FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Searchers
Quiz about The Searchers

15 The Searchers Questions | Movies Trivia Quiz


This quiz is on the 1956 John Wayne movie, "The Searchers".

A multiple-choice quiz by bonanza22. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. The Searchers

Author
bonanza22
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,615
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
2098
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (6/15), Guest 24 (15/15), Guest 76 (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. Who plays Martin Pawley? Hint


Question 2 of 15
2. What was the Indian tribe who raid the Edwards' house? Hint


Question 3 of 15
3. What was the name of the Indian chief who kidnapped Debbie? Hint


Question 4 of 15
4. Ward Bond plays the Rev. Samuel Clayton. He was also in the Texas Rangers. What was his rank? Hint


Question 5 of 15
5. What does Ethan say to Marty, when Marty asks if the party they are throwing is for them? Hint


Question 6 of 15
6. What is the name of the Jorgensen's daughter? Hint


Question 7 of 15
7. Who is Laurie supposed to be marrying when Marty and Ethan come home? Hint


Question 8 of 15
8. What is the name of Laurie's brother, who is killed when he rides into an Indian camp? Hint


Question 9 of 15
9. John Wayne's son, Pat Wayne, has a small role in this film. Which character does he play? Hint


Question 10 of 15
10. When Lt. Greenhill leaves his hat on in the house, what does the reverend ask him? Hint


Question 11 of 15
11. How is Debbie related to Ethan? Hint


Question 12 of 15
12. Why doesn't Lucy always wear the gold locket Ethan gave her? Hint


Question 13 of 15
13. Why didn't Ethan go to the Confederacy's surrender? Hint


Question 14 of 15
14. What is the name of the Indian girl Marty "marries"? Hint


Question 15 of 15
15. What Oscar did "The Searchers" win? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 22 2023 : Guest 107: 6/15
Nov 13 2023 : Guest 24: 15/15
Nov 08 2023 : Guest 76: 15/15
Oct 23 2023 : Guest 12: 8/15
Oct 21 2023 : Guest 88: 9/15
Oct 21 2023 : bocrow000: 13/15
Oct 20 2023 : Guest 83: 6/15
Oct 20 2023 : Guest 79: 6/15
Oct 20 2023 : Guest 79: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who plays Martin Pawley?

Answer: Jeffrey Hunter

Jeffrey Hunter plays Martin Pauley, who was taken in by the Edwardses' when his parents were killed in an Indian attack. Jeffrey Hunter was also in "King of Kings". He played Jesus Christ. Michael Landon played Little Joe Cartwright on "Bonanza", William Shatner was Captain Kirk in "Star Trek", and Ricky Nelson was in another John Wayne film, "Rio Bravo".
2. What was the Indian tribe who raid the Edwards' house?

Answer: Comanche

The Comanches stole some cattle of the Jorgensens, to lead most of the men away from the houses. While Ethan and Marty are away, the Comanches attack. This is why Ethan and Marty survive.
3. What was the name of the Indian chief who kidnapped Debbie?

Answer: Scar

Scar was the name of the Indian chief. He leads Comanche raid parties. Jerem Futterman, who owned a store, knew there was a reward for helping to find Debbie. He told Ethan and Marty that she was with a tribe led by Chief Scar. He was played by Henry Brandon.
4. Ward Bond plays the Rev. Samuel Clayton. He was also in the Texas Rangers. What was his rank?

Answer: Captain

Rev. Capt. Sam Clayton is an ordained minister, but he also happens to be in the Rangers. Ward Bond was in other John Wayne movies, including "The Quiet Man" and "Rio Bravo".
5. What does Ethan say to Marty, when Marty asks if the party they are throwing is for them?

Answer: "That'll be the day."

Ethan frequently says "That'll be the day". When Brad tells Ethan he will fight him, Ethan replies with this line. When Marty says to Ethan, "I hope you die!", Ethan tells him "That'll be the day."
6. What is the name of the Jorgensen's daughter?

Answer: Laurie

Laurie is played by Vera Miles, who was in another John Wayne movie, "The Man Who Shot Liberty Valance".
7. Who is Laurie supposed to be marrying when Marty and Ethan come home?

Answer: Charlie McCorry

Marty never asked Laurie to wait for him, and never actually told her he loved her. After almost 5 years of waiting, Laurie agreed to marry Charlie McCorry. Charlie was played by Ken Curtis.
8. What is the name of Laurie's brother, who is killed when he rides into an Indian camp?

Answer: Brad

Brad had been "sittin' up" with Lucy, and went with Ethan and Marty to find Lucy and Debbie. Brad thought he saw Lucy, but it was actually a Comanche in Lucy's dress, Ethan had found Lucy dead in a canyon. When Brad found out she was dead, he rode off into the camp and was shot down.
9. John Wayne's son, Pat Wayne, has a small role in this film. Which character does he play?

Answer: Lt. Greenhill

Lt. Greenhill is a calvaryman. Aaron Edwards, Ethan's brother, is played by Walter Coy, Robert Lyden plays Ben Edwards, and Charlie McCorry is played by Ken Curtis.
10. When Lt. Greenhill leaves his hat on in the house, what does the reverend ask him?

Answer: "Is your head cold?"

It was always the polite thing to do to take off your hat when entering a house, and in the presence of ladies. Young Lt. Greenhill forgot his manners for the moment, but Clayton reminded him.
11. How is Debbie related to Ethan?

Answer: Debbie is Ethan's niece

Ethan's brother is Aaron Edwards, who has three chidlren with his wife, Martha. Lucy is the oldest, followed by Ben, and the youngest is little Debbie.
12. Why doesn't Lucy always wear the gold locket Ethan gave her?

Answer: It turns her neck green

Lucy puts on the gold locket Ethan gave her when he comes home, but Debbie said she doesn't usually wear it, because it turns her neck green. Debbie said that if she had a gold locket given to her by her uncle, she would wear it anyway, even if it turned her neck green. Ethan gives Debbie a medal he won during the war.
13. Why didn't Ethan go to the Confederacy's surrender?

Answer: He doesn't believe in surrenders

Ethan fought for the Confederacy during the Civil War. When he first sees Ethan, Rev. Capt. Clayton tells him he hasn't seen him since the surrender, "Come to think of it, I didn't see you at the surrender". Ethan replies with: "I don't believe in surrenders".
14. What is the name of the Indian girl Marty "marries"?

Answer: Look

Her real name is "Wild Goose Flying in the Night Sky", but to make it easier for Marty, she will be called Look. Marty and Ethan are trading blankets for hats, but there is a misunderstanding. One of the women of the tribe is traded in exchange for the hat Marty gives the chief. Look realizes she is not wanted, so goes off to find Scar, and is killed.
15. What Oscar did "The Searchers" win?

Answer: It didn't win an Oscar.

This is a trick question! "The Searchers" didn't win any Academy Awards. However, it ranked number ninety-six on AFI's "100 Movies" (1998) list.
Thanks for playing!
Source: Author bonanza22

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "The Searchers" Part 2 Average
2. "The Searchers", Part II Tough
3. "The Searchers" Part 1 Average
4. The Searchers Tough

11/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us