Quiz about Black Sabbath Lyrics
Quiz about Black Sabbath Lyrics

Black Sabbath Lyrics Multiple Choice Quiz | Music


How well do you know the lyrics of one of the greatest metal bands of all time?

A multiple-choice quiz by markinzon. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Black Sabbath

Author
markinzon
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
404,189
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
105
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which famous Black Sabbath song features the lyrics: "Pollution kills the air, the land and sea, men prepares to meet his destiny"? Hint

Into the Void
Children of the Sea
Wicked World
Computer God

2. Which song features the lyrics: "Look out! The Sun is going black, black!"? Hint

Under the Sun
Children of the Sea
Hand of Doom
God is Dead?

3. Which song has the line: "Holes are in your skin, caused by deadly pin"? Hint

Killing Yourself to Live
Electric Funeral
Never Say Die
Hand of Doom

4. Continue the lyrics: 'I am wicked, I am legion'... Hint

Yes, I am giant
I'm lost in the wheels of confusion
I, I, I, I am standing alone
Strength in numbers, a lie, the number is one

5. Continue the lyrics of my favourite Sabbath song: "Just take a look around you, what do you see..." Hint

Pollution kills the air, the land and sea
Pain, suffering and misery
There's another side of heaven, this way- to technical paradise
The snowflakes glisten on the trees

6. Who sang the lyrics (originally): "Onward all you crystal soldiers, touch tomorrow, energize"? Hint

Ozzy Obourne
Ronnie James Dio
Tony Martin
Ian Gillan

7. Who has NEVER sung this line with Black Sabbath (in live performance): "All day long I think of things, but nothing seems to satisfy"? Hint

Cozy Powell
Ian Gillan
Rob Halford
Ray Gillen

8. Which song's alternative lyrics are this: "People say my mind's all filled with things"? Hint

Iron Man
Paranoid
Megalomania
Am I Going Insane?

9. Which album features the lyrics: 'Man of madness, who lives in my head'? Hint

Mob Rules
Forbidden
Reunion
Paranoid

10. What does Ozzy want to do with "the world with winter flowers" in the popular song "Snowblind"? Hint

He wants it to make his days brighter
He wants to live there
He wants to kiss it
He wants to make it real

11. Which line is in the song "Sabbath Bloody Sabbath"? Hint

It's complete, but obsolete, all tomorrows become yesterdays
I want you to listen, I'm talking to you
No more tomorrows, life is killing you
Your mind's all full of things, you're living too fast

12. Which song has the line: 'Where all witches meet, on the night such as this'? Hint

The Sabbath Stones
The Sign of the Southern Cross
The Stone on the Silver Mountain
Headless Cross

13. Fill the gap: "Behind the lies you will see ...." Hint

Before the truth, there will be
The Master of Reality
The Master of Insanity
The hidden truth

14. Fill the gap: "He feels so bitter, yes, he's so full of hate, to die in the gutter, I guess that's ______ fate. Hint

Johnny's
The Master's
Tony's
Ronnie's

15. Here's a tough one to finish the quiz. The following lyrics are from songs which's title features the word 'sabbath', but one of them is NOT a Black Sabbath song. Which lyrics are from that song? Hint

People running 'cause they're scared
The time of dream has turned
Witches and demons are coming
God knows as your dog nose


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which famous Black Sabbath song features the lyrics: "Pollution kills the air, the land and sea, men prepares to meet his destiny"?

Answer: Into the Void

"Into the Void" is the album closer on Black Sabbath's third studio album, "Master of Reality". The lyrics were written by the band's songwriter and bassist, Geezer Butler. This song tells about a group of people who fly away from the dying earth in a dystopian future. This cut is a long-time fan favourite.
2. Which song features the lyrics: "Look out! The Sun is going black, black!"?

Answer: Children of the Sea

"Children of the Sea" is the second song on Sabbath's first album "Heaven and Hell" with Ronnie James Dio on vocals. This was the first song that Ronnie wrote with the band. The brilliant lyrics were written by Ronnie James Dio, as well.
3. Which song has the line: "Holes are in your skin, caused by deadly pin"?

Answer: Hand of Doom

"Hand of Doom" is about heroin addiction and the suffering of heroin-addicted people. It's the sixth song on Black Sabbath's most famous album, "Paranoid".
4. Continue the lyrics: 'I am wicked, I am legion'...

Answer: Strength in numbers, a lie, the number is one

These lyrics are from the brilliant song, "I", off of their third and last album with vocalist Ronnie James Dio, "Dehumanizer". The song is from the point of view of a metal musician being criticized for his music. Instead of being saddened by the criticism, he is fueled by it.
5. Continue the lyrics of my favourite Sabbath song: "Just take a look around you, what do you see..."

Answer: Pain, suffering and misery

These amazing lyrics are from the song "Killing Yourself to Live", off of their fifth studio album, "Sabbath Bloody Sabbath". The song is about how crazy the music industry is, and at some point, it also talks about how bad the world is.
6. Who sang the lyrics (originally): "Onward all you crystal soldiers, touch tomorrow, energize"?

Answer: Ronnie James Dio

These lyrics are from the album opener of "Dehumanizer", "Computer God". "Dehumanizer" was the third and last album with Ronnie James Dio on vocals. The song is about technology becoming more powerful than man and destroying him.

