FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mississippi Bluesmen
Quiz about Mississippi Bluesmen

Mississippi Bluesmen Trivia Quiz


It could very well be easier to come up with a list of legendary Blues artists that aren't from Mississippi then to try to list all the greats that had roots in the Magnolia State.

A multiple-choice quiz by thestaxman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Blues

Author
thestaxman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
243,401
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
784
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 136 (3/10), Guest 64 (7/10), mickeyp (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What Blues King was born to the Nelson family in Indianola, MS? Hint


Question 2 of 10
2. Who claimed to have sold his soul to the devil at the crossroads? Hint


Question 3 of 10
3. What Inverness native was signed to three of the most important labels in music history, cutting records for Sun, Chess, and Stax? Hint


Question 4 of 10
4. Who was born McKinley Morganfield? Hint


Question 5 of 10
5. Which one of these artists is not associated with the delta area of the state? Hint


Question 6 of 10
6. What Vicksburg born songwriter's classics, recorded by the likes of Muddy Waters and Mississippi Fred MacDowell, became some of the definitive and most imitated staples of Urban Blues? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the Northern Mississippian famous for playing a fife? Hint


Question 8 of 10
8. A Baptist preacher in his early teens, what man's almost supernatural and super powerful playing mesmorized delta youths such as Robert Johnson, Howlin' Wolf and Muddy Waters? Hint


Question 9 of 10
9. What primal force and delta icon recorded what might be his most well known tune with members of the Motown house band? Hint


Question 10 of 10
10. What 1920s delta superstar was famous for his stage antics and, despite his tiny frame, his huge voice? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 27 2024 : Guest 136: 3/10
May 16 2024 : Guest 64: 7/10
Apr 01 2024 : mickeyp: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What Blues King was born to the Nelson family in Indianola, MS?

Answer: Albert King

More powerful and more dynamic than any of his peers, Albert King was born Albert Nelson two years before B.B. in the same small Mississippi town. Though not as well known as B.B., Albert is thought to have actually been the more influential of the two on other musicians, prime examples being Jimi Hendrix and Stevie Ray Vaughan.
2. Who claimed to have sold his soul to the devil at the crossroads?

Answer: Tommy Johnson

Tommy Johnson, who was more popular with and influential on local buyers and players than Robert, used to brag that he had met the devil. Locals adapted this story as a sort of explanation for Robert Johnson, an average player, disappearing and returning months later polished, professional, and darned good. Later, when young, white enthusiasts made the trek down to the delta to learn all about Robert Johnson, this "crossroads" story became synonymous with him. Tommy Johnson was portrayed by Blues musician Chris Thomas King in the movie 'O, Brother Where Art Thou?'
3. What Inverness native was signed to three of the most important labels in music history, cutting records for Sun, Chess, and Stax?

Answer: Little Milton

The Wolf did of course cut at Sun and record for Chess, and Rufus Thomas (born in Cayce, MS) had the first hits for both Sun and Stax, but Little Milton (Campbell) laid down tracks at all three labels and finished his career with Malaco records, a legend in their own right.
4. Who was born McKinley Morganfield?

Answer: Muddy Waters

That would be Muddy Waters, in probably the smartest and best name change since Marion Morrison became John Wayne.
5. Which one of these artists is not associated with the delta area of the state?

Answer: Elmore James

James, the great slide guitarist, was from the Jackson area in the central part of the state.
6. What Vicksburg born songwriter's classics, recorded by the likes of Muddy Waters and Mississippi Fred MacDowell, became some of the definitive and most imitated staples of Urban Blues?

Answer: Willie Dixon

Standards now, "I'm a Hoochie Coochie Man" and "I'm Ready", are just two of Dixon's contribution to the Blues. White and Louisiana Red are also from Vicksburg, located on the Mississippi River. Rodgers was from Meridian and is known as The Father of Country Music. He was a big favorite of and also drew inspiration from many Mississippi Bluesmen.
7. Who was the Northern Mississippian famous for playing a fife?

Answer: Otha Turner

Before his death at the age of 94, Turner (born in Gravel Springs) enjoyed national interest, and Martin Scorscese discovered him and even used one of his songs in his movie 'Gangs of New York'.
8. A Baptist preacher in his early teens, what man's almost supernatural and super powerful playing mesmorized delta youths such as Robert Johnson, Howlin' Wolf and Muddy Waters?

Answer: Son House

The whiskey lovin' Son House was THE man in the delta, but sadly somehow ended up as a bellhop in a New York hotel when he was tracked down in the '60s!
9. What primal force and delta icon recorded what might be his most well known tune with members of the Motown house band?

Answer: John Lee Hooker

The great "Boom Boom" was cut for Vee-Jay, but Hooker was the king of the Detroit Blues scene, and it is also said that the Vandellas sang backup for Hooker on some other records. Albert King's career took off at Stax in Memphis with their house band, Booker T. & the MGs.
10. What 1920s delta superstar was famous for his stage antics and, despite his tiny frame, his huge voice?

Answer: Charley Patton

Patton was famous for dropping down in splits and playing his guitar behind his head. Showmanship aside though, Patton is generally considered to be the originator and the most influential performer of Mississippi Blues.
Source: Author thestaxman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us