FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pop Music with Jazz Influence
Quiz about Pop Music with Jazz Influence

Pop Music with Jazz Influence Trivia Quiz


Sometimes pop artists collaborate with jazz musicians, play jazz themselves or are simply inspired by it.

A multiple-choice quiz by queenofsheba. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Bands and Singers in Songs

Author
queenofsheba
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,789
Updated
Jul 20 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
360
- -
Question 1 of 10
1. What are the first words of Louis Armstrong's "What a Wonderful World"? Hint


Question 2 of 10
2. Barbra Streisand sang "I Got Plenty of Nothin'". Who wrote this? Hint


Question 3 of 10
3. Nina Simone cursed in one of her songs. What's its title? Hint


Question 4 of 10
4. "Music is a world within itself" are the first words of a Stevie Wonder song. To which "noble" jazz legend does its title refer? Hint


Question 5 of 10
5. Walter Becker was one member of jazz rock band Steely Dan. Who was the other one? Hint


Question 6 of 10
6. On his albums "Off the Wall", "Thriller" and "Bad" Michael Jackson worked with a producer with a jazz background. What's his name? Hint


Question 7 of 10
7. Bobby McFerrin sang "Don't Worry, Be Happy" and the tune of "The Cosby Show". With which jazz musician did he record the album "Play" in 1991? Hint


Question 8 of 10
8. In which British band with a jazzy sound did Helena Folasade Adu sing? Hint


Question 9 of 10
9. Who recorded the jazz standard "Like Someone in Love" in 1993, in a version with harp accompaniment? Hint


Question 10 of 10
10. Which soul songstress recorded the songs "On & On", "Tyrone", "Bag Lady" and "Next Lifetime"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the first words of Louis Armstrong's "What a Wonderful World"?

Answer: I see trees of green

It was a hit in 1968.
2. Barbra Streisand sang "I Got Plenty of Nothin'". Who wrote this?

Answer: George Gershwin, Ira Gershwin and DuBose Heyward

It was on her 1965 album "My Name is Barbra, Two..."
3. Nina Simone cursed in one of her songs. What's its title?

Answer: Mississippi Goddam

Nina Simone rejected the religiosity of the civil rights movement. The song was on her 1964 live album "Nina Simone in Concert".
4. "Music is a world within itself" are the first words of a Stevie Wonder song. To which "noble" jazz legend does its title refer?

Answer: Duke Ellington

The song "Sir Duke" features on Stevie Wonder's 1976 album "Songs in the Key of Life".
5. Walter Becker was one member of jazz rock band Steely Dan. Who was the other one?

Answer: Donald Fagen

Their 1974 album "Pretzel Logic" contained the hit "Rikki Don't Lose That Number" and the Duke Ellington composition "East St Louis Toodle-oo".
6. On his albums "Off the Wall", "Thriller" and "Bad" Michael Jackson worked with a producer with a jazz background. What's his name?

Answer: Quincy Jones

Quincy Jones used to be a trumpeter in Lionel Hampton's band.
7. Bobby McFerrin sang "Don't Worry, Be Happy" and the tune of "The Cosby Show". With which jazz musician did he record the album "Play" in 1991?

Answer: Chick Corea

Chick Corea plays the piano. They collaborated on several albums.
8. In which British band with a jazzy sound did Helena Folasade Adu sing?

Answer: Sade

She was born in Nigeria. Their hits included "Smooth Operator" and "No Ordinary Love".
9. Who recorded the jazz standard "Like Someone in Love" in 1993, in a version with harp accompaniment?

Answer: Björk

It was on her album "Debut". The song was written by Jimmy van Heusen and Johnny Burke.
10. Which soul songstress recorded the songs "On & On", "Tyrone", "Bag Lady" and "Next Lifetime"?

Answer: Erykah Badu

Her real name is Erica Abi Wright.
Source: Author queenofsheba

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us