FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Those Unforgettable 1930s Evergreens
Quiz about Those Unforgettable 1930s Evergreens

Those Unforgettable 1930s Evergreens Quiz


Many best-loved evergreens have their origins in the depression era. Here's 10 more or less tough questions about them.

A multiple-choice quiz by tvds75. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year
  8. »
  9. 1930s Music and before

Author
tvds75
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,111
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
802
- -
Question 1 of 10
1. "Pennies from Heaven" was a popular 1970's tv-series (and a movie few years later), but movie of that name was made also in 1936. Who sang the theme song so memorably in that movie? Hint


Question 2 of 10
2. "Smoke Gets in Your Eyes" was one of the biggest hits back in 1934. Who was the composer of that song? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the actress the song "Blue Moon" was originally written for? Hint


Question 4 of 10
4. English band leader Ray Noble, who later moved to US, also composed some of that decade's top hits. Which of these examples wasn't from his pen? Hint


Question 5 of 10
5. "Begin the Beguine" was a song Cole Porter composed in 1935, but it was three years later when it reached its highest popularity being a million-seller to a certain band leader. Who? Hint


Question 6 of 10
6. "Dream a Little Dream of Me" was a popular song in 1931, but who female singer made a hit cover version of it in 1968? Hint


Question 7 of 10
7. "Night and Day" was a huge success for Fred Astaire in 1932. What was the musical called, made two years later, where he immortalized that song? Hint


Question 8 of 10
8. "September Song" was unforgettably sang by an actor in a 1938 stage production "Knickerbocker Holiday". Who was that actor not usually heard on singing? Hint


Question 9 of 10
9. Glenn Miller made his real breakthrough in 1939 and recorded many of that year's biggest sellers. Which of the following songs wasn't one of his hits during that year but somebody elses? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these black jazz-masters was "Stormy Weather" originally written for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Pennies from Heaven" was a popular 1970's tv-series (and a movie few years later), but movie of that name was made also in 1936. Who sang the theme song so memorably in that movie?

Answer: Bing Crosby

That song was one of Bing Crosby's biggest hits in that decade. Billie Holiday also made popular version of it.
2. "Smoke Gets in Your Eyes" was one of the biggest hits back in 1934. Who was the composer of that song?

Answer: Jerome Kern

Otto Harbach made the lyrics to that song. It was included in the Broadway musical (and later movie musical) "Roberta".
3. Who was the actress the song "Blue Moon" was originally written for?

Answer: Jean Harlow

Jean Harlow never sang it since it was cut from the movie it was intended for.
4. English band leader Ray Noble, who later moved to US, also composed some of that decade's top hits. Which of these examples wasn't from his pen?

Answer: Isle of Capri

"Isle of Capri" was also a big hit for Ray Noble but it was composed by Jimmy Kennedy (lyrics by Will Grosz).
5. "Begin the Beguine" was a song Cole Porter composed in 1935, but it was three years later when it reached its highest popularity being a million-seller to a certain band leader. Who?

Answer: Artie Shaw

Nowadays Artie Shaw is also well-remembered for being Ava Gardner's second husband between Mickey Rooney & Frank Sinatra.
6. "Dream a Little Dream of Me" was a popular song in 1931, but who female singer made a hit cover version of it in 1968?

Answer: Mama Cass

Mama Cass' version was a Top 20 hit both in USA and UK.
7. "Night and Day" was a huge success for Fred Astaire in 1932. What was the musical called, made two years later, where he immortalized that song?

Answer: The Gay Divorcee

"The Gay Divorcee" was the second film Fred Astaire made together with Ginger Rogers, and one of their best.
8. "September Song" was unforgettably sang by an actor in a 1938 stage production "Knickerbocker Holiday". Who was that actor not usually heard on singing?

Answer: Walter Huston

Yes, it was director John Huston's father Walter Huston.
9. Glenn Miller made his real breakthrough in 1939 and recorded many of that year's biggest sellers. Which of the following songs wasn't one of his hits during that year but somebody elses?

Answer: Deep Purple

Larry Clinton made the most popular version of "Deep Purple" in 1939. Although "Over the Rainbow" will always be remembered as Judy Garland's signature song, it was at least equally popular as Glenn Miller's version (vocals by Ray Eberle).
10. Which of these black jazz-masters was "Stormy Weather" originally written for?

Answer: Cab Calloway

It wasn't never a particular hit for Cab Calloway, whereas for Duke Ellington it was. Also the composer himself, Harold Arlen, made a popular version of it.
Source: Author tvds75

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us