FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Scrooged  The Ultimate Christmas Movie
Quiz about Scrooged  The Ultimate Christmas Movie

"Scrooged" - The Ultimate Christmas Movie! Quiz


1988's "Scrooged" is an updated version of the Charles Dickens classic "A Christmas Carol." Bill Murray starred as the do-anything-to-get-ahead television executive Frank Cross at the fictional IBC network.

A multiple-choice quiz by brewster76. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. Scrooged

Author
brewster76
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,685
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
595
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 50 (9/10), Ailyth (9/10), Guest 188 (10/10).
-
Question 1 of 10
1. In this Christmas movie classic, Bill Murray portrayed Frank Cross, the head of programming for the fictional television network IBC. Which star of Hollywood's golden age played his boss, network president Preston Rhinelander? Hint


Question 2 of 10
2. The opening line from IBC's show "The Night the Reindeer Died" referred to the only man who can stop the psychos from seizing Santa's workshop. Which television tough guy is this? Hint


Question 3 of 10
3. When Frank was confronted by the ghost of his mentor, Lew Hayward, to what does he attribute this "hallucination"? Hint


Question 4 of 10
4. In one of the most-quoted lines from "Scrooged", who said to Frank,"You know I like the rough stuff"? Hint


Question 5 of 10
5. The fictional network IBC produced a live version of the classic tale "A Christmas Carol." Frank Cross referred to the narrator as " America's favorite old fart." Who was the narrator? Hint


Question 6 of 10
6. Frank's secretary Grace had a son named Calvin who did not speak. His character was based on which character in the original "Christmas Story"? Hint


Question 7 of 10
7. Singer Cyndi Lauper had a cameo in the film as Frank's first wife, Jeanine.


Question 8 of 10
8. What was the correct answer to the "Gilligan's Island" question that Frank's brother, James, and his guests couldn't answer when playing "Trivial Pursuit" on Christmas Eve? Hint


Question 9 of 10
9. What was Claire's nickname for Frank? Hint


Question 10 of 10
10. At the end of "Scrooged", Frank and his lost love Claire reconciled and shared a passionate kiss. What song did the cast sing to close the film? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 50: 9/10
Apr 05 2024 : Ailyth: 9/10
Apr 03 2024 : Guest 188: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In this Christmas movie classic, Bill Murray portrayed Frank Cross, the head of programming for the fictional television network IBC. Which star of Hollywood's golden age played his boss, network president Preston Rhinelander?

Answer: Robert Mitchum

Mitchum "rode the rails" as a teenager during the Depression and was arrested for vagrancy in Georgia, resulting in a stint on a prison chain gang. Two of his roles landed him on the American Film Institute's list of 100 Greatest Heroes and Villains: Reverend Harry Powell in "The Night of the Hunter" (1955) and Max Cady from "Cape Fear" (1962).

He is one of only four actors to have two villainous roles on the list. The others are Faye Dunaway ("Mommy Dearest" and "Bonnie and Clyde"), Bette Davis ("The Little Foxes" and "Whatever Happened to Baby Jane") and Jack Nicholson ("The Shining" and "Batman").
2. The opening line from IBC's show "The Night the Reindeer Died" referred to the only man who can stop the psychos from seizing Santa's workshop. Which television tough guy is this?

Answer: Lee Majors

Lee Majors played himself in this movie within a movie. As he set out to take on the bad guys Santa told him, "Lee, you've been VERY good this year." Later in the movie, Bill Murray's character Frank Cross was elated that the trailer for TV show was so frightening it resulted in an old woman suffering a heart attack. "You can't BUY publicity like that!"
3. When Frank was confronted by the ghost of his mentor, Lew Hayward, to what does he attribute this "hallucination"?

Answer: Russian vodka poisoned by Chernobyl

Hayward was portrayed by TV veteran John Forsythe, star of "Bachelor Father" and "Dynasty." In "Scrooged" his character was said to have died while playing golf. He appeared to Frank in a decomposing form and urged Frank to make mankind his life's work, then warned him that he would be visited by three ghosts.
4. In one of the most-quoted lines from "Scrooged", who said to Frank,"You know I like the rough stuff"?

Answer: Carole Kane as the Ghost of Christmas Present

As the Ghost of Christmas Present, Kane took Frank to the home of his secretary, Grace, and showed him how she lives in near poverty because he pays her so little. They also visited Frank's brother James and heard him defend Frank and express his love for his big brother despite his stingy, self-centered ways.
5. The fictional network IBC produced a live version of the classic tale "A Christmas Carol." Frank Cross referred to the narrator as " America's favorite old fart." Who was the narrator?

Answer: John Houseman

"A Christmas Carol" was one of several IBC TV productions to be aired on Christmas Eve. It was narrated by legendary British actor Sir John Houseman and starred veteran borscht belt comedian Buddy Hackett as Scrooge.

Houseman won an Academy Award as Best Supporting Actor for what is perhaps his signature role, Professor Charles Kingsfield in 1973's "The Paper Chase." In his later years he taught at New York's famed Julliard School where his students included Patti Lupone and Kevin Kline.
6. Frank's secretary Grace had a son named Calvin who did not speak. His character was based on which character in the original "Christmas Story"?

Answer: Tiny Tim

The boy turned mute following the murder of his father. Calvin performed a Christmas miracle at the end of the the film when he spoke for the first time in many years and reminded Frank Cross to end his on-air holiday message with "God bless us, everyone." The actor who played Calvin, Nicholas Phillips later appeared in the 1992 TV movie "The Jacksons: An American Dream" as Randy Jackson.
7. Singer Cyndi Lauper had a cameo in the film as Frank's first wife, Jeanine.

Answer: False

Lauper did not appear in the film. However, jazz legend Miles Davis was joined by David Sanborn, Paul Shaffer and Larry Carlson in cameos as a street band playing a hip rendition of "We Three Kings" while standing around a burning barrel. Karen Allen played Frank Cross' old girlfriend, Claire.
8. What was the correct answer to the "Gilligan's Island" question that Frank's brother, James, and his guests couldn't answer when playing "Trivial Pursuit" on Christmas Eve?

Answer: S.S. Minnow

James was played by Murray's brother, the actor John Murray. The question was "What was the name of the boat that took the castaways to 'Gilligan's Island'?" Other guests at the party, which Frank Cross visited with the Ghost of Christmas Present (Carol Kane), were another Murray brother, Joel Murray, actress Wendy Malick and the film's co-writer, Mitch Glazer.
9. What was Claire's nickname for Frank?

Answer: Lumpy

Claire called Frank "Lumpy" because the night they met he hit his head not once, but twice, resulting in lumps to his head. His full name was Francis Xavier Cross. According to IMDb, "Scrooged" was the 13th highest grossing film of 1988.
10. At the end of "Scrooged", Frank and his lost love Claire reconciled and shared a passionate kiss. What song did the cast sing to close the film?

Answer: Put a Little Love in Your Heart

"Put A Little Love in Your Heart" was originally sung by Jackie DeShannon and reached the #4 spot on the Billboard Top 100 in 1968. At the film's end, Murray broke the fourth wall" (an industry term meaning to directly address the audience) by inviting those in the movie theater to join in the singing.
Source: Author brewster76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "Scrooged" with Bill Murray Average
2. Bill Murray's 'Scrooged' Average

5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us