FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Roy Orbison Retrospective III
Quiz about A Roy Orbison Retrospective III

A Roy Orbison Retrospective III Quiz


This quiz deals with Roy Orbison songs that are NOT among the 23 songs that made the Billboard Top 40 Pop Hits between 1960 and 1989. From the lyrics, can you identify the songs?

A multiple-choice quiz by lowtechmaster. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Roy Orbison

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
380,946
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
390
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. From which Roy Orbison song come these lyrics: "Not many'd say she's pretty 'cause they don't realize / that beauty is often hidden from another's eyes / But in a quiet moment, her beauty starts to shine / And every night I'm thankful that she's mine"? Hint


Question 2 of 10
2. In a song, Roy Orbison sang these words: "I hear the sound of bugles blow / Far away, far away / And if they call then I must go / Who knows where or who can say?" What is the name of the song? Hint


Question 3 of 10
3. "But they don't give awards / And there's no praise or fame / For a heart that's been broken / Over love that's in vain": which Roy Orbison song features these lyrics? Hint


Question 4 of 10
4. In 1976, Roy Orbison released a song with these lyrics: "Give me some faded blue jeans / And a pair of old cowboy boots / And I'm gonna tell you where I come from / Tell you somethin' about my roots." Which song was it? Hint


Question 5 of 10
5. From what Roy Orbison 1961 song are these lyrics: "I really learned a lot / Really learned a lot /Love is like a stove /Burns you when it's hot"? Hint


Question 6 of 10
6. In 1963, Roy Orbison record a song with these words: "I'll tell them I've found true love with another / And that I was glad the day you set me free / I'll even make believe I never loved you then...." Can you identify the song? Hint


Question 7 of 10
7. Which Roy Orbison song has these lyrics: "Oh, the joy of my life / Will one day be my wife / And we'll spend all our days / Watching the world roll on by"? Hint


Question 8 of 10
8. "Ooby Dooby" is a very early Roy Orbison song. Most of the lyrics are the words in the title which are are repeated over 23 times. Most of the other lyrics are a combination of "dooby" and "doo wah." In what year was it released? Hint


Question 9 of 10
9. Another early Roy Orbison song features these lyrics: "Blue light, big crowd / Jukebox plays loud /No fear, no care / Everybody's rockin' everywhere." Which song was it? Hint


Question 10 of 10
10. "I told my mama and my dad / What I had was the sweetest / And neatest little girl in the world" comes from which song by Roy Orbison? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From which Roy Orbison song come these lyrics: "Not many'd say she's pretty 'cause they don't realize / that beauty is often hidden from another's eyes / But in a quiet moment, her beauty starts to shine / And every night I'm thankful that she's mine"?

Answer: Born To Love Me

"Born To Love Me" was written by Roy Orbison (lyrics) and Bob Morrison (music). It can be found on the Orbison 1977 album "Regeneration." The song deals with a man's love for a woman most do not consider beautiful. It suggests that real beauty and real love lie within: "I've learned it doesn't matter what other people see / It's what I feel for her and what she feels for me."
2. In a song, Roy Orbison sang these words: "I hear the sound of bugles blow / Far away, far away / And if they call then I must go / Who knows where or who can say?" What is the name of the song?

Answer: Distant Drums

The soft haunting melody and words of "Distant Drums" were written by Cindy Walker. The song first appeared in "In Dreams," a 1963 album by Roy Orbison. Distant Drums" is primarily an appeal by a man for "Mary" to marry him "now" because, when he hears the "distant drums" and "the sound of bugles," he anticipates being called away to fight in a war.
3. "But they don't give awards / And there's no praise or fame / For a heart that's been broken / Over love that's in vain": which Roy Orbison song features these lyrics?

Answer: (I'd Be A) Legend In My Time

The great Don Gibson wrote "(I'd Be A) Legend In My Time. Roy Orbison's version appeared first in his 1961 album "Lonely And Blue." The song is one of heartbreak and loneliness. The singer would be "a legend in my time" if "tears and regrets," "a heart that's been broken," and "loneliness" were accorded "world acclaim."
4. In 1976, Roy Orbison released a song with these lyrics: "Give me some faded blue jeans / And a pair of old cowboy boots / And I'm gonna tell you where I come from / Tell you somethin' about my roots." Which song was it?