In the liner notes to the 2003 compilation "Stand Up And And Shout: The Anthology", Ronnie James Dio had this to say:
"The song, and the entire Dehumanizer (1992) project, represents the influence science fiction has had on me as an artist. Technology has removed humanity from the human being. And when the day comes when we're completely tapped as a race, God will be a computer. Great writers like Isaac Asimov and Arthur C. Clarke inspired his song."
7. Who has NEVER sung this line with Black Sabbath (in live performance): "All day long I think of things, but nothing seems to satisfy"?

Answer: Cozy Powell

The lyrics are from Black Sabbath's most famous song, "Paranoid". It was played in almost every live performance.

Although Rob Halford has never been in Black Sabbath officially, he had to replace Ozzy Osbourne once, so he sang it once.

Ian Gillan was in Black Sabbath from 1983 to 1984. He also sang it a couple of times in concert on their Born Again tour.

Ray Gillen was in Black Sabbath in 1987, but he died of HIV before they could record an album (his replacement was Tony Martin), but he sang "Paranoid" once.

Cozy Powell was the drummer of Black Sabbath in the late 80s and early 90s. Obviously, he wasn't a singer, so he couldn't sing it. He died in 1998 in a car accident.
8. Which song's alternative lyrics are this: "People say my mind's all filled with things"?

Answer: Paranoid

These lyrics are from an early version of "Paranoid". The lyrics are completely different in this version, the official version talks about depression, this one only talks about a bad relationship. And the guitar solo is also different.

"Paranoid" is arguably, Black Sabbath's most well-known song. It was released in Black Sabbath's second studio album, "Paranoid".

The alternate lyrics version was released in the 50th anniversary super-deluxe edition of "Paranoid", but you can also find it on the internet video hosting programs. The alternate lyrics were written by Ozzy Osbourne, but after recording the song, they changed the lyrics to the final version.
9. Which album features the lyrics: 'Man of madness, who lives in my head'?

Answer: Reunion

The lyrics are from the song called "Selling My Soul". It's one of the two songs which were written for the "Reunion" LP. The song is sung by Ozzy Osbourne, who returned to the band after 19 years.
10. What does Ozzy want to do with "the world with winter flowers" in the popular song "Snowblind"?

Answer: He wants to kiss it

"Kiss the world with winter flowers, turn my days to frozen hours".

"Snowblind is about being addicted to cocaine: "Feeling happy in my pain, icicles within my brain- cocaine". It's on Black Sabbath's fourth studio album, Vol.4. These amazingly beautiful lyrics were written by the band's lyricist and bassist, Geezer Butler.
11. Which line is in the song "Sabbath Bloody Sabbath"?

Answer: No more tomorrows, life is killing you

"Where can you run to? What more can you do? No more tomorrows, life is killing you"

This amazing song is the first track on Black Sabbath's fifth studio album, "Sabbath Bloody Sabbath".

According to bassist Geezer Butler, the song is about the "Sabbath experience". The ups and downs, the good times and bad times, the rip-offs, the business side of it all. It was a backs-to-the-wall rant at everyone who tried to cash in on Black Sabbath.
12. Which song has the line: 'Where all witches meet, on the night such as this'?

Answer: Headless Cross

"Headless Cross" is the second song on Black Sabbath's second album (with Tony Martin on vocals), "Headless Cross". This song is based on a Middle Ages myth. While the plague was going through Europe, some people from a small village in England called Headless-Cross went to the hills to pray to God for help. None of them survived.
13. Fill the gap: "Behind the lies you will see ...."

Answer: The Master of Insanity

This line is obviously from the song "Master of Insanity". It's another track from "Dehumanizer". It was released in 1992 in the UK. The song is about the madman within us all, the fact that everybody has an evil side, but most people act like we don't.
14. Fill the gap: "He feels so bitter, yes, he's so full of hate, to die in the gutter, I guess that's ______ fate.

Answer: Johnny's

These lyrics are from the song "Johnny Blade" off of the last studio album with Ozzy Osbourne on vocals, "Never Say Die!" It's the second song on the album and one of the first Sabbath tracks to include synthesizers. It's about a knife-wielding maniac who lives in the streets. According to Geezer Butler, the song was inspired by Bill Ward's brother, who was in a violent gang as a teenager.
15. Here's a tough one to finish the quiz. The following lyrics are from songs which's title features the word 'sabbath', but one of them is NOT a Black Sabbath song. Which lyrics are from that song?

Answer: Witches and demons are coming

"The time of dream has turned, the night is gone and light shines on" is from the song called "The Sabbath Stones". It was released in 1990, on Sabbath's fifteenth studio album, "TYR".

"God knows as your dog nose, bog, blast all of you" is one of the last lines of the song "Sabbath Bloody Sabbath". It was released in 1973, on Black Sabbath's fifth album with the same title.

People running 'cause they're scared, people better go and beware" is also one of the last lines of another Sabbath song, "Black Sabbath". That song was the first song that Black Sabbath has written.

Witches and demons are coming, just follow the magic call" is from a song titled "Come to the Sabbath". It was released by Mercyful Fate on their second album, "Don't Break the Oath" in 1984. The lyrics were written by the Danish singer, King Diamond.
Source: Author markinzon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us