FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prison Films
Quiz about Prison Films

Prison Films Trivia Quiz


Prisons often bring out the prurient interests of movie-goers as the prison is an arena of drama and conflict. Here are a few films that take different angles on the prison experience.

A multiple-choice quiz by Rehaberpro. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Something in Common

Author
Rehaberpro
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
660
Last 3 plays: Guest 47 (5/10), Guest 68 (5/10), Guest 207 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Burt Lancaster played a prisoner who developed a hobby concerning birds in the film "Birdman of Alcatraz". At what prison did the hobby begin? Hint


Question 2 of 10
2. Lewis E. Lawes was warden of Sing-Sing Prison and published a non-fiction book called "20,000 Years in Sing Sing". In 1932 a fictionalized version of the book was made starring Spencer Tracy as the central prisoner. What famous actress played his sweetheart? Hint


Question 3 of 10
3. "The Man in the Iron Mask" has been filmed numerous times, both silent and sound versions. Which one of these actors never played the Man in the Iron Mask? Hint


Question 4 of 10
4. In 1971 at Stanford University there was a psychological study to see how participants asked to play the roles of prisoners and guards reacted. The result of the study, terminated after six days, were frightening. In Germany in 2001 a film was made based on this incident. What was the name of this film? Hint


Question 5 of 10
5. In the "Green Mile" (1999) Tom Hanks played a lead prison guard named Paul Edgecomb. A prisoner John Coffey showed uncanny ability to heal by the touching of hands. What actor played Coffey? Hint


Question 6 of 10
6. In "We're No Angels"(1955) Humphrey Bogart, Aldo Ray, and Peter Ustinov played prisoners who escaped and befriended a struggling shop keeper and his family. From what famous prison had they escaped? Hint


Question 7 of 10
7. "I Am A Fugitive From a Chain Gang" (1932) was honored with three Academy Award nominations for Best Actor, Best Picture, and Best Sound Recording. What actor who was to be nominated six times for Best Actor received his first nomination for this film? Hint


Question 8 of 10
8. "Each Dawn I Die" (1939) was a prison vehicle for two actors famous for gangster and prison films. It was to be the only film that these two starred in together. Who were these two actors? Hint


Question 9 of 10
9. Steve McQueen and Dustin Hoffman played characters who endured the rigors of Devil's Island in this 1973 film. The title is the French word for butterfly which is what? Hint


Question 10 of 10
10. Based on a real life incident, what is the name of the film in which Mel Gibson's character, a prisoner, escaped with the help of the warden's wife, played by Dianne Keaton, with whom he was having an affair? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 47: 5/10
Feb 22 2024 : Guest 68: 5/10
Feb 16 2024 : Guest 207: 5/10
Feb 15 2024 : Guest 15: 4/10
Jan 10 2024 : Guest 104: 4/10
Jan 10 2024 : Guest 174: 5/10
Jan 10 2024 : Guest 174: 9/10
Jan 10 2024 : Guest 216: 4/10
Jan 10 2024 : Guest 104: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Burt Lancaster played a prisoner who developed a hobby concerning birds in the film "Birdman of Alcatraz". At what prison did the hobby begin?

Answer: Leavenworth

The film was the "Birdman of Alcatraz". It was based on fact but was romanticized to some extent. Robert Stroud did keep birds and study birds at Leavenworth, but was not allowed to keep them when he was transferred to Alcatraz. Three actors received Academy Award nominations: Lancaster, Telly Savalas, and Thelma Ritter, but none won. It also had a cinematography nomination.
2. Lewis E. Lawes was warden of Sing-Sing Prison and published a non-fiction book called "20,000 Years in Sing Sing". In 1932 a fictionalized version of the book was made starring Spencer Tracy as the central prisoner. What famous actress played his sweetheart?

Answer: Bette Davis

Lawes' book was based on his experiences as warden of Sing Sing Prison from 1920 to 1941. Lawes found Sing Sing a hornet's nest of corruption and cruelty. He was a strong advocate of prison reform. He found many deficiencies. The roster listed over 100 female prisoners; an actual count found barely 80.

Bette Davis was early in her career but made an impact in this film which was to lead her into better roles and several acting awards.
3. "The Man in the Iron Mask" has been filmed numerous times, both silent and sound versions. Which one of these actors never played the Man in the Iron Mask?

Answer: Lon Chaney

There are a number of legends and perhaps some facts about a man in an iron mask. Alexander Dumas examined these and concocted at novel which is a basis for most of the films. Two of these were animated films and one reversed sex and had a woman in a mask.

Question: if the man had to keep his mask on all the time, would he not have suffocated from beard growth?
4. In 1971 at Stanford University there was a psychological study to see how participants asked to play the roles of prisoners and guards reacted. The result of the study, terminated after six days, were frightening. In Germany in 2001 a film was made based on this incident. What was the name of this film?

Answer: Das Experiment

The experiment showed that that authority figures tended to become more controlling and abusive; the faux prisoners became more passive. The film expanded the story line but the lesson was similar.
5. In the "Green Mile" (1999) Tom Hanks played a lead prison guard named Paul Edgecomb. A prisoner John Coffey showed uncanny ability to heal by the touching of hands. What actor played Coffey?

Answer: Michael Clark Duncan

The film was based on a Stephen King novel that King issued in six parts - similar to Charles Dickens - in 1996. Notice that John Coffey's initials are JC (Jesus Christ?). Also note that in the film, Barry Pepper played Dean Stanton, a guard, and Harry Dean Stanton played a prisoner called Toot-Toot, perhaps an inside Hollywood joke.
6. In "We're No Angels"(1955) Humphrey Bogart, Aldo Ray, and Peter Ustinov played prisoners who escaped and befriended a struggling shop keeper and his family. From what famous prison had they escaped?

Answer: Devil's Island

After seeing how corrupt the outside world was, they decided to return to the structure of the prison. The film was re-made in 1989 with Robert De Niro and Sean Penn but with only two convicts.
7. "I Am A Fugitive From a Chain Gang" (1932) was honored with three Academy Award nominations for Best Actor, Best Picture, and Best Sound Recording. What actor who was to be nominated six times for Best Actor received his first nomination for this film?

Answer: Paul Muni

Muni did win the Best Actor award in 1936 for the "Story of Louis Pasteur". Along with "20,000 Years in Sing Sing", this film promoted prison reform in the 1930s.
8. "Each Dawn I Die" (1939) was a prison vehicle for two actors famous for gangster and prison films. It was to be the only film that these two starred in together. Who were these two actors?

Answer: James Cagney and George Raft

There is some evidence that they may have appeared together in other films, but those were either cameos or uncredited performances. Cagney's character was 'set-up' and ended up in prison where he teamed with Raft's character.
9. Steve McQueen and Dustin Hoffman played characters who endured the rigors of Devil's Island in this 1973 film. The title is the French word for butterfly which is what?

Answer: Papillon

"Papillon" was a commercial success but was only nominated for its musical score. The film varied somewhat from the book based on the biography of Henri Charrière who is reported to be the only man to escape Devil's Island.
10. Based on a real life incident, what is the name of the film in which Mel Gibson's character, a prisoner, escaped with the help of the warden's wife, played by Dianne Keaton, with whom he was having an affair?

Answer: Mrs. Soffell

Jack and Ed Biddle were robbers who often used chloroform to subdue their victims. Mrs. Soffell (Dianne Keaton) read the Bible to the prisoners and so became acquainted with Jack Biddle and his brother (Mathew Modine). She helped them to escape and joined them in their flight.
Source: Author Rehaberpro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us