FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Black Sabbath Quizzes, Trivia and Puzzles
Black Sabbath Quizzes, Trivia

Black Sabbath Trivia

Black Sabbath Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
19 Black Sabbath quizzes and 230 Black Sabbath trivia questions.
1.
  Blackest Sabbath   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
How much do you know about the first Heavy Metal band, Black Sabbath, and its members?
Tough, 20 Qns, kizlode, Aug 02 18
Tough
kizlode
Aug 02 18
4372 plays
2.
  Black Sabbath Album Match    
Match Quiz
 10 Qns
Often regarded as the pioneers of heavy metal, Black Sabbath have recorded numerous classic albums over the years. Can you match each of these songs to the album it appears on?
Average, 10 Qns, Dizart, Aug 09 18
Average
Dizart gold member
Aug 09 18
406 plays
3.
  Match the Lyrics with the Black Sabbath Songs    
Match Quiz
 15 Qns
I will give you some lyrics and you will have to match them with the song they belong to. The songs will be my favourite songs on each Black Sabbath album. Probably most of the songs will be deep-cuts. Good luck!
Average, 15 Qns, markinzon, Apr 06 21
Average
markinzon
Apr 06 21
109 plays
4.
  Lesser Known Black Sabbath Members   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Everyone knows the original members of Black Sabbath, but the band has had a revolving door posted right out front where many other members have passed. How much do you know about these lesser known members or guest musicians of Black Sabbath?
Average, 10 Qns, ralzzz, Nov 19 12
Average
ralzzz gold member
252 plays
5.
  The Ultimate Black Sabbath Lyrics Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Fairly simple really, I give you a line from a Black Sabbath song, you tell me which song it is. All the songs are from one of the first 5 studio albums, good luck!
Tough, 15 Qns, chickenkev, Nov 30 03
Tough
chickenkev
3793 plays
6.
  Average Black Sabbath Lyrics Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
You think you know Sabbath. Well let's see about that. I will give you the lyrics, you give me the song.
Average, 10 Qns, James707, Feb 19 10
Average
James707
518 plays
7.
  Black Sabbath Lyrics: 10 Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Black Sabbath are known as the "godfathers of heavy metal". Test your knowledge of their songs here! I will give you a line from one of their songs and you choose which song it is from. This quiz covers the first five albums only.
Average, 10 Qns, Velvet_Rain, Nov 19 06
Average
Velvet_Rain
3470 plays
8.
  'Black Sabbath'    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on Black Sabbath's songs, albums and lycrics. Let me know what you think!
Tough, 10 Qns, May02, Jul 05 05
Tough
May02
3281 plays
9.
  Black Sabbath Quiz for Newcomers    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is for anyone who starts to get into Sabbath. If you are a huge Sabbath fan, I would rather recommend my "Black Sabbath Quiz for Superfans" quiz. I will ask questions about popular Black Sabbath stuff. Good luck and have fun!
Average, 10 Qns, markinzon, Mar 24 21
Average
markinzon
Mar 24 21
175 plays
10.
  Black Sabbath: The Dio Era    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about Black Sabbath with Ronnie James Dio on vocals, so from 1980 to 1982 and 1992. You must know the albums, songs, lyrics and info about the band and the members. Good luck and have fun!
Tough, 15 Qns, markinzon, Jan 19 21
Tough
markinzon
Jan 19 21
112 plays
trivia question Quick Question
What song features the lyrics "never talking, just keeps walking"?

From Quiz "Black Sabbath Lyrics"




