FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You are Tearing This Family Apart
Quiz about You are Tearing This Family Apart

You are Tearing This Family Apart! Quiz


Conflict of one sort or another is essential to forwarding the plot of a story. Here we will examine the people and events that have torn ten families apart in a variety of different literary settings.

A multiple-choice quiz by spanishliz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature
  8. »
  9. Literature: Something in Common

Author
spanishliz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,055
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2409
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: xchasbox (8/10), slay01 (10/10), Dagny1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. When it comes to tearing your own family apart, Michael Henchard could take first prize. How did this creation of Thomas Hardy accomplish this?
Hint


Question 2 of 10
2. One might think that Scarlett O'Hara specialised in tearing families apart, or at least in trying to do so. Her obsession with Ashley Wilkes threatened not only her own marriage, but his as well, throughout Margaret Mitchell's "Gone with the Wind". She also did something unrelated to Ashley, that threatened her relationship with one of her sisters. What did Scarlett do that so upset her sister Suellen? Hint


Question 3 of 10
3. In Charles Dickens' "A Christmas Carol", the Ghost of Christmas Yet to Come showed Scrooge a version of the future in which the family of his clerk, Bob Cratchit, was emotionally torn apart by an untimely death. Who was it that died in this scenario?

Hint


Question 4 of 10
4. The Tyrone family of "A Long Day's Journey into Night" all suffered from one form of addiction or another, which contributed to their being a far from functional family. Which family member was addicted to morphine?
Hint


Question 5 of 10
5. The title character of James Hilton's "Goodbye, Mr Chips" had "hundreds of children, all of them boys" during his career as a schoolmaster at the fictional English public school, Brookfields. What happened to stop him from having a family of his own?

Hint


Question 6 of 10
6. The hardships of migration across the USA during the Great Depression conspired to tear apart the members of the Joad family, who nonetheless strove to maintain their dignity, in which prize-winning novel by John Steinbeck? Hint


Question 7 of 10
7. The one thing that would be most likely to tear apart the very large extended family of one of Discworld's witches is other members of that very family. Petty grievances are blown out of proportion and rifts have occurred. Who is the matriarch of this feuding family created by Terry Pratchett? Hint


Question 8 of 10
8. Peter Robinson's creation, Yorkshire police Inspector Alan Banks, is often depicted as having somewhat rocky family relationships. Which member of his family was permanently removed from his life in the fifteenth entry in the series, "Strange Affair"? Hint


Question 9 of 10
9. Many wizarding families were torn apart by the schemes of Voldemort and his underlings, and some by the Ministry of Magic's refusal to believe in his return, and subsequent failure to stop him in time. Which son of the Weasley family served the Ministry at this time and was the cause of much worry to the rest of his family? Hint


Question 10 of 10
10. The framework of Frances Itani's "Requiem" is the cross-Canada journey of an estranged son to reunite with his elderly father. What had torn these two apart?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : xchasbox: 8/10
Apr 10 2024 : slay01: 10/10
Apr 05 2024 : Dagny1: 10/10
Apr 04 2024 : Guest 67: 3/10
Apr 03 2024 : Guest 209: 7/10
Apr 01 2024 : TonyC8: 4/10
Mar 26 2024 : gracious1: 6/10
Mar 18 2024 : PrairieRose78: 6/10
Feb 28 2024 : Guest 69: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When it comes to tearing your own family apart, Michael Henchard could take first prize. How did this creation of Thomas Hardy accomplish this?

Answer: Sold his wife and daughter

Henchard, who became "The Mayor of Casterbridge", was a respectable man with a shameful past, brought on at least in part by the demon drink. As a young man, and under the influence of alcohol, he sold his wife and child to a sailor, an act which later returned to haunt him. Hardy's characters seldom lead happy lives, and Henchard's was no different.
2. One might think that Scarlett O'Hara specialised in tearing families apart, or at least in trying to do so. Her obsession with Ashley Wilkes threatened not only her own marriage, but his as well, throughout Margaret Mitchell's "Gone with the Wind". She also did something unrelated to Ashley, that threatened her relationship with one of her sisters. What did Scarlett do that so upset her sister Suellen?

Answer: Married Frank Kennedy

Scarlett needed money to pay the taxes on Tara, so she married Frank, long Suellen's boyfriend, who could provide the funds. He was her second husband, the first having been Charles Hamilton, who had been the intended of Honey Wilkes before Scarlett turned his head. Rhett was her third husband.
3. In Charles Dickens' "A Christmas Carol", the Ghost of Christmas Yet to Come showed Scrooge a version of the future in which the family of his clerk, Bob Cratchit, was emotionally torn apart by an untimely death. Who was it that died in this scenario?

