FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Political Eighties Music
Quiz about Political Eighties Music

Political Eighties Music Trivia Quiz


The 1980's showed that political awareness could go nicely with big hair, shoulder pads and bad make-up. Here are questions about some of the decade's more memorable political songs.

A multiple-choice quiz by beanster. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Political Songs

Author
beanster
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,199
Updated
Feb 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1279
- -
Question 1 of 10
1. This song about strife in Northern Ireland was banned in the UK by the BBC. Hint


Question 2 of 10
2. U.S. president Ronald Reagan and short-lived Russian leader Konstantin Chernenko duked it out in a ring in this classic eighties video. Hint


Question 3 of 10
3. In what song did Bono sing, "Well tonight thank God it's them instead of you"? Hint


Question 4 of 10
4. With some of the best melodies of any song about an exploitative multinational corporation, which Midnight Oil song contained the line, "The balance sheet is breaking up the sky"? Hint


Question 5 of 10
5. Who sang, "If it's not love then it's the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb that will bring us together"? Hint


Question 6 of 10
6. Vietnam was a popular theme in the eighties. Which of these songs was about a Vietnam vet struggling to find work in the midst of an economic recession? Hint


Question 7 of 10
7. Who says glamour pop and political reality don't mix? What song contained the unforgettable line, "Don't say you're easy on me, you're about as easy as a nuclear war"? Hint


Question 8 of 10
8. The Boss often sang about struggling working class Americans. Which song is about a man losing his girlfriend after being laid off from a lumber yard and being forced to work at a car wash? Hint


Question 9 of 10
9. Complete the line from this song by Sting on the dire U.S.-Soviet relations at the time: "In Europe and America, there's a growing feeling of ________" Hint


Question 10 of 10
10. And finally, which of these songs is about an anti-apartheid activist in South Africa who was killed while in police custody? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This song about strife in Northern Ireland was banned in the UK by the BBC.

Answer: "Invisible Sun" by The Police

From the album "Ghost in the Machine" released in 1981. In July 2005, the Irish Republican Army (IRA) renounced the use of violence after 35 years of armed struggle against British rule in Northern Ireland.
2. U.S. president Ronald Reagan and short-lived Russian leader Konstantin Chernenko duked it out in a ring in this classic eighties video.

Answer: "Two Tribes" by Frankie Goes to Hollywood

This 1984 video was made in what in retrospect were the last years of the Cold War, which symbolically ended in November 1989 with the fall of the Berlin Wall.
3. In what song did Bono sing, "Well tonight thank God it's them instead of you"?

Answer: Do They Know It's Christmas?

Not one to shy away from a good cause, U2's Bono sang this line as part of Band Aid, a group of celebrities organized by Sir Bob Geldof in 1984 to raise funds and awareness for famine in Ethiopia. This effort subsequently inspired the Live Aid concert and USA for Africa's "We Are the World" single.
4. With some of the best melodies of any song about an exploitative multinational corporation, which Midnight Oil song contained the line, "The balance sheet is breaking up the sky"?

Answer: Blue Sky Mine

While this song was about a sugar refining company, Midnight Oil gained greater attention for shooting a protest video in mid-town Manhattan for "King of the Mountain" (also from the 1989 album "Blue Sky Mining") outside Exxon's global headquarters following the massive Exxon Valdez oil spill in Alaska.

As of August 2005, Exxon Mobil remains one of the world's most profitable companies with a market value of approximately $380 billion.
5. Who sang, "If it's not love then it's the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb, the Bomb that will bring us together"?

Answer: The Smiths, "Ask"

I can't say for sure, but with song titles like "The Queen is Dead" and "Margaret on the Guillotine", I'm guessing The Smiths' Morrissey was not a big supporter of the conservative Tory party.
6. Vietnam was a popular theme in the eighties. Which of these songs was about a Vietnam vet struggling to find work in the midst of an economic recession?

Answer: "Born in the U.S.A." by Bruce Springsteen

Stunningly, Ronald Reagan missed the point of the song completely in selecting it as his 1984 campaign song, and Springsteen still considers this one of his most misunderstood songs.
7. Who says glamour pop and political reality don't mix? What song contained the unforgettable line, "Don't say you're easy on me, you're about as easy as a nuclear war"?

Answer: "Is There Something I Should Know?" by Duran Duran

This was a new single on the 1983 re-release of their debut album. My reaction to this line is still the same: what were they thinking?
8. The Boss often sang about struggling working class Americans. Which song is about a man losing his girlfriend after being laid off from a lumber yard and being forced to work at a car wash?

Answer: Downbound Train

From 1984's "Born in the U.S.A." album, the song's haunting guitar lines captured the downbeat mood of a country still reeling from recession and facing growing threats from Japan and other global economies.
9. Complete the line from this song by Sting on the dire U.S.-Soviet relations at the time: "In Europe and America, there's a growing feeling of ________"

Answer: Hysteria

From the song "Russians" on Sting's first solo album, 1985's "The Dream of the Blue Turtles." The song also references the shoe-banging Nikita Khrushchev's famous boast to the West, "We will bury you."
10. And finally, which of these songs is about an anti-apartheid activist in South Africa who was killed while in police custody?

Answer: "Biko" by Peter Gabriel

This song was written about Stephen Biko, the first president of the South African Students' Organization, who was arrested in 1977 and died while being transported by police to another prison. In 2003, the South African Justice Ministry concluded that five policemen accused of killing Biko would not be prosecuted because of lack of evidence.
Source: Author beanster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us