FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Alien  Behind the Scenes
Quiz about Alien  Behind the Scenes

"Alien" : Behind the Scenes Trivia Quiz


To me things that happen behind the scenes can be just as interesting as the actual movie itself! Answers come from varied sources I have read in the past, while some come from extended dvd scenes.

A multiple-choice quiz by alienmojo. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Alien

Author
alienmojo
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,211
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1228
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: arbie (4/10), Guest 52 (0/10), Guest 166 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where did the casting director find Bolaji Badejo, who played the alien? Hint


Question 2 of 10
2. The title "Alien" doesn't always translate well into other languages. What was the name of this film in Mexico? Hint


Question 3 of 10
3. Who was also in the running to play the part of the alien? Hint


Question 4 of 10
4. John Hurt was not the first person to play Kane. Orginally Jon Finch was hired, but during his first few scenes something happened that resulted in him not being in the picture. What was it? Hint


Question 5 of 10
5. Originally director Scott wanted a much darker ending. What did he have in mind? Hint


Question 6 of 10
6. Director Ridley Scott did something that made the composer, Jerry Goldsmith, very mad at him. What was it? Hint


Question 7 of 10
7. The stage next to "Alien" had a musical group practicing for their stage show. Ridley Scott noticed they had blue lasers and asked if he could borrow them. Name the musical group he borrowed the lasers from. Hint


Question 8 of 10
8. Yaphet Kotto, who played 'Parker', is a talented actor and when doing movies he really likes to get into character. Which thing did he NOT do on the set of "Alien"? Hint


Question 9 of 10
9. What scene was cut from the orginal movie, but later re-inserted for the Halloween extended director's cut, that came out in 2003? Hint


Question 10 of 10
10. Dan O'Bannon, who wrote the original story, was not allowed to do what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : arbie: 4/10
Jul 10 2024 : Guest 52: 0/10
Jul 01 2024 : Guest 166: 6/10
Jul 01 2024 : aissacox: 2/10
Jun 25 2024 : Guest 96: 4/10
Jun 23 2024 : Guest 86: 8/10
Jun 14 2024 : Guest 82: 3/10
Jun 13 2024 : Mikeytrout44: 8/10
Jun 13 2024 : clevercatz: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did the casting director find Bolaji Badejo, who played the alien?

Answer: In an English pub

The seven foot actor was spotted in a pub and offered the role. He was taught Tai-Chi to have the fluid movement that the director wanted. Badejo was studying art when he was spotted in a bar by Ridley Scott. He more than matched what Scott was looking for. Scott didn't want people to see a man in a monster suit and at that height he thought it would be less probable.
2. The title "Alien" doesn't always translate well into other languages. What was the name of this film in Mexico?

Answer: The Eighth Passenger

There were seven in the original crew... until the alien arrived and made it eight! The original name of the movie was "Star Beast" until Dan O'Bannon, the writer, came upon the inspiration of the word 'alien' which can be both adjective and noun. He was sleeping on Ronald Shusett's couch at the time too!
3. Who was also in the running to play the part of the alien?

Answer: Peter Mayhew

Peter Mayhew also played Chewbacca in "Star Wars". Vin and Jeff did not try out for the movie.
4. John Hurt was not the first person to play Kane. Orginally Jon Finch was hired, but during his first few scenes something happened that resulted in him not being in the picture. What was it?

Answer: He suffered a severe diabetic attack.

Kane was the character that had the 'alien' come out of his stomach. There is footage out there of Finch's first scene on the bridge of the Nostromo. Jon looks unusually pale, even with makeup, in these scenes. I often wonder what the movie would have been like with him in it since both he and John Hurt were such established actors at the time.
5. Originally director Scott wanted a much darker ending. What did he have in mind?

Answer: The alien bit off Ripley's head.

Scott wanted the alien to sit in Ripley's chair and speak the closing words in her voice. 20th Century Fox did not like this idea and wouldn't let him.
6. Director Ridley Scott did something that made the composer, Jerry Goldsmith, very mad at him. What was it?

Answer: He did not use some of the music that Goldsmith had written.

Not only did Scott not use all of the music that Goldsmith had written, but he also used music that Goldsmith had written for an earlier film called "Freud". Scott had used music from "Freud" during the airshaft scenes with Dallas. Goldsmith held this against Scott up to the time Goldsmith died.
7. The stage next to "Alien" had a musical group practicing for their stage show. Ridley Scott noticed they had blue lasers and asked if he could borrow them. Name the musical group he borrowed the lasers from.

Answer: The Who

Ridley thought the lasers would make a great visual for the alien egg chamber. Much debate has gone on by fans as to what the blue light was. Although Scott had no reason for it, fans seem in agreement that the light was an alien alarm system designed to awaken the eggs should anyone come close enough to them and break the beam of light.

The Who are famous for such songs as "My Generation" and "Won't Get Fooled Again." Their song "Who Are You" is the theme song for the television show "C.S.I.".
8. Yaphet Kotto, who played 'Parker', is a talented actor and when doing movies he really likes to get into character. Which thing did he NOT do on the set of "Alien"?

Answer: Attack the alien in his death scene and wrestled it to the ground against the director's orders

Yaphet played Parker. Right up to the moment of his 'death' Yaphet kept telling Ripley that he could and would beat the alien. He was also asked by the director to yell different things at Sigourney each take to make her increasingly more angry with him during the scene after Dallas' death, where Ripley had to decide what to do.
9. What scene was cut from the orginal movie, but later re-inserted for the Halloween extended director's cut, that came out in 2003?

Answer: Lambert slapping Ripley's face

Knowing how much fans were craving more, Ridley Scott inserted this scene back for them. He had left it out because the nervous tension seen between Ripley and Lambert, without the slap, was much more thicker and intense. There was a scene of Kane making coffee, but it was never in the original. Ripley throwing Ash against the computer was in both versions.

The love scene was written at one point, but was never filmed.
10. Dan O'Bannon, who wrote the original story, was not allowed to do what?

Answer: To watch dailies

Producer Gordon Carroll apparently did not like O'Bannon too much and refused to let the man, who thought up "Alien" in the first place, in to watch dailies. O'Bannon got past this by standing next to the projectionist whenever the dailies were shown.

This was stated by O'Bannon on the DVD extras. Dalies are a series of hastily printed shots from the previous day's shooting, selected by the director to be viewed for possible inclusion in the final version of the film.
Source: Author alienmojo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us