FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anatomy of a Song Werewolves of London
Quiz about Anatomy of a Song Werewolves of London

Anatomy of a Song: "Werewolves of London" Quiz


Just how much do you know about Warren Zevon's classic "Werewolves of London"? Pit yourself against fifteen questions about the song and/or associated facts. Song #30 in the 'Anatomy' series.

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Warren Zevon

Author
FussBudget
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,881
Updated
Apr 09 24
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 15
Plays
2458
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 136 (7/15), pusdoc (12/15), pizza25 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. At the start of the song, the singer sees a Werewolf holding something in his hand. What is it? Hint


Question 2 of 15
2. In which London area was "Werewolves" set? Hint


Question 3 of 15
3. It appears that our friendly Lycanthrope is looking for a place to eat. What is the name of the establishment he seeks? Hint


Question 4 of 15
4. Our Werewolf's mouth is watering, mmmm, slurp! He has his heart set on a specific meal. What is that meal? Hint


Question 5 of 15
5. What was the weather like during the first verse of the song? Hint


Question 6 of 15
6. What's the Werewolf doing "...around the kitchen door"? Hint


Question 7 of 15
7. What happened to the "little old lady...late last night"? Hint


Question 8 of 15
8. An English County gets a mention early on in the song's lyrics. Which County is it? Hint


Question 9 of 15
9. Our hairy friend may have been influenced by playing the British version of Monopoly. Which expensive suburb was he "overheard in"? Hint


Question 10 of 15
10. Which internal organ (or organs) of Jim's will get "ripped out" if he does not "stay away from" the Werewolf? Hint


Question 11 of 15
11. Which actor or actors specifically get mentioned in the song? Hint


Question 12 of 15
12. Of which type of drink does our Werewolf partake toward the end of the song? Hint


Question 13 of 15
13. In what establishment was our werewolf having his drink? Hint


Question 14 of 15
14. Finally, in relation to the song, how did the singer describe the Werewolf's hair? Hint


Question 15 of 15
15. And now for something completely different! Which of these countries is not correctly matched with its name for a "Werewolf"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 136: 7/15
May 11 2024 : pusdoc: 12/15
Apr 28 2024 : pizza25: 14/15
Apr 28 2024 : spanishliz: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At the start of the song, the singer sees a Werewolf holding something in his hand. What is it?

Answer: A Chinese menu

"I saw a Werewolf with a Chinese menu in his hand"

This has to be one of the most interesting opening lines to a song that I can think of. It definitely comes under the heading of "Now, there's something you don't see every day"!

The "It's not a purse, it's European" reference is taken from the Seinfeld episode "The Reverse Peephole", where Jerry is accused of being effeminate because of his use of a "small men's carryall".
2. In which London area was "Werewolves" set?

Answer: Soho

"Walking through the streets of Soho in the rain"

Soho is synonymous with London's sex industry, but there is a lot more to it. As well as being a multi-cultural residential area for both upper and lower class, it boasts many entertainment venues and eating establishments.
3. It appears that our friendly Lycanthrope is looking for a place to eat. What is the name of the establishment he seeks?

Answer: Lee Ho Fook

"He was looking for the place called Lee Ho Fook's". Interestingly, you never find out in the song whether he found the place or not.

"Lee Ho Fook's" is an actual restaurant located London's Chinatown district. Ho Chi Minh probably never owned a food shop, he was far too busy being Prime Minister and then later, President, of Vietnam. "Loon Fung's" was the name of an Asian takeaway shop that opened in the street where I lived in the 70's. It was a butcher's shop before that, operated by a family with the surname of Penhaligan. Who said this wasn't a trivia site?
4. Our Werewolf's mouth is watering, mmmm, slurp! He has his heart set on a specific meal. What is that meal?

Answer: Beef Chow Mein

"Going to get a big dish of beef chow mein"

Funny, I had always understood that werewolves preferred human flesh. I suppose the word was out in the Werewolf community in terms of restaurants that may have meals 'under the counter'...if you knew how to ask!

"Four fried chickens, and a Coke" is a quote that will be familiar to devotees of "The Blues Brothers". Jake Blues orders this meal at the Soul Food Diner. Elwood asks for dry white toast.
5. What was the weather like during the first verse of the song?

Answer: It was raining

"Walking through the streets of Soho in the rain"

It may have been sunny. It might have been windy! We do know it was raining, however. At no time did Zevon say it was snowing. One thing is for sure, Zevon says "rain".
6. What's the Werewolf doing "...around the kitchen door"?

Answer: Howling

"You hear him howling around your kitchen door,
You better not let him in"

That's good advice. Keep that catflap shut as well. "Werewolves of London" featured on the soundtrack of the 1986 Tom Cruise and Paul Newman movie, "The Color Of Money".
7. What happened to the "little old lady...late last night"?