11.
  Black Sabbath: Kings of Heavy Metal    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the unofficial greatest heavy metal band of the 1970s. This deals mostly with their early music. Good luck and have fun.
Average, 10 Qns, diamondjim68, Apr 03 12
Average
diamondjim68
3865 plays
12.
  Multiple Choice Quiz about Black Sabbath Lyrics    
Multiple Choice
 15 Qns
How well do you know the lyrics of one of the greatest metal bands of all time?
Tough, 15 Qns, markinzon, Mar 24 21
Tough
markinzon
Mar 24 21
127 plays
13.
  Black Sabbath - It's all about the horns!    
Multiple Choice
 10 Qns
Are Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward, Ozzy Osbourne, Vinnie Appice, Ronnie James Dio, Tony Martin, Glenn Hughes, Cozy Powell and Ian Gillan =Metal GODS? Of course.
Tough, 10 Qns, Mr.Pont, Jun 22 18
Tough
Mr.Pont
Jun 22 18
932 plays
14.
  Black Sabbath Quiz for Superfans    
Multiple Choice
 15 Qns
Are you a true Sabbath superfan? Let's find out!
Tough, 15 Qns, markinzon, Mar 24 21
Tough
markinzon
Mar 24 21
127 plays
15.
  More Destructive Than El Nino?    
Multiple Choice
 10 Qns
Henry Rollins once argued that the massively destructive weather brought by El Nino should not be named "the child". He suggested something more appropriate: the first four Black Sabbath albums.
Average, 10 Qns, raboo, Oct 23 04
Average
raboo
1339 plays
16.
  Black Sabbath: The Ozzy Era    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about Black Sabbath with Ozzy Osbourne, so from 1969-1978 and from 1997-2017. Good luck with it, it won't be easy.
Tough, 15 Qns, markinzon, Feb 12 21
Tough
markinzon
Feb 12 21
169 plays
17.
  Black Sabbath Album Covers    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the cover art on Black Sabbath's albums. Let's find out how much do you know about the artworks!
Average, 10 Qns, markinzon, Mar 24 21
Average
markinzon
Mar 24 21
140 plays
18.
  Black Sabbath In Other Words    
Multiple Choice
 10 Qns
Solve the clues to discover the titles of some classic songs by Black Sabbath.
Average, 10 Qns, Dizart, Dec 16 12
Average
Dizart gold member
264 plays
19.
  Masters Of Metal    
Multiple Choice
 10 Qns
Talkin' about Black Sabbath, the original metalheads. Walls of sound, fuzz bass and death, doom and destruction. Metal as God intended.
Tough, 10 Qns, bonzo925, Mar 20 19
Tough
bonzo925
Mar 20 19
2860 plays
Related Topics
  Heavy Metal [Music] (283 quizzes)

  Osbourne, Ozzy [Music] (4 quizzes)

  Rock and Roll [Music] (400 quizzes)


Black Sabbath Trivia Questions

1. What is the name of Black Sabbath's second studio album?

From Quiz
Black Sabbath Quiz for Newcomers

Answer: Paranoid

"Paranoid" was released in 1970. It's their most successful album. The album's lineup consisted of Bill Ward on drums, Geezer Butler on the bass, Tony Iommi on guitar, and Ozzy Osbourne on vocals. The original title of the album was "War Pigs", but the record company changed it in the last minute. "Master of Reality" is Black Sabbath's third studio album and "Sabbath Bloody Sabbath" is the fifth.

2. Which Black Sabbath album does NOT include any humans or humanoids on its cover?

From Quiz Black Sabbath Album Covers

Answer: TYR

Black Sabbath's self-titled debut album's cover features a mysterious woman, standing in the rain. On "Dehumanizer"'s cover, there's a robot who sucks out the life of a man and turns him into a robot. It's Sabbath's sixteenth studio album. On "The Eternal Idol"'s cover there's a statue of two naked people. It's the first studio album to feature Tony Martin on vocals. "TYR"'s album cover doesn't feature any humans, only the black sky. It's a concept album about Norse mythology.

3. Which famous Black Sabbath song features the lyrics: "Pollution kills the air, the land and sea, men prepares to meet his destiny"?

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: Into the Void

"Into the Void" is the album closer on Black Sabbath's third studio album, "Master of Reality". The lyrics were written by the band's songwriter and bassist, Geezer Butler. This song tells about a group of people who fly away from the dying earth in a dystopian future. This cut is a long-time fan favourite.

4. Which Black Sabbath song contains these lyrics: "Soft breeze blowing in the trees Peace of mind feel at ease"?

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: Sleeping Village

Produced by Roger Bain, the song was featured on the 1970 album "Black Sabbath" and lasts for 3 minutes and 46 seconds. The song was released by Vertigo Records in the U.K and Warner Bros in the U.S.

