FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Monty Python and the Holy Grail Facts  Fiction
Quiz about Monty Python and the Holy Grail Facts  Fiction

"Monty Python and the Holy Grail": Facts & Fiction Quiz


This is the first quiz I've submitted to the site so please let me know what you think. "Monty Python and the Holy Grail" is my favourite comedy of all time, so what better place to start. Hope you like it! Note: This quiz includes DVD info.

A multiple-choice quiz by mayshus. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Monty Python
  8. »
  9. Holy Grail

Author
mayshus
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,001
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
4784
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The film was shot almost entirely on location in which country? Hint

Scotland
Southern Ireland
Northern Ireland
Wales

2. What is the real name of the castle that was used for, among others, Castle Anthrax and Swamp Castle? Hint

Eilean Donan Castle
Alnwick Castle
Chillingham Castle
Doune Castle

3. What did John Cleese say the witch had turned him into? Hint

A Frog
A Lizard
A Toad
A Newt

4. Who played the unfortunate witch? Hint

Polly Sherman
Connie Booth
Prunella Scales
Carol Cleveland

5. The Nights who say Ni want Arthur to "Cut down the mightiest tree in the forest with, a..." what? Hint

sword
herring
shrubbery
laurel

6. Which Python co-directed with Terry Gilliam? Hint

Michael Palin
Eric Idle
John Cleese
Terry Jones

7. What was the film's budget, to the nearest hundred thousand? Hint

200,000
500,000
1,000,000
2,000,000

8. Why does Arthur decide not to go to Camelot? Hint

It's a silly place
It's only a model
It's too far away
He can't really be bothered

9. According to the tag line the film "Makes 'Ben Hur' look like...", what? Hint

a complete waste of time
an epic
a soap opera
a comedy

10. One of the Python's had a son who doubled as the aptly named "Sir Not Appearing In This Film". Which one was it? Hint

John Cleese
Michael Palin
Eric Idle
Terry Jones

11. Who wrote the songs for the film? Hint

De Wolfe
Michael Palin
Eric Idle
Neil Innes

12. Who carries the sacred relic, "The Holy Hand-grenade of Antioch"? Hint

Maynard
Joshua
Cadfael
Mornay

13. Which two British rock groups helped finance the film? Hint

Pink Floyd & Led Zeppelin
Led Zeppelin & Black Sabbath
Pink Floyd & Deep Purple
Black Sabbath & Deep Purple

14. According to the "Ultimate, Definitive, Final, Special Edition DVD" how many extra seconds of footage did you get "absolutely free"? Hint

24
43
37
75

15. Also on the "Ultimate, Definitive, Final, Special Edition DVD", from what Shakespeare play were the "subtitles for people who don't like the film" taken? Hint

Macbeth
Hamlet
Richard III
Henry IV, part II


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The film was shot almost entirely on location in which country?

Answer: Scotland

Glen Coe, Rannoch Moor and Loch Tay are a few places. The 'Special Edition DVD' has a great location documentary on it with Michel Palin & Terry Jones. Worth getting just for that!
2. What is the real name of the castle that was used for, among others, Castle Anthrax and Swamp Castle?

Answer: Doune Castle

Alnwick was used in "Harry Potter and the Philosopher's Stone"; Chillingham was used in "Elizabeth"; Eilean Donan was used in "Highlander" and "The World Is Not Enough". If you visit Doune Castle they lend you two halves of a coconut for re-inactment purposes!
3. What did John Cleese say the witch had turned him into?

Answer: A Newt

"I got better..."
4. Who played the unfortunate witch?

Answer: Connie Booth

Connie Booth played Polly Sherman in "Fawlty Towers"; Prunella Scales played Sybil Fawlty; Carol Cleveland played Zoot and her twin sister Dingo in the film. Connie Booth was married to John Cleese in 1968 for ten years.
5. The Nights who say Ni want Arthur to "Cut down the mightiest tree in the forest with, a..." what?

Answer: herring

"We shall do no such thing!"
6. Which Python co-directed with Terry Gilliam?

Answer: Terry Jones

Terry Jones took over the directing of "Life Of Brian" on his own, but it was Terry Gilliam who became huge in that field.
7. What was the film's budget, to the nearest hundred thousand?

Answer: 200,000

It was 229,575 to be exact! Camera crew and tourists visiting the various places they were filming at appeared as unpaid extras.
8. Why does Arthur decide not to go to Camelot?

Answer: It's a silly place

"Well, on second thought, let's not go to Camelot. It is a silly place."
9. According to the tag line the film "Makes 'Ben Hur' look like...", what?

Answer: an epic

Another tag line for the film was, "And now! At last! Another film completely different from some of the other films which aren't quite the same as this one!"
10. One of the Python's had a son who doubled as the aptly named "Sir Not Appearing In This Film". Which one was it?

Answer: Michael Palin

11. Who wrote the songs for the film?

Answer: Neil Innes

De Wolfe wrote the music. Eric Idle wrote the songs for "The Life Of Brian" and "The Meaning Of Life".
12. Who carries the sacred relic, "The Holy Hand-grenade of Antioch"?

Answer: Maynard

"Skip a bit, Brother."
13. Which two British rock groups helped finance the film?

Answer: Pink Floyd & Led Zeppelin

Tim Rice & Andrew Lloyd Webber also bunged a little cash their way.
14. According to the "Ultimate, Definitive, Final, Special Edition DVD" how many extra seconds of footage did you get "absolutely free"?

Answer: 24

37 is the age of Dennis the peasant; 43 is the amount of times a swallow has to beat its wings; 75 is the year the film was released.
15. Also on the "Ultimate, Definitive, Final, Special Edition DVD", from what Shakespeare play were the "subtitles for people who don't like the film" taken?

Answer: Henry IV, part II

You also get, amongst other gems, scenes from the film in Lego and Japanese translations. Classic stuff!
Source: Author mayshus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rj211 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 19 2023 : wwwocls: 12/15
May 12 2023 : Guest 50: 5/15

Score Distribution

quiz
6/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us