Answer: She got mutilated

"Little old lady got mutilated late last night,
Werewolves of London again"

Despite what would seem to be an appropriate choice, "Werewolves of London" was not one of the songs featured in the unrelated 1981 film "An American Werewolf in London". All of the well known songs featured on the soundtrack contained the word "Moon". Affected men turn into Werewolves when a full moon occurs - so it is said.
8. An English County gets a mention early on in the song's lyrics. Which County is it?

Answer: Kent

"He's the hairy handed gent who ran amok in Kent"

Linda Ronstadt is known for singing (amongst other songs) "Poor Poor Pitiful Me". Did you know that Warren Zevon wrote the song?
9. Our hairy friend may have been influenced by playing the British version of Monopoly. Which expensive suburb was he "overheard in"?

Answer: Mayfair

"Lately he's been overheard in Mayfair"

Mayfair is the most expensive property on the British Monopoly board, paired with Park Lane. Piccadilly is one of the yellow properties, and The Strand is one of the red properties. Werewolf only eats at the best locations!
10. Which internal organ (or organs) of Jim's will get "ripped out" if he does not "stay away from" the Werewolf?

Answer: Lungs

"You better stay away from him,
He'll rip your lungs out, Jim"

Jim has been warned. "Werewolves of London" was the only song by Warren Zevon that made it to the U.S. top forty.
11. Which actor or actors specifically get mentioned in the song?

Answer: Both Lon Chaney and Lon Chaney Jr.

"Well, I saw Lon Chaney walking with the Queen,
Doing the Werewolves of London
I saw Lon Chaney, Jr. walking with the Queen,
Doing the Werewolves of London"

I never knew if Zevon meant Lon Chaney Sr. when he originally says Lon Chaney, or he was simply being more specific with the same Lon Chaney when he said it the second time! When I researched this for the quiz, it seems the answer is thus:

Lon Chaney Jr. played the werewolf in the 1940's movie "Wolfman", however, he was billed simply as Lon Chaney. I don't know if that's what Zevon was getting at, but that's as good an explanation as I was able to find.
12. Of which type of drink does our Werewolf partake toward the end of the song?

Answer: Pina Colada

"I saw a werewolf drinking a Pina Colada"

This always made me laugh, given that I liked this song and detested "Escape (The Pina Colada Song)" by Rupert Holmes. I always wanted there to be a way of mixing the two songs together, so that the Werewolf could eat poor old Rupert, and as fitting irony, consume his Pina Colada as a chaser.
13. In what establishment was our werewolf having his drink?

Answer: Trader Vic's

"I saw a werewolf drinking a Pina Colada at Trader Vic's"

Armed with this information, we can do a little detective work. Our Werewolf stayed at the finest locations, it would seem. Their is only one Trader Vic's in all of the United Kingdom, and it is situated within the London Hilton, no less!

The reference to "The Dewdrop Inn" may be recognised by anyone who is familiar with the song "Uneasy Rider" by The Charlie Daniels Band. It is a song about a man whose car breaks down at a redneck bar in Mississippi, and his troubles are only just beginning! If you are unfamiliar with the song, I recommend you find it for a listen.
14. Finally, in relation to the song, how did the singer describe the Werewolf's hair?

Answer: Perfect

"His hair was perfect"

But of course. Any self-respecting Werewolf would not be caught dead walking through London looking like a shag on a rock. Werewolves have standards too, you know!
15. And now for something completely different! Which of these countries is not correctly matched with its name for a "Werewolf"?

Answer: Italy - "Home Llop"

A "Home Llop" is, of course, the Andorran description of a werewolf. Yes, I was saying "of course" tongue in cheek!

The correct Italian description for a werewolf is "Lupo Mannaro".

Sadly, Warren Zevon died on 7 September 2003, aged 56, of mesothelioma, a form of asbestos-related cancer. Whilst "Werewolves of London" may rank as his best-known work, it certainly wasn't his only contribution. Check out his many other works, if you had previously been deluded into thinking he was a one-hit wonder!
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Anatomy of a Song - Part 1:

This is part 1 of a collection of all of my "Anatomy of a Song" quizzes. They were the originals, much imitated since. I guess I should take that as a compliment!

  1. Anatomy of a Song: "American Pie" Average
  2. Anatomy of a Song: "Puff The Magic Dragon" Average
  3. Anatomy of a Song: "Wreck of Edmund Fitzgerald" Average
  4. Anatomy of a Song: "Werewolves of London" Average
  5. Anatomy of a Song: "Sounds Of Silence" Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us