Answer: Tiny Tim Cratchit

Young Tim suffered from an ailment that made him quite frail, and the implication was that he would die if not given proper care. After his night with the Christmas ghosts, Scrooge resolved to provide the necessary to save the boy's life.
4. The Tyrone family of "A Long Day's Journey into Night" all suffered from one form of addiction or another, which contributed to their being a far from functional family. Which family member was addicted to morphine?

Answer: Mary, the mother

All three men were practicing alcoholics to some degree, with James Jr probably being the worst of the lot. Eugene O'Neill is said to have based the Tyrones on his own family, including his drug-addicted mother.
5. The title character of James Hilton's "Goodbye, Mr Chips" had "hundreds of children, all of them boys" during his career as a schoolmaster at the fictional English public school, Brookfields. What happened to stop him from having a family of his own?

Answer: His wife died in childbirth, along with their son.

Mr Chipping, affectionately known as "Chips", married late in life and had the devastating experience of losing both his wife and infant at the same time. He rallied to carry on his duties at the school, and even returned from retirement to fill in for other teachers who had volunteered to serve in the First World War.

It was the family of another literary teacher, David Powlett-Jones of R.F. Delderfield's "To Serve Them All My Days" who died in a traffic accident.
6. The hardships of migration across the USA during the Great Depression conspired to tear apart the members of the Joad family, who nonetheless strove to maintain their dignity, in which prize-winning novel by John Steinbeck?

Answer: The Grapes of Wrath

Forced from their home in Oklahoma, the Joads joined the great westward migration in search of work and the hope of a better life. Some of the older family members did not survive the journey; younger ones were forced to leave the group; a child was stillborn, yet they managed to retain their self-respect and sense of worth.
7. The one thing that would be most likely to tear apart the very large extended family of one of Discworld's witches is other members of that very family. Petty grievances are blown out of proportion and rifts have occurred. Who is the matriarch of this feuding family created by Terry Pratchett?

Answer: Gytha "Nanny" Ogg

As described in "Witches Abroad", the Ogg family feud was the nearest thing Nanny had to a hobby, so she encouraged the skirmishing. Everything would change, however, should an outsider take up against an Ogg, when the family would come together against the intruder.
8. Peter Robinson's creation, Yorkshire police Inspector Alan Banks, is often depicted as having somewhat rocky family relationships. Which member of his family was permanently removed from his life in the fifteenth entry in the series, "Strange Affair"?

Answer: His brother

Banks and his brother Roy were never close, and Roy's possibly shady business dealings did nothing to help the situation. Even so, when Alan received a message from Roy indicating that the younger Banks was in trouble he didn't hesitate to try to help, though without success.
9. Many wizarding families were torn apart by the schemes of Voldemort and his underlings, and some by the Ministry of Magic's refusal to believe in his return, and subsequent failure to stop him in time. Which son of the Weasley family served the Ministry at this time and was the cause of much worry to the rest of his family?

Answer: Percy

A minor antagonist in J.K. Rowling's "Harry Potter" series, Percy had been a prefect whilst at Hogwarts, and was the least likable of the Ron Weasley's brothers. Despite having toed the Ministry line during the years when Voldemort was preparing for his return, Percy proved himself a loyal member of his family during the Battle of Hogwarts.
10. The framework of Frances Itani's "Requiem" is the cross-Canada journey of an estranged son to reunite with his elderly father. What had torn these two apart?

Answer: The father gave the son away when he was a child.

During WWII, Bin and his parents and two siblings were forced to move from their coastal British Columbia home to an inland camp because of their Japanese ancestry. Whilst in the camp, Bin's father gave his youngest child to the childless Okuma-san, who raised the boy and taught him a love of music. Years later, after raising a son of his own and losing his wife to disease, Bin made the trek from Ottawa back to British Columbia for a possible reunion with his biological father.
Source: Author spanishliz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Belles Dames:

This list includes all quizzes written by the Belles Dames team for the Amazing Trivia Race 2.

  1. Another Oldies 'Who Played Who?' Average
  2. British War Films Average
  3. Cryptic Garments Difficult
  4. Don't Feed the Animals Average
  5. Early Toronto Blue Jays Tough
  6. Fractured Hitchcock Average
  7. Games to Play Outside Easier
  8. Hacksaw Ridge Average
  9. I Saw Three Ships Average
  10. Just Help Me to Understand Average
  11. Kicking the Habit Average
  12. Let's Try Again Very Easy

Also part of quiz list
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us