FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Tribute To The Hag
Quiz about A Tribute To The Hag

A Tribute To The Hag Trivia Quiz


The music industry lost a true legend with the passing of Merle Haggard. This quiz celebrates his life and music. Please enjoy!

A multiple-choice quiz by Bob9491. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Merle Haggard

Author
Bob9491
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
380,820
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
340
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: kinkyfriedman (6/10), Guest 15 (6/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. According to Billboard Magazine's country singles chart, what was Merle's first top ten record? Hint


Question 2 of 10
2. One of Merle's most touching songs is "Sing Me Back Home". From whose viewpoint is the song being sung? Hint


Question 3 of 10
3. Following the success of his song "Okie From Muskogee" Merle recorded a live album in Muskogee Oklahoma.


Question 4 of 10
4. Merle recorded a tribute album in honor of western swing bandleader Bob Wills. What was the title of the album? Hint


Question 5 of 10
5. Merle had a number one country hit with the theme song to a TV show about two truck drivers. What was the name of the show? Hint


Question 6 of 10
6. In Merle's song "Big City" he asks to be set free "somewhere in thr middle of" what state? Hint


Question 7 of 10
7. Merle hit number one in 1982 with a song called "Yesterday's Wine". It was a duet with George Jones and a cover of a song originally done by its writer. Who was that singer-songwriter? Hint


Question 8 of 10
8. Which of Merle's songs contains this line: "My legs and my feet have walked till they can't hardly move, from trying to please you"? Hint


Question 9 of 10
9. Merle topped the Billboard country chart again with a duet recording of "Pancho And Lefty". Who was his duet partner on the recording? Hint


Question 10 of 10
10. In 1996 Capitol Nashville released a four disc box set of Merle's music. The set wast titled "Down Every Road". Which of Merle's hits was that phrase taken from? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : kinkyfriedman: 6/10
May 26 2024 : Guest 15: 6/10
May 09 2024 : Guest 174: 5/10
Apr 29 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to Billboard Magazine's country singles chart, what was Merle's first top ten record?

Answer: (My Friends Are Gonna Be) Strangers

"(My Friends Are Gonna Be) Strangers" peaked at number ten on the Billboard country singles chart in early 1965. Pleased with its success, Merle named his backup band The Strangers. The song was written by Liz Anderson, mother of Lynn Anderson. Merle went on to record several of her songs.
2. One of Merle's most touching songs is "Sing Me Back Home". From whose viewpoint is the song being sung?

Answer: An inmate in a prison

Having done time for his participation in an armed robbery Merle was no stranger to a prison cell. The song became the title track of one of his albums and was also the title of his autobiography.
3. Following the success of his song "Okie From Muskogee" Merle recorded a live album in Muskogee Oklahoma.

Answer: True

The term "Okie" is slang for someone from Oklahoma. Merle was born in California but his parents were from Oklahoma. They moved to California in 1934 during the Great Depression. Both the single studio version and live album received awards from the Country Music Association in 1970 for Single of the Year and Album of the Year respectively.
4. Merle recorded a tribute album in honor of western swing bandleader Bob Wills. What was the title of the album?

Answer: A Tribute To The Best Damn Fiddle Player In The World

Six of the remaining members of Bob Wills' band The Texas Playboys joined Merle's band The Strangers for the recording of this album. The album was released in 1970 and was Merle's 13th studio album.
5. Merle had a number one country hit with the theme song to a TV show about two truck drivers. What was the name of the show?

Answer: Movin' On

"Movin' On" was another number one country hit for Merle. He wrote it as the theme song for the TV series of the same name. The show ran for two seasons. It starred Claude Akins and Frank Converse as two truck drivers.
6. In Merle's song "Big City" he asks to be set free "somewhere in thr middle of" what state?

Answer: Montana

Merle's co-writer on "Big City" was Dean Holloway. The song reached number one on the Billboard country singles chart in April of 1982.
7. Merle hit number one in 1982 with a song called "Yesterday's Wine". It was a duet with George Jones and a cover of a song originally done by its writer. Who was that singer-songwriter?

Answer: Willie Nelson

Willie Nelson's recording of "Yesterday's Wine" was the title track of a concept album by him. It was released as a single in October of 1971 but only reached number 62 on the Billboard country singles chart. Merle and George's version, however, was a number one country single in 1982.
8. Which of Merle's songs contains this line: "My legs and my feet have walked till they can't hardly move, from trying to please you"?

Answer: You Take Me For Granted

"You Take Me For Granted" was written by Merle's wife at the time--Leona Williams, s singer-songwriter in her own right. It topped the Billboard country singles chart for one week in 1983.
9. Merle topped the Billboard country chart again with a duet recording of "Pancho And Lefty". Who was his duet partner on the recording?

Answer: Willie Nelson

"Pancho and Lefty" was written by Townes Van Zandt. Merle and Willie took their version to number one on the country chart in 1983. In interviews Van Zandt talked about how, during the height of the song's popularity he talked himself out of a ticket by identifying himself as the writer of the song. Turns out the two policemen who stopped him were nicknamed Pancho and Lefty.
10. In 1996 Capitol Nashville released a four disc box set of Merle's music. The set wast titled "Down Every Road". Which of Merle's hits was that phrase taken from?

Answer: I'm A Lonesome Fugitive

While "Down Every Road" doesn't contain all of Merle's best work it is a good representation of his music and I would recommend it highly to fans of "The Hag" as well as newcomers to his music. "I'm A Lonesome Fugitive" was one of his most requested songs and in concert he would always begin what he called his "prison medley" with that song.
Source: Author Bob9491

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Country Music Time With Bob:

I have several music quizzes online including several country music quizzes! Here are twelve of them plus a "guest". Enjoy!

  1. A Tribute to Faron Young Average
  2. A Tribute To The Hag Average
  3. Classic 50s Country Trivia Average
  4. Don Williams--A Tribute To The Gentle Giant Average
  5. Gentle On The Ears-The Music of Glen Campbell Average
  6. George Jones--A Tribute to A Country Legend Average
  7. It Takes Two Baby...Country Style! Average
  8. Kitty Wells - A Tribute to a Legend Average
  9. Roses In The Country Average
  10. Sonny James--The Southern Gentleman Average
  11. Johnny Cash Average
  12. Sessions Presents: Country Hits of the 80s! Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us