FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hitchcock  Man and Movies
Quiz about Hitchcock  Man and Movies

Hitchcock - Man and Movies Trivia Quiz


Good evening. Are you up on your game to match wits on the 'Master of Suspense'? Some of these questions are diabolically clever.

A multiple-choice quiz by jellow_10. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed E-K
  8. »
  9. Alfred Hitchcock

Author
jellow_10
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,606
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
4023
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Hayes1953 (12/20), Guest 23 (16/20), Guest 173 (14/20).
- -
Question 1 of 20
1. What was Alfred Hitchcock's original career goal? Hint


Question 2 of 20
2. What is the name of the first film in which Hitch made a cameo appearance? Hint


Question 3 of 20
3. Where did Hitchcock make his first movie? Hint


Question 4 of 20
4. What film did Hitchcock make twice? Hint


Question 5 of 20
5. What was Hitchcock's last British film right before he started directing movies in the United States? Hint


Question 6 of 20
6. What was Hitchcock's first Hollywood film? Hint


Question 7 of 20
7. What link did Jamaica Inn and Rebecca share? Hint


Question 8 of 20
8. Which film featured Uncle Charlie as a serial killer of rich women? Hint


Question 9 of 20
9. Which movie included a Hitchcock cameo showing him as a fat man in a newspaper ad for reducing pills? Hint


Question 10 of 20
10. Which movie was filmed to look like a single, unedited shot? Hint


Question 11 of 20
11. Which movie included a chase scene across Mt. Rushmore? Hint


Question 12 of 20
12. Which movie contained the famous 'shower scene'? Hint


Question 13 of 20
13. Which movie featured a photographer with a broken leg? Hint


Question 14 of 20
14. In the second version of The Man Who Knew Too Much, Doris Day's character was a retired musical star. What was the same character in the original version? Hint


Question 15 of 20
15. Which movie was Hitchcock's most financially successful film? Hint


Question 16 of 20
16. Who appeared briefly in Strangers on a Train, Stage Fright, and Psycho? Hint


Question 17 of 20
17. How many stab wounds are portrayed in the famous shower scene? Hint


Question 18 of 20
18. Which Hitchcock film is ostensibly about Jack the Ripper? Hint


Question 19 of 20
19. The novel that Psycho was created from is loosely based on the story of what real person? Hint


Question 20 of 20
20. Which American movie producer was responsible for bringing Hitchcock to the U.S.? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Hayes1953: 12/20
May 08 2024 : Guest 23: 16/20
May 03 2024 : Guest 173: 14/20
Apr 12 2024 : Guest 208: 16/20
Apr 05 2024 : Nlc56: 16/20
Apr 04 2024 : Guest 107: 12/20
Apr 02 2024 : Guest 68: 16/20
Mar 27 2024 : Guest 99: 16/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Alfred Hitchcock's original career goal?

Answer: electrical engineer

Hitchcock first used his design background in engineering to create innovative title cards for silent movies. His background is also evident in his mastery of the technical aspects of film-making.
2. What is the name of the first film in which Hitch made a cameo appearance?

Answer: The Lodger

An extra was needed for the film so Hitchcock filled in, and that was the start of his cameo appearances.
3. Where did Hitchcock make his first movie?

Answer: Germany

4. What film did Hitchcock make twice?

Answer: The Man Who Knew Too Much

5. What was Hitchcock's last British film right before he started directing movies in the United States?

Answer: Jamaica Inn

Jamaica Inn was not a typical Hitchcock {film;} it was a gothic drama rather than a thriller. Maureen O'Hara made her screen debut in the film.
6. What was Hitchcock's first Hollywood film?

Answer: Rebecca

Rebecca was made in America but the actors, the director and the story were all British.
7. What link did Jamaica Inn and Rebecca share?

Answer: both were Daphne du Maurier novels

A third Hitchcock film, The Birds, was also based on a du Maurier short story.
8. Which film featured Uncle Charlie as a serial killer of rich women?

Answer: Shadow of a Doubt

Shadow of a Doubt was one of Hitchcock's personal {favorites;} he wanted to bring murder and violence 'back into the home where it rightfully belongs.'
9. Which movie included a Hitchcock cameo showing him as a fat man in a newspaper ad for reducing pills?

Answer: Lifeboat

The only other film where Hitch's cameo was not as a living person was in Dial M for Murder where he was pictured in a reunion photo on a wall.
10. Which movie was filmed to look like a single, unedited shot?

Answer: Rope

11. Which movie included a chase scene across Mt. Rushmore?

Answer: North by Northwest

Locations at famous recognizable sites are a recurring Hitchcock motif.
12. Which movie contained the famous 'shower scene'?

Answer: Psycho

The shower scene ran about 45 seconds, had more than 40 cuts, 78 camera set-ups and no actual nudity (because it had to get past the censors). Hitchcock himself held the knife for the close-ups.
13. Which movie featured a photographer with a broken leg?

Answer: Rear Window

Most movies have multiple settings. Rear Window is an exception to that rule because it has only one--L.B. Jeffries' apartment overlooking a central area between other apartment buildings. The audience gets to be voyeurs along with Jimmy Stewart. Two other single-set films were Rope and Lifeboat.
14. In the second version of The Man Who Knew Too Much, Doris Day's character was a retired musical star. What was the same character in the original version?

Answer: markswoman

Hitchcock changed the female lead to take advantage of Doris Day's singing ability and incorporated 'Que Sera Sera' into the plotline.
15. Which movie was Hitchcock's most financially successful film?

Answer: Psycho

Hitchcock financed the movie for {$800,000} from his own {savings;} it has earned more than {$40} million worldwide.
16. Who appeared briefly in Strangers on a Train, Stage Fright, and Psycho?

Answer: Hitch's daughter, Pat

Alma, Hitchcock's wife, may not have appeared in any films, but she contributed to several screenplays.
17. How many stab wounds are portrayed in the famous shower scene?

Answer: 17

Hitchcock was a stickler for realism. He sent a prop man out for a watermelon for the stabbing sound effects. Knowing Hitch, the prop man came back with casabas, cantaloupes, and honeydews as well. Hitch then 'auditioned' the melons with his eyes {closed;} the casaba won.
18. Which Hitchcock film is ostensibly about Jack the Ripper?

Answer: The Lodger

The Lodger is the first Hitchcock film that introduced his recurring theme of the wrongly accused man.
19. The novel that Psycho was created from is loosely based on the story of what real person?

Answer: Ed Gein

Ed Gein stirred up the populace in a small town in Wisconsin with his gruesome murders.
20. Which American movie producer was responsible for bringing Hitchcock to the U.S.?

Answer: David O. Selznick

Source: Author jellow_10

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us