of London" and "Midnight Riot" in 2011. It was followed by "Moon Over Soho", where Peter meets a beautiful lady vampire and her sisters, later the same year.
5. When all the statues and gargoyles of London come to life, and nobody can see them but him, George knows something very strange is happening. This odd sequence of events, written about by Charlie Fletcher, begins during a school trip; where to?

Answer: The Natural History Museum

George accidentally breaks off a piece of a gargoyle outside the Natural History museum, and it then comes to life and pursues him, trying to reclaim the piece. This is only the start of George's adventures, as, with his newfound friend Evie, he journeys through time to try and save the London they know, and everyone in it.
The books about George and Evie are by Charlie Fletcher, and began with "Stoneheart" (2006). It was followed by "Ironhand" (2007) and "Silvertongue" (2008).
6. In this book by Esther Friesner, Queen Victoria is on the throne of Britain and in the prime of her life. Bran's Wall protects the country from the outside world, and to mention Bessemer the Heretic is to invite swift approbation. Once a year, the Queen must produce the magical artifact that is the seat of her power, but it has been stolen. What is this artifact, which must be found in time or the country will fall?

Answer: The Rules Britannia

The book is called "Druid's Blood" and was first published in 1988. Sherlock Holmes and Watson are called upon to help recover the Rules with the utmost haste and secrecy, so that the annual Rite can go ahead and confirm Victoria as Queen once more.
7. In "Vanished", Harper Blaine is blackmailed into going to London by the Master Vampire of her home city, Seattle. As well as a nest of Vampires in Clerkenwell, she meets an ancient Egyptian Goddess, guarding the entrance to which building?

Answer: Sotheby's Auction House

"Vanished" (2009) is the fourth book in the "Greywalker" series. Harper is trying to find out what exactly happened to lead her father to kill himself when she was a child, and while she is in London she moves a few steps closer to finding out.
Author Kat Richardson is a native of Seattle where the majority of the books are set.
8. In the "Mortal Engines" series by Philip Reeve (published in the USA as "Hungry City Chronicles") almost all the residents of the post-apocalyptic, mobile London, are divided into membership of four main Guilds. Which of these is NOT one of those Guilds?

Answer: Clergymen

The fourth Guild is the Merchants Guild. There are a few people who are members of minor Guilds, but it is the four in question that are the most important. Anyone who aspires to be Lord Mayor (and de facto Supreme Ruler) of London must be a member of one of the four.

The first book in the series is also named "Mortal Engines" (2001) and it won a Smarties Prize that year.
9. The beginning of the end of the world for Jack Churchill comes one morning when he is walking home alongside the Thames. He hears a cry for help and witnesses a man being brutally killed by a strange giant, under the Albert Bridge. The only other witness is a passing lawyer; what is her name?

Answer: Ruth Gallagher

Jack and Ruth both pass out from the sheer horror of what they have seen. When they wake up, all trace of the giant is gone, and nobody will believe that what has occurred is anything more than a brutal mugging.

The book "World's End" (2000) was the first of the "Age of Misrule" trilogy, written by Mark Chadbourne, and followed by the "Dark Age" trilogy.
10. The UK television show "Ashes to Ashes" was not exactly a vision of a London that never was, but featured an almost alien London of the 1980s, when policewoman Alex Drake woke up there/then after being shot in 2008. Which character from "Ashes to Ashes" is credited with writing the spin-off book "The Future of Modern Policing"?

Answer: Gene Hunt

Gene Hunt was played by Philip Glenister in the UK series of "Life on Mars", and its sequel "Ashes to Ashes". Although actually written by Guy Adams, the books "The Rules of Modern Policing" (2003) and "The Future of Modern Policing" (2008) are written as though by Gene.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #20:

A sense of place is all our authors needed in this twentieth Quiz Commission in the Author Lounge where they were given titles, all of which included places of some sort. This Commission was from November 2011.

  1. The Land of No Substance Average
  2. I Do Like to be Beside the Seaside Easier
  3. Planet of the Grapes Average
  4. Rome, Sweet Rome Average
  5. The Island of Misfit Toys Average
  6. In My Own Little Corner Average
  7. Atlantis Awaits! Average
  8. Where Angels Fear to Tread Tough
  9. Somewhere Over The... Average
  10. Paradise - Lost, Found, or Mislaid? Average
  11. There's No Place Like Home Very Easy
  12. A Fool's Paradise Easier

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us