5. What individuals influenced Tony Iommi's guitar playing?

From Quiz Black Sabbath - It's all about the horns!

Answer: Hank Marvin and Django Reinhardt.

Bill Ward admits a fondness to jazz and is influenced by Buddy Rich and Gene Krupa. Geezer's influenced by Cream's bassist/vocalist Jack Bruce.

6. Please name the song that contains the lyrics: "But soon the world Had its evil way My heart was blinded Love went astray".

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: Changes

The duet version of "Changes" with Kelly Osbourne reached number one on the UK charts in December 2003.

7. The most appropriate question according to the Quiz Description. What Black Sabbath song on "Paranoid" contains the lyrics: "Storm comin' you better hide"?

From Quiz More Destructive Than El Nino?

Answer: Electric Funeral

Score one for Rollins, at least Black Sabbath warned us. New parents have little warning when the "terrible twos" start. "Electric Funeral" contains the lyrics: "Reflex in the sky, warn you you're gonna die/Storm comin' you better hide, from the atomic tide". Interesting fact: El Nino is actually the name for a warm water current off the Pacific coast of the USA that naturally occurs every year. In '97-98, this phenomenon created the weather havoc we associate with "El Nino".

8. What was the name of the first song on Sabbath's first album?

From Quiz Black Sabbath: Kings of Heavy Metal

Answer: Black Sabbath

What a way to start off.

9. In 1969 the band changed its name to Black Sabbath, but what were they called before?

From Quiz Blackest Sabbath

Answer: Earth

Before becoming Earth they had been called Mythology and the rather odd Polka Tulk.

10. Which album contains the songs 'Computer God', 'TV Crimes' and 'Time Machine'?

From Quiz 'Black Sabbath'

Answer: 'Dehumanizer'

These songs feature on the album 'Dehumanizer', released in 1992. The song 'Time Machine' is featured in the film 'Wayne's World'.

11. 'Don't you think I know what I'm doing?'

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: 'Snowblind'

'Snowblind' is on the album 'Vol 4'. System of a Down also did a cover for the Sabbath tribute album 'Nativity in Black Vol. 2'.

12. When you think about death do you lose your breath or do you keep your cool..is from which song?

From Quiz Masters Of Metal

Answer: After Forever

From Master Of Reality

13. Who sang on the "Heaven and Hell" album?

From Quiz Black Sabbath Quiz for Newcomers

Answer: Ronnie James Dio

Ronnie James Dio joined the band in 1979, to replace Ozzy Osbourne. He sang on three Black Sabbath albums, the 1980 "Heaven and Hell", the 1981 "Mob Rules" and the 1992 "Dehumanizer". He also did vocals for the bands like Rainbow, Elf, and his own band, Dio. He passed away in 2010 of stomach cancer.

14. What does the front cover of "Master of Reality" feature?

From Quiz Black Sabbath Album Covers

Answer: Only the band's name and the title

"Master of Reality" was Black Sabbath's third studio album. The first editions of "Master of Reality" came in an "envelope sleeve" containing a poster of the band, and with the album's title embossed in black lettering, visible in relief. Later editions lacking the embossed printing would render the album title in grey, and some vinyl editions feature purple lettering. This was the first Black Sabbath sleeve in which the lyrics were reproduced on the back of the sleeve.

15. Which Black Sabbath song was included in the movie, "Wayne's World"?

From Quiz Black Sabbath: The Dio Era

Answer: Time Machine

"Wayne's World" is a 1992 American comedy film. The movie is about a pair of metalheads who broadcast a television show. Its music featured "Time Machine" off Black Sabbath's 1992 album, "Dehumanizer". Black Sabbath recorded an alternative version of "Time Machine" for the movie's soundtrack, with different lyrics and mix.

16. What was Ozzy's answer to this question in an interview in 1973: "Black Sabbath is a name which has got connotations, hasn't it?"?