Answer: (I'm A ) Southern Man

"(I'm A) Southern Man," was written by Tony Joe White. The words define what the singer believes the characteristics and traits a "southern man" are: "corn bread," "turnip greens," a woman with "meat on her bones," "skinny dippin'," "Southern Comfort," and "soulful music," among others.
5. From what Roy Orbison 1961 song are these lyrics: "I really learned a lot / Really learned a lot /Love is like a stove /Burns you when it's hot"?

Answer: Love Hurts

"Love Hurts" did not get the attention it probably deserved because it was on the "B" side of Orbison's "Running Scared" (which was his first Number One hit on The Billboard Top 40 Pop Hits). The song was written by Boudleaux Bryant. The words are those of a young man who has discovered that love "scars, wounds, and mars" when the love affair is over.
6. In 1963, Roy Orbison record a song with these words: "I'll tell them I've found true love with another / And that I was glad the day you set me free / I'll even make believe I never loved you then...." Can you identify the song?

Answer: No One Will Ever Know

The words of the song are from a man who has been rejected by his love. He indicates that he will blame himself for the breakup, even though she was the one who initiated it...whether to protect her or him or both is somewhat vague. Fred Rose and Mel Foree wrote "No One Will Ever Know." Roy Orbison's recording first appeared on his 1963 album "In Dreams."
7. Which Roy Orbison song has these lyrics: "Oh, the joy of my life / Will one day be my wife / And we'll spend all our days / Watching the world roll on by"?

Answer: Yo Te Amo Maria

"Yo Te Amo Maria" ("I love you Maria") is a collaboration between Roy Orbison and Bill Dees. The singer is "a poor peasant boy" who feels "like a king" when after work he sings his "song of love" to Maria, his intended. He looks happily ahead to when they are married. It first appeared on an EP in 1964.
8. "Ooby Dooby" is a very early Roy Orbison song. Most of the lyrics are the words in the title which are are repeated over 23 times. Most of the other lyrics are a combination of "dooby" and "doo wah." In what year was it released?

Answer: 1956

"Ooby," "dooby," and "doo wah" make up more than half of the lyrics. "Oooby Dooby" was by Roy Orbison / Teen Queens. It was backed by "Go! Go! Go!" "Ooby Dooby" was written by Wade More and Richard Penner and describes how to dance "the ooby dooby" (which involves wiggling to the left and the right, shaking like "a big rattle snake," and "struttin'".
9. Another early Roy Orbison song features these lyrics: "Blue light, big crowd / Jukebox plays loud /No fear, no care / Everybody's rockin' everywhere." Which song was it?

Answer: Rock House

"Rock House" was a 1956 song by Orbison/Teen Queens. It was written by Roy Orbison and Harold Jenkins. "You're My Baby" was on the flip side. The Rock House is a dance venue which is open in the morning and through the evening, long enough so "I won't be home at night."
10. "I told my mama and my dad / What I had was the sweetest / And neatest little girl in the world" comes from which song by Roy Orbison?

Answer: Lana

The lyrics of "Lana" primarily consist of repetitive words and phrases, such as "zoom a zoom a," "ma ma ma," "la la la la Lana," "ling a ling a," "L-A-N-A-A-A, " "oh," and "hey." "Lana" was written by Roy Orbison and Joe Melson. It first appeared on Orbison's album "Crying" in 1962.
Source: Author lowtechmaster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Roy Orbison and Tom/Tommy:

Four Roy Orbison quizzes, and one quiz on Tom/Tommy

  1. A Roy Orbison Retrospective Average
  2. A Roy Orbison Retrospective II Average
  3. A Roy Orbison Retrospective III Average
  4. A Roy Orbison Retrospective IV Average
  5. Tom/Tommy But Not Dick Or Harry Average

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us