FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Music of the 1900s to 1920
Quiz about Music of the 1900s to 1920

Music of the 1900s to 1920 Trivia Quiz


How many people remember the songs from 1900 to 1920? If you are as old as I am, it should be easy. Here are some of my favorites.

A multiple-choice quiz by grammiecake. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year
  8. »
  9. 1930s Music and before

Author
grammiecake
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,868
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1573
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 108 (3/10), Guest 47 (4/10), Guest 104 (9/10).
Question 1 of 10
1. In 1906 Carrie Jacobs-Bond wrote "I Love You ________". Hint


Question 2 of 10
2. By Jack Norworth and Albert Von Tilzer, in 1908,
"Take Me Out to the ________".
Hint


Question 3 of 10
3. "Let Me Call You __________" was written by Beth Whitson and Leo Friedman in 1910. Hint


Question 4 of 10
4. In 1911, Irving Berlin gave us "Alexander's _______ Band" Hint


Question 5 of 10
5. In 1912 Chauncey Olcott and George Graff Jr wrote the words to Ernest R Ball's music. "When _____ Eyes are Smiling". Hint


Question 6 of 10
6. 1913 brought us "Ballin' the ____" lyrics and music by Jim Burris and Chris Smith. Hint


Question 7 of 10
7. Jack Yellen gave us the words, George L Cobb gave us the music in 1915, "Are You From _____." Hint


Question 8 of 10
8. In 1917 Sheldon Brooks wrote "________ Strutters Ball" Hint


Question 9 of 10
9. In 1918, Leo Wood wrote both words and music to "Somebody Stole My ___" Hint


Question 10 of 10
10. From Joseph McCarthy and Harry Tierney in 1919 we get "_____ Blue Gown" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : Guest 108: 3/10
May 26 2024 : Guest 47: 4/10
May 17 2024 : Guest 104: 9/10
May 14 2024 : Guest 54: 1/10
May 11 2024 : Guest 65: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1906 Carrie Jacobs-Bond wrote "I Love You ________".

Answer: Truly

Carrie was born 1862 and died 1946. She is best remembered for this song. She became the first woman to sell one million copies of the sheet music. It is still used for weddings over 100 years later.
2. By Jack Norworth and Albert Von Tilzer, in 1908, "Take Me Out to the ________".

Answer: Ballgame

"Despite the fact that neither Norworth or Tilzer had ever been to a baseball game at the time the song was written, it is one of the most widely sung songs in America."

http://kids.niehs.nih.gov/lyrics/ballgame.htm
3. "Let Me Call You __________" was written by Beth Whitson and Leo Friedman in 1910.

Answer: Sweetheart

The song is still popular at weddings and is often requested at anniversary parties.
4. In 1911, Irving Berlin gave us "Alexander's _______ Band"

Answer: Ragtime

There is some evidence that Irving Berlin "borrowed" the melody from a draft composition submitted by Scott Joplin that had been submitted to a publisher. He also stole, "God Bless America" from a poet at a contest. The poet did not have enough money to fight it in court.
5. In 1912 Chauncey Olcott and George Graff Jr wrote the words to Ernest R Ball's music. "When _____ Eyes are Smiling".

Answer: Irish

This song has been recorded on hundreds of singles and albums and by many famous singers, including Bing Crosby, Connie Francis, and Roger Whittaker. If you have ever been to a St Patrick's Day party, I am sure you have heard it.
6. 1913 brought us "Ballin' the ____" lyrics and music by Jim Burris and Chris Smith.

Answer: Jack

"Ballin' The Jack" was a sensual, gyrational dance with bumps and grinds. It was notorious in its day.
7. Jack Yellen gave us the words, George L Cobb gave us the music in 1915, "Are You From _____."

Answer: Dixie

Born in Poland, Jack Yellen came to the United States, with his family, when he was five years old. He grew up in Buffalo, New York and began writing songs in high school.
8. In 1917 Sheldon Brooks wrote "________ Strutters Ball"

Answer: Darktown

This song was one of the earliest traditional jazz songs to become a standard. Sophia Tucker was one of the many artists to perform "Darktown Strutters Ball."
9. In 1918, Leo Wood wrote both words and music to "Somebody Stole My ___"

Answer: Gal

This popular song was recorded by Ted Weems in 1923. It became a million seller.
10. From Joseph McCarthy and Harry Tierney in 1919 we get "_____ Blue Gown"

Answer: Alice

Alice Blue is a light or steel blue color that was favored by Alice Roosevelt Longworth, daughter of Theodore Roosevelt. It sparked a fashion sensation in the United States.
Source: Author grammiecake

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us