FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Do Like to be Beside the Seaside
Quiz about I Do Like to be Beside the Seaside

I Do Like to be Beside the Seaside Quiz


Visiting the seaside is great fun and there are lots of things to see and do. This quiz is about some of the pleasures of visiting a seaside resort in the United Kingdom (although you should be able to answer the questions no matter where you live).

A multiple-choice quiz by rossian. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. General Topics for Kids
  8. »
  9. Out and About

Author
rossian
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
343,632
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1553
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 165 (8/10), Guest 31 (6/10), cheeseit223 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these birds are you most likely to see on a visit to the seaside? Hint


Question 2 of 10
2. Visits to the seaside are usually made during hot weather, so which of these treats can you buy to help you cool down? Hint


Question 3 of 10
3. Another fun thing to do at the seaside is to catch which of these creatures in rock pools? Hint


Question 4 of 10
4. If you take a bucket and spade to the beach you can build a castle made from which of these? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these animals might you find on the beach in Britain and pay to take a ride on? Hint


Question 6 of 10
6. Seaweed is another common sight at the seaside. Which colour is *NOT* one of the three classes used for seaweed? Hint


Question 7 of 10
7. Another thing you can buy at the seaside is called candy floss, or cotton candy. What is it made from? Hint


Question 8 of 10
8. Although you can swim at the seaside, sometimes you just want to get your feet wet at the edge. What is this called? Hint


Question 9 of 10
9. Although this animal which you can find at the seaside sounds nice, some of them can sting you, so which of these should you stay away from? Hint


Question 10 of 10
10. Even if the weather is bad, you can still have fun at the seaside. What is the name of the raised structure which stretches out over the sea where you can find amusement arcades? Hint





Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 165: 8/10
May 18 2024 : Guest 31: 6/10
May 13 2024 : cheeseit223: 6/10
May 12 2024 : Guest 73: 8/10
Apr 21 2024 : Guest 104: 3/10
Apr 16 2024 : Linda_Arizona: 10/10
Apr 14 2024 : Dee30: 9/10
Apr 14 2024 : constancejane: 8/10
Apr 13 2024 : Guest 77: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these birds are you most likely to see on a visit to the seaside?

Answer: Gulls

There are lots of different kinds of gulls and they are often referred to as 'seagulls' because they mainly live on the coast. Some have made their way inland as well. The most common type of gull in the United Kingdom is the herring gull, which has a white head and lower body with a grey back and wings.
2. Visits to the seaside are usually made during hot weather, so which of these treats can you buy to help you cool down?

Answer: Icecream

Soup, hot dogs and pizza are hot foods, so I would choose a nice cold icecream. Another hot food which is traditional at the seaside in the United Kingdom is fish and chips, which are sold wrapped up in paper. You have to watch out for the gulls, though, as they have learned to steal chips from visitors.
3. Another fun thing to do at the seaside is to catch which of these creatures in rock pools?

Answer: Crabs

It is best to have a net to catch crabs with as they have pincers which can hurt if they nip you. You should always let the crabs go again after you've looked at them. Other things you can find in rock pools are sea anemones, sea snails and limpets.
4. If you take a bucket and spade to the beach you can build a castle made from which of these?

Answer: Sand

Sand is made from rock, coral and shells which get broken up by the force of the ocean waves. Even we contribute by walking on the beach and breaking up the particules even more. Some beaches are made from pebbles where the waves and the land formation is too weak to break them up into sand.

Although you can find all the options on most beaches, sand is the best thing to use for building castles.
5. Which of these animals might you find on the beach in Britain and pay to take a ride on?

Answer: Donkeys

Many beaches offer donkey rides, although they are not as common as they once were. Some of the beaches where donkeys can still be found in 2011 are Blackpool in Lancashire, Weston-Super-Mare in Somerset and Weymouth in Dorset. Although you can ride on the other animals listed, you don't usually see them on a beach.
6. Seaweed is another common sight at the seaside. Which colour is *NOT* one of the three classes used for seaweed?

Answer: White

Seaweed is divided into three categories, usually known as red, brown and green. Some kinds can be eaten, particularly in the countries of East Asia, such as Japan, Vietnam and Thailand. Even in the UK seaweed is eaten, with Wales using a particular type mixed with oats to make laverbread.

There are many other colours of seaweed, including white, but it is not one of the scientific divisions.
7. Another thing you can buy at the seaside is called candy floss, or cotton candy. What is it made from?

Answer: Sugar

This confection is called candy floss in the UK and cotton candy in the USA. It is made from spun sugar, which has lots of air in it, and is wrapped around a wooden stick. It is often coloured pink, but you shouldn't eat too much of it as it is very bad for your teeth.
8. Although you can swim at the seaside, sometimes you just want to get your feet wet at the edge. What is this called?

Answer: Paddling

Paddling does have other meanings, such as propelling a canoe through water, but it also means walking in the shallow water where the waves come on to the beach. You have to be careful, though, because the water can come in quickly and make you much wetter than you want to be. Waddling describes the way that ducks walk and muddling means getting things confused. Cuddling is what you do when you hug another person or a pet.
9. Although this animal which you can find at the seaside sounds nice, some of them can sting you, so which of these should you stay away from?

Answer: Jellyfish

Jellyfish are the only real animals from the choices I gave you. They are shaped like mushrooms and do not have a backbone, so they are not really fish. In America they are often referred to just as jellies. An adult jellyfish is known as a Medusa. I just made up the other names so they aren't real animals of any kind.
10. Even if the weather is bad, you can still have fun at the seaside. What is the name of the raised structure which stretches out over the sea where you can find amusement arcades?

Answer: Pier

Piers are built out to sea on pillars so that the seawater can go under them. The earliest ones built for pleasure purposes in the United Kingdom were in 1814 and 1821 although they became most popular in Victorian times (1837 to 1901). They often have arcades where you can play amusement machines and some also have booths such as fortune tellers or even theatres. People can also use them for fishing.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #20:

A sense of place is all our authors needed in this twentieth Quiz Commission in the Author Lounge where they were given titles, all of which included places of some sort. This Commission was from November 2011.

  1. Better Living Through Chemistry Average
  2. Rossian and the Unicorn Tapestries Average
  3. Come on Eileen Average
  4. Deride and Prejudice Average
  5. Perfect Understanding Average
  6. Yours Truly, It's Yours Average
  7. So That's What You Do With A Mars Bar Average
  8. Ten Times Four is Forty Average
  9. Why Don't Sheep Shrink When it Rains? Average
  10. Lost in Spain Average
  11. Frankly, My Dear, I Don't Give a ... Average
  12. Under the Covers Average

Also part of quiz list
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us