FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Protest Songs Through The Decades
Quiz about Protest Songs Through The Decades

Protest Songs Through The Decades Quiz


These are all songs protesting wars throughout the decades (from the 60s to present day).

A multiple-choice quiz by DoveHouse. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Political Songs

Author
DoveHouse
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,923
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
553
Awards
Top 35% Quiz
Question 1 of 10
1. In 1965 Barry Mcguire recorded 'Eve Of Destruction'. However, which other group recorded this song as an album track shortly before Mcguire's version? Hint


Question 2 of 10
2. Who wrote the song 'Universal Soldier' made famous by Donovan in August 1965? Hint


Question 3 of 10
3. Who is the famous artist who wrote the song 'Blowin' In The Wind,' released in 1963? Hint


Question 4 of 10
4. Country Joe and the Fish performed 'The "Fish" Cheer/I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag' at Woodstock in 1969. Which war were they singing about?
(Those who know this song will be singing it now!)
Hint


Question 5 of 10
5. 'Sunday, Bloody Sunday,' was a protest against the British Army's senseless massacre of civil rights protesters and bystanders in Derry, 1972.
Who is the lead singer of the band which wrote and recorded this track?
Hint


Question 6 of 10
6. 'Generals gathered in their masses,
Just like witches at black masses,
Evil minds that plot destruction,
Sorcerers of death's construction...'

These are the opening lyrics to which Black Sabbath anti-war song?
Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Metallica songs was written specifically in protest to World War I? Hint


Question 8 of 10
8. Popular Armenian Heavy Metal band System Of A Down sang 'B.Y.O.B.'
But what does the acronym B.Y.O.B stand for in this instance?
Hint


Question 9 of 10
9. 'Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when ...'

Fill in the missing lyrics from the above Green Day song.
Hint


Question 10 of 10
10. Modern day punk protest band Rise Against, released 'Hero of War' in 2009.

But what is 'Hero Of War' about?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1965 Barry Mcguire recorded 'Eve Of Destruction'. However, which other group recorded this song as an album track shortly before Mcguire's version?

Answer: The Turtles

The song was originally offered to The Byrds who rejected it. It was then offered to The Turtles who often recorded some of The Byrds' rejects.

This song was a protest against the Cold War, Vietnam and the nuclear arms race.
2. Who wrote the song 'Universal Soldier' made famous by Donovan in August 1965?

Answer: Buffy Saint Marie

Buffy Saint Marie wrote this song in 1964 as a track on her debut album 'It's My Way,' however, it was not a popular hit at the time.

This song tracks wars through the ages and from all religions.
3. Who is the famous artist who wrote the song 'Blowin' In The Wind,' released in 1963?

Answer: Bob Dylan

Interestingly enough Dylan once said that it took him about ten minutes to write this song.

Bob Dylan was one of the most prolific writers of protest songs. He wrote about every type of conflict.
4. Country Joe and the Fish performed 'The "Fish" Cheer/I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag' at Woodstock in 1969. Which war were they singing about? (Those who know this song will be singing it now!)

Answer: Vietnam

This song originally came out in November 1967. Country Joe McDonald reputedly wrote it in 30 minutes.

The band's most famous performance of this song was at Woodstock where it was an unexpected and unplanned addition and well received by the audience who almost drowned out the band.
5. 'Sunday, Bloody Sunday,' was a protest against the British Army's senseless massacre of civil rights protesters and bystanders in Derry, 1972. Who is the lead singer of the band which wrote and recorded this track?

Answer: Bono

This was one of U2's most overtly political songs. It had the effect of reaching a wider audience and added greatly to U2's popularity.
The Edge (U2's guitarist and keyboard player) was the member responsible for the writing of this song.
6. 'Generals gathered in their masses, Just like witches at black masses, Evil minds that plot destruction, Sorcerers of death's construction...' These are the opening lyrics to which Black Sabbath anti-war song?

Answer: War Pigs

This song was released on the 1970 'Paranoid' album. It is generally believed to have been a protest against the Vietnam War and all the atrocities committed.
7. Which of these Metallica songs was written specifically in protest to World War I?

Answer: One

The song 'One' was released on the album '...And Justice For All' in 1988. It was Metallica's first top 40 hit reaching number 35 on the Billboard Top 100.
The idea of the song is based on a novel, written in 1939 by Dalton Trumbo, entitled 'Johnny Got His Gun'. The book is about a man serving in WW1 who consequently loses all his limbs and much of his face; it is certainly an anti-war story.
There is a film based on the book, parts of which Metallica use in their video for 'One'.
8. Popular Armenian Heavy Metal band System Of A Down sang 'B.Y.O.B.' But what does the acronym B.Y.O.B stand for in this instance?

Answer: Bring Your Own Bombs

'B.Y.O.B,' was released as an anti-Iraq War song on the band's fourth album 'Mezmerize' in 2005.
Bring Your Own Bombs was a tongue in cheek play on words from the popular acronym for Bring Your Own Bottle.
9. 'Summer has come and passed The innocent can never last wake me up when ...' Fill in the missing lyrics from the above Green Day song.

Answer: September Ends

This song comes from the Multi-platinum selling album 'American Idiot.'
'Wake me Up When September Ends' garnered sales of 1,652,000 making it the second best selling single after 'Boulevard Of Broken Dreams,' also from this album.
10. Modern day punk protest band Rise Against, released 'Hero of War' in 2009. But what is 'Hero Of War' about?

Answer: It is about a soldier's retrospective look on the Iraqi War

The lead singer of Rise Against, Tim McIlrath once said of the song 'I wanted to take the perspective of 'What is the war going to be looked back on as?.'
This was in response to what active and retired soldiers had told him of the war when he met them at his gigs.


If you haven't heard of this song before go listen to it now. You won't regret it.
Source: Author DoveHouse

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us