From Quiz Black Sabbath: The Ozzy Era

Answer: "Well, you know, the Rolling Stones got someone to be landslide"

This interview was taken in 1973, on Sabbath's Australian Sabbath Bloody Sabbath tour. The part of the interview when it's mentioned: Interviewer: "Why did you pick the name (Black Sabbath) in the first place?" Ozzy:"You know why did The Beatles pick "The Beatles"? "You know, nobody knows". Interviewer: "It's a name which got connotations, hasn't it?" Ozzy: "Well, you know, the Rolling Stones got someone to be landslides"

17. Which song features the lyrics: "Look out! The Sun is going black, black!"?

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: Children of the Sea

"Children of the Sea" is the second song on Sabbath's first album "Heaven and Hell" with Ronnie James Dio on vocals. This was the first song that Ronnie wrote with the band. The brilliant lyrics were written by Ronnie James Dio, as well.

18. During the 80s and 90s, how many studio albums featured Tony Martin on vocals?

From Quiz Black Sabbath Quiz for Superfans

Answer: 5

Tony Martin was the frontman of Black Sabbath from 1987 to 1991 and from 1993 to 1997. He was the band's second longest-serving member after Ozzy Osbourne. The Tony Martin era Black Sabbath albums are "The Eternal Idol", "Headless Cross", "TYR", "Cross Purposes" and "Forbidden".

19. Bev Bevan teamed up with the band Black Sabbath and was included on the 1987 album "The Eternal Idol". Mr. Bevan is probably more well known as the drummer for which popular rock band known for their symphonic and progressive sound?

From Quiz Lesser Known Black Sabbath Members

Answer: Electric Light Orchestra

Bev Bevan played drums on all of the albums recorded by the Electric Light Orchestra with the exception of the "Zoom" album, which is often thought of more as a Jeff Lynne solo album than a full scale Electric Light Orchestra offering. Bev's percussion work was featured on the top ten ELO singles "Can't Get It Out Of My Head", "Evil Woman", "Telephone Line" and "Don't Bring Me Down".

20. What song features the lyrics "never talking, just keeps walking"?

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: The Wizard

One of the greatest Sabbath songs, it also features on the 1970 album "Black Sabbath". It was covered by New Zealand rockers Shihad on their "Devolve" LP. It wasn't played live until 1994, it lasts for four minutes and 18 seconds.

21. What was the first song ever recorded by Black Sabbath?

From Quiz Black Sabbath - It's all about the horns!

Answer: Black Sabbath

This song appears on their debut album.

22. Which Black Sabbath song are these lyrics from: "Sun is shining, clouds have gone by All the people give a happy sigh"?

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: The Wizard

"The Wizard" is the second track on Black Sabbath's debut album.

23. People on the East Coast of the USA may not have feared El Nino, but people on the West Coast certainly did. What Black Sabbath song on "Vol. 4" contains the lyrics: "Lost in happiness, I didn't know fears".

From Quiz More Destructive Than El Nino?

Answer: Wheels of Confusion

"Wheels of Confusion" contains the lyrics: "Lost in happiness I didn't know fears/Innocence and love was all I knew". Pinnochio Fact: Ozzy Osbourne's greatest fear is that Michael Jackson will steal one of his precious garden gnomes.

24. What was their first British No.1 album?

From Quiz Black Sabbath: Kings of Heavy Metal

Answer: Paranoid

A definite heavy metal classic.

25. Black Sabbath's first single shares its title with an ELO hit- what is it?

From Quiz Blackest Sabbath

Answer: Evil Woman

ELO featured the drumming talents of Bev Bevan, who later joined Black Sabbath along with Ian Gillan for the 'Born Again' album.

26. On which album do the songs 'Cross of Thorns' 'Immaculate Deception' and 'Evil Eye' feature?

From Quiz 'Black Sabbath'

Answer: 'Cross Purposes'

These songs feature on the album 'Cross Purposes', released in 1994. The song 'Evil Eye' was supposed to feature Eddie Van Halen, but he was prevented from doing so due to scheduling conflicts.

27. 'What is this that stands before me?'

From Quiz Black Sabbath Lyrics

Answer: 'Black Sabbath'

'Black Sabbath' is the first song on their eponymous debut album.

28. What was Black Sabbath's debut album?

From Quiz Masters Of Metal

Answer: Black Sabbath

The album that started a sound!

This is category 5021
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.