FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Protest Songs
Quiz about Protest Songs

Something in Common Quiz: Protest Songs | 10 Questions


Here is a 'Protest Song' quiz with a little more than the usual. I give the issue or event, you tell me the song that protested it. Good Luck!

A multiple-choice quiz by hews. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Political Songs

Author
hews
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,912
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2918
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which of these songs protested the Vietnam Conflict? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these songs protested the 'Apartheid' policies? Hint


Question 3 of 10
3. Which song protested the killing of 13 unarmed civilians by British troops in Derry in 1972? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these Beatles tracks, written by Paul McCartney, protested the meddling of Yoko Ono in the affairs of the band? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these tracks was banned in some US states for its protest of the banality of the modern soap opera? Hint


Question 6 of 10
6. Which song protested the stealing of land from Australia's Aborigines? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of these songs was banned from radio airplay during the Falklands War?

Hint


Question 8 of 10
8. Which of these hit songs protested the use of African American troops in the American west? Hint


Question 9 of 10
9. Which song protested the ruthlessness of banks in the Mid-West in their treatment of destitute farmers? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these 80s songs protested the escalation of rhetoric during the Cold War? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these songs protested the Vietnam Conflict?

Answer: Eve of Destruction

This 1965 release features a stone-faced, clean shaven Barry McGuire on the cover of the album sleeve and has become one of THE songs of the protest era.
2. Which of these songs protested the 'Apartheid' policies?

Answer: Ebony and Ivory

This 1982 release was a number one hit in the US and featured the vocals of Paul McCartney and Stevie Wonder.
3. Which song protested the killing of 13 unarmed civilians by British troops in Derry in 1972?

Answer: Sunday Bloody Sunday

'I can't believe the news today, I can't close my eyes and make it go away'. From the 'WAR' album, released by U2 in 1983.
4. Which of these Beatles tracks, written by Paul McCartney, protested the meddling of Yoko Ono in the affairs of the band?

Answer: Get Back

McCartney wrote this track after having an argument with Ono.
5. Which of these tracks was banned in some US states for its protest of the banality of the modern soap opera?

Answer: I Want to Break Free

Released by Queen in 1984, the video for this track features the members of the band in drag and although it was a smash hit in Europe, was banned in several parts of the world.
6. Which song protested the stealing of land from Australia's Aborigines?

Answer: Beds Are Burning

'It belongs to them, we're gonna give it back'. Just about any of the songs on Midnight Oil's 1987 release 'Diesel and Dust' would qualify in some way or other. A truly classic album.
7. Which one of these songs was banned from radio airplay during the Falklands War?

Answer: Six Months in a Leaky Boat

Although being a smash hit in both Australia and New Zealand, Split Enz' song was banned in Britain because the song title was considered insensitive to the sailors involved.
8. Which of these hit songs protested the use of African American troops in the American west?

Answer: Buffalo Soldier

Released after Bob Marley's death, the video for this track features blue-clad rastafarians ducking and weaving in a swamp.
9. Which song protested the ruthlessness of banks in the Mid-West in their treatment of destitute farmers?

Answer: Rain on the Scarecrow

'He said John, it's just my job and I'm sure you understand' John Mellencamp's classic song was his signature opening song at many of his live performances in the mid to late 80's.
10. Which of these 80s songs protested the escalation of rhetoric during the Cold War?

Answer: 99 Luftballons

"99 Luftballons" (99 balloons) was released in the former West Germany in 1983; it reached number one on the U.S. Billboard charts a year later. In a world of surveillance, radars and itchy trigger fingers, the song tells the story of ninety-nine balloons being released into the air and triggering an overreaction by military forces.

The song was released at a time when tensions between East and West were at their peak.
Source: Author hews

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us