FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Movies
Quiz about American Movies

'American' Movies Trivia Quiz


Many great films have come out over the years that somehow contain the word 'American' in the title. This quiz covers this diverse set of films in one fell swoop. Play and have fun!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Common Titles

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,614
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7380
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: maricontrari (6/10), pollucci19 (10/10), Guest 83 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which 'American' movie won an Oscar for both Best Picture and Best Director in 2000? Hint


Question 2 of 10
2. In the movie 'The American President', who plays the role of the chief executive, namely President Andrew Shepherd? Hint


Question 3 of 10
3. Which 'American' movie is the story of Harvey Pekar, a file clerk in a hospital, who adapts the simple stories of his mundane life into comic book form? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these actors does *not* appear in the powerful drama 'American History X', about an ex-Neo-Nazi trying to turn his life around? Hint


Question 5 of 10
5. Which director, better known for his comedy films, takes a turn as a horror film auteur in the modern classic 'An American Werewolf in London'? Hint


Question 6 of 10
6. Which icon of the American silver screen sings and dances a-plenty in the 1951 hit movie 'An American in Paris'? Hint


Question 7 of 10
7. In which country does the action in the 2002 film 'The Quiet American', featuring Michael Caine and Brendan Fraser in the lead roles, take place? Hint


Question 8 of 10
8. Which 'American' film is directed by George Lucas, the creator of the 'Star Wars' franchise? Hint


Question 9 of 10
9. Which actor leads the hot, young, all-star cast, playing the title role in the 2000 film 'American Psycho'? Hint


Question 10 of 10
10. We shall end this quiz on a humorous note. Which 'American' movie features the comedy antics of a group of four high school senior friends who make an interesting pact about who losing their virginity? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 27 2023 : maricontrari: 6/10
Nov 23 2023 : pollucci19: 10/10
Nov 22 2023 : Guest 83: 9/10
Nov 18 2023 : dreamweave4: 10/10
Nov 16 2023 : Guest 66: 8/10
Nov 14 2023 : Guest 184: 10/10
Nov 13 2023 : Guest 74: 9/10
Nov 13 2023 : stephedm: 10/10
Nov 12 2023 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which 'American' movie won an Oscar for both Best Picture and Best Director in 2000?

Answer: American Beauty

'American Beauty' is the story of a man who lives a completely miserable and mundane existence, and how he suddenly decides to change everything about the way he lives.

The film not only won Oscars for Best Picture and Best Director, it also won awards for Best Cinematography, Best Writing and Best Actor (Kevin Spacey).
2. In the movie 'The American President', who plays the role of the chief executive, namely President Andrew Shepherd?

Answer: Michael Douglas

President Andrew Shepherd falls in love with a lobbyist, played by Annette Bening. Richard Dreyfuss, Michael J. Fox and Martin Sheen also star in this Rob Reiner-directed film, written by Aaron Sorkin, of 'West Wing' fame.
3. Which 'American' movie is the story of Harvey Pekar, a file clerk in a hospital, who adapts the simple stories of his mundane life into comic book form?

Answer: American Splendor

'American Splendor' is really quite a charming film that bends the margin between reality and fiction. Paul Giamatti portrays Harvey Pekar in the film, but frequent appearances are made by the real Harvey for narrative purposes. It's a strange and interesting film that really works...I recommend it!
4. Which of these actors does *not* appear in the powerful drama 'American History X', about an ex-Neo-Nazi trying to turn his life around?

Answer: Matt Damon

Edward Norton is simply mesmerizing (and often frightening) in the lead role as the Neo-Nazi turned straight, Derek Vinyard. Edward Furlong is Vinyard's younger brother Danny, a very impressionable young man who desires to follow in his brother's footsteps. Avery Brooks plays the principal at the high school where both Derek and Danny have attended.
5. Which director, better known for his comedy films, takes a turn as a horror film auteur in the modern classic 'An American Werewolf in London'?

Answer: John Landis

John Landis, who had previously directed 'Animal House' and 'The Blues Brothers', gave his fans a surprise twist by tossing at them a devilishly crafted horror film in 1981, namely 'An American Werewolf in London'. He followed the making of this film a couple years later with his direction of Michael Jackson's 'Thriller', a video that often tops various 'all-time greatest video' lists.
6. Which icon of the American silver screen sings and dances a-plenty in the 1951 hit movie 'An American in Paris'?

Answer: Gene Kelly

Honestly, who else but Gene Kelly could keep his audience entertained almost single-handedly for an entire two-hour film? It would be very small company, if anyone at all!

'An American in Paris' was a Best Picture Oscar winning film, featuring the direction of Vincente Minnelli, the writing of Alan Lerner, the music of the Gershwins and the film debut of the lovely Leslie Caron.
7. In which country does the action in the 2002 film 'The Quiet American', featuring Michael Caine and Brendan Fraser in the lead roles, take place?

Answer: Vietnam

Directed by Philip Noyce, the film is based on a novel by the prolific author Graham Greene. The film is a war drama, thriller and romance all wrapped into one interesting package. The performance of actress Do Hai Yen is also worth note, alongside the typically excellent performances by Caine and Fraser.
8. Which 'American' film is directed by George Lucas, the creator of the 'Star Wars' franchise?

Answer: American Graffiti

Lucas directed 'American Graffiti' all the way back in 1973. One of his first films, it depicted what post high school life might have been like in Lucas' home town of Modesto, California. Among the post high school cruisers in this film are Richard Dreyfuss, Harrison Ford and Ron Howard. Popular television actresses Cindy Williams and Mackenzie Phillips are also featured.
9. Which actor leads the hot, young, all-star cast, playing the title role in the 2000 film 'American Psycho'?

Answer: Christian Bale

Christian Bale, who you may know better as Bruce Wayne in 'Batman Begins', chillingly plays the lead role as Patrick Bateman, a serial killer. The cast also includes notable performances by ChloŽ Sevigny, Samantha Mathis, Jared Leto, Reese Witherspoon, Justin Theroux and Willem Dafoe, as Detective Donald Kimball.
10. We shall end this quiz on a humorous note. Which 'American' movie features the comedy antics of a group of four high school senior friends who make an interesting pact about who losing their virginity?

Answer: American Pie

The 'brainchild' of writer Adam Herz, 'American Pie' is by far the best film in the three part trilogy. Often very vulgar, the film also seems to capture something of the essence of high school life, for kids growing up on the 1990s. Jason Biggs is charming as Jim, while Eddie Kaye Thomas does a notable job playing the quirky Finch. Other notable performances include Eugene Levy as Jim's awkward but sympathetic father, Seann William Scott as the perverse Stifler, Natasha Lyonne as the wizened high school senior Jessica and Jennifer Coolidge as the very sophisticated mother of Stifler. It's worth a look if you have a high tolerance for schlock and gross-outs.

Thanks for trying this quiz, I hope you have enjoyed